Μετά από προσφυγή των κκ. Α. Σταυριανουδάκη και Γ. Αντωνέλου, κατοίκων που διαμένουν στις κατοικίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το λούνα παρκ, η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας προχώρησε σε επανεξέτασή της, κρίνοντας αβάσιμους τους νομικούς ισχυρισμούς του Δήμου Αμαρουσίου, στους οποίους βασίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να μην σφραγιστεί το κατάστημα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ισχυρίστηκε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπ. Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 150 μέτρα μεταξύ των χώρων ψυχαγωγίας και των κοντινότερων κατοικιών, δεν έχει ισχύ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ταυτόχρονα, ο Δήμος βασίστηκε στη θετική, ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας του λούνα παρκ, τελευταία γνωμοδότηση του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία του Δήμου, θεωρώντας ότι η σχετική ΚΥΑ (βλ. παρακάτω το αναλυτικό της σκεπτικό) ισχύει κανονικά. Εφόσον το λούνα παρκ λειτουργεί σε απόσταση λιγότερη από 150 μέτρα ως προς τις κοντινότερες πολυκατοικίες, η Επιτροπή δέχτηκε ομόφωνα την προσφυγή των κατοίκων. Ως εκ τούτου, ακύρωσε την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ικανοποιώντας τους κατοίκους και φέρνοντας για πολλοστή φορά τους εργαζόμενους στα «Αηδονάκια» σε πολύ δύσκολη θέση.
Η απόφαση της Περιφέρειας
Στην απόφαση της Περιφέρειας αναφέρονται:
«(…) Η Επιτροπή, κατά τη 14/28-7-2006 συνεδρίασή της ανέβαλε την εκδίκαση της προσφυγής, προκειμένου ο Δήμος Αμαρουσίου να αποστείλει περαιτέρω στοιχεία απαραίτητα για την εκδίκαση της υπόθεσης, με το υπ’ αρ. 657/19-9-2006 έγγραφο της Επιτροπής, τα οποία και εστάλησαν κατά την ημέρα και ώρα της παρούσας 18ης συνεδρίασης, οπότε εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι η τελευταία πραγματοποιείται εντός του τεθέντος από του νόμου 20ήμερου.
Ακολούθως, το μέλος της Επιτροπής κ. Τασούλη, που είχε ορισθεί και εισηγήτρια του θέματος, ανέπτυξε προφορικά την εισήγησή της, λέγοντας ότι η παραπομπή είναι εμπρόθεσμη και ακολούθως ότι αυτή πρέπει να γίνει δεκτή.
Στο σημείο αυτό και κατόπιν εντολής του προέδρου κλήθηκε ο κ. Β. Φραγκιαδάκης, νομικός πληρεξούσιος των προσφευγόντων, καθώς και οι προσφεύγοντες κκ. Α. Σταυριανουδάκης και Γ. Αντωνέλος, οι οποίοι, αφού ανέπτυξαν προφορικά τις απόψεις τους για την κρινόμενη προσφυγή, απεχώρησαν προκειμένου η Επιτροπή να εξετάσει το θέμα περαιτέρω.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα υπάρχοντα έγγραφα στοιχεία του φακέλου, την προσβαλλόμενη απόφαση και την προσφυγή, σε συνδυασμό με την εισήγηση του μέλους αυτής κ. Τασούλη, διαπιστώνει ότι με την υπ’ αρ. 169/23-05-06 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αμαρουσίου εγκρίθηκε η αποσφράγιση και η χορήγηση άδειας λειτουργίας του λούνα παρκ με την επωνυμία «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ: ΤΑ ΑΗΔΟΝΑΚΙΑ» που είναι εγκατεστημένο επί της Λ. Κηφισίας 89 και Διονύσου 155. Πριν τη λήψη της απόφασης εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 21540/2006 αρνητική εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Τμήματος Εσόδων του Δήμου Αμαρουσίου, γιατί η λειτουργία του λούνα παρκ στη συγκεκριμένη θέση έρχεται σε αντίθεση με την ΚΥΑ ΥΠΕΣΔΔΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ με αριθμό 7034/1298 (ΦΕΚ 368/Β/24-3-2000 περί αποστάσεων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων). Το Δ.Σ. δεν δέχθηκε την ανωτέρω εισήγηση της υπηρεσίας, επειδή έκρινε ότι η ανωτέρω ΚΥΑ μετά την έκδοση των Ν. 3190/2003 και 3377/2005 δεν έχει ισχύ και επειδή το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης με το από 15-2-2006 πρακτικό του γνωμοδότησε θετικά ως προς την καταλληλότητα των χώρων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του εν λόγω λούνα παρκ.
Η Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος – Τμήμα Εγκρίσεων και Αδειών με το υπ’ αριθμόν 27386/23-5-2006 έγγραφό της δεν ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους, γιατί δεν συντρέχει η προϋπόθεση της ελάχιστης απόστασης των 150 μέτρων από την πλησιέστερη νόμιμη κατοικία, ξενοδοχείο κ.λπ., σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ.
Η ΚΥΑ αυτή, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 14 παρ. 4 του Ν. 1650/1986 ως κανονιστική διοικητική πράξη, παραμένει σε ισχύ, εφόσον δεν έχει καταργηθεί με νεότερη κανονιστική ή με άλλο υπέρτερης τυπικής ισχύος κανόνα δικαίου ή δεν έχει χωρήσει νέα διαφορετική ρύθμιση του ίδιου θέματος. Κατά συνέπεια, είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του Δήμου Αμαρουσίου ότι η ανωτέρω ΚΥΑ δεν έχει ισχύ, γιατί το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν είναι συμβατό προς αυτήν.
Περαιτέρω, δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 εδ. 2 του Ν. 3190/2003 που ορίζει ότι οι εκδοθείσες και ισχύουσες άδειες λούνα παρκ λήγουν και ανανεώνονται μετά την 31-12-2004, διότι η άδεια λειτουργίας του εν λόγω λούνα παρκ είχε παύσει στις 24-03-2001 (απόφαση ΣτΕ υπ’ αρ. 113/2002 και από 7-6-2006 Έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου στον Δήμο Αμαρουσίου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης).
Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή κάνει ομόφωνα δεκτή την προσφυγή και ακυρώνει την υπ’ αρ. 169/2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου.
Κατά της παρούσας απόφασης δεν χωρεί προσφυγή για παράβαση του Νόμου ενώπιον του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 13 του Ν. 2219/1994, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις όμοιες του άρθρου 7 παρ. 2 του Ν. 2839/2000 «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 196/Α/12-9-2000), αλλά ενώπιον του αρμόδιου κατά περίπτωση Δικαστηρίου και εντός της προβλεπόμενης σχετικής νομοθεσίας».
Γιάννης Μπεθάνης