Την κατηγορηματική του δέσμευση ότι θα είναι «μπροστάρης» στην προσπάθεια που θα γίνει ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά τα όποια προβλήματα χρηματοδότησης παρουσιάζονται, δήλωσε αποκλειστικά στην «Α» ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Η διαβεβαίωσή του δε ότι «θα πιέσουμε την κεντρική εξουσία για την απόδοση των πόρων που χρειάζονται, προκειμένου να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα πρόνοιας το οποίο, εδώ και χρόνια, έχει δώσει τις εξετάσεις του και έχει πετύχει στην ελληνική κοινωνία» αποκτά ιδιαίτερη σημασία και από την άλλη του ιδιότητα, ως προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ, αντικείμενο του οποίου αποτελεί η πρόληψη και η αγωγή υγείας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης, «έχουμε δώσει και την ψυχή μας εδώ και χρόνια για να σταθούν και να λειτουργήσουν όλα αυτά τα προγράμματα και θα είμαστε μπροστάρηδες όχι μόνο για να συνεχίσουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες δομές. Αυτό το δηλώνω όχι μόνο ως δήμαρχος Αμαρουσίου, στο μέτρο που το πρόγραμμα αφορά και την πόλη μας, αλλά και ως πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου».
Τι προβλέπει το πρόγραμμα στον Δήμο Αμαρουσίου
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Πρόνοιας του Δήμου Αμαρουσίου, πριν από λίγο καιρό, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε:
– Μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες.
– Ηλικιωμένους.
– Άτομα με αναπηρίες.
Προτεραιότητα δίδεται σε εκείνους τους συμπολίτες μας που διαμένουν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία.
Σκοπός του προγράμματος είναι:
– Η στήριξη και η φροντίδα των ατόμων στο οικείο περιβάλλον τους.
– Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
– Η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η προσέλκυση εθελοντών.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των γυναικών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα και την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και λοιπών πληθυσμιακών ομάδων που χρήζουν βοηθείας. Επίσης, η αποφυγή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της λειτουργίας δομών παροχής οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας των ατόμων αυτών.
1. Υπηρεσίες κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης:
– Κάλυψη καθημερινών αναγκών.
– Καθαριότητα χώρου κατοικίας.
– Βοήθεια στην ατομική υγιεινή.
– Εξωτερικές εργασίες.
– Συντροφιά, συζήτηση, ανάγνωση βιβλίων.
2. Νοσηλευτική φροντίδα:
– Μέτρηση ζωτικών σημείων (αρτηριακή πίεση, σφυγμοί, θερμοκρασία, λήψη ζακχάρου).
– Πρόληψη και περιποίηση κατακλίσεων και τραυμάτων.
– Συνοδεία για εξετάσεις σε νοσοκομεία, ΙΚΑ.
– Συνεργασία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται απο την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (75%) και εθνικούς πόρους (25%), στο πλαίσιο του Μέτρου 3.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2000-2006.
Συνάντηση ΚΕΔΚΕ – εργαζομένων
Με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ο γ.γ. της ΚΕΔΚΕ Χρήστος Παλαιολόγος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΚΕ Λάμπρος Μίχου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διατήρηση, βελτίωση και επέκταση της λειτουργίας των Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας στους Δήμους και ιδιαίτερα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα κινδυνεύουν να σταματήσουν, αν η κυβέρνηση δεν συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους, ενώ ανακοινώθηκε πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη της χρηματοδότησης για τη μισθοδοσία όλου του απασχολούμενου προσωπικού, καθώς και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να παρέχονται οι κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως.
Σημειώνεται ότι στα Προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας, που θα χρηματοδοτούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007 από το Γ’ ΚΠΣ, απασχολούνται συνολικά 3.720 συμβασιούχοι σε 1.097 κοινωνικές δομές.
«Ήξεις αφίξεις» και το «μπαλάκι» στους ΟΤΑ
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος διατήρησε το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ότι «έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του μέχρι το τέλος του 2007, αλλά από εκεί και πέρα, όπως είναι φυσικό, θα υπάρξει, εγκαίρως βεβαίως, διαπραγμάτευση με την ΚΕΔΚΕ». Παράλληλα, πέταξε το «μπαλάκι» στους ίδιους τους ΟΤΑ, τονίζοντας ότι «τη διατήρηση δομών όπως είναι η "Βοήθεια στο Σπίτι" πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι δήμοι» και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Εσωτερικών να το επιβάλει στους δήμους, γιατί τότε καταλύεται η αυτοτέλεια και αυτοδυναμία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς τους έχουμε προτρέψει να δημιουργήσουν δομές στο οργανόγραμμά τους και με αυτόν τον τρόπο να συνεχίσουν το πρόγραμμα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ