Ως τομείς δραστηριότητας, στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν από τους ΟΤΑ οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, η διαχείριση απορριμμάτων, οι αστικές αναπλάσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο εναλλακτικός τουρισμός και η κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Οι σύνεδροι διαπίστωσαν την ανάγκη να διαδοθούν οι ορθές πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), όπως τις χαρακτήρισαν. Δηλαδή, η εθελοντική ανάληψη ευθύνης από τις επιχειρήσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. Πρότειναν δε να δοθούν και κίνητρα σ’ όσες εταιρείες αναπτύξουν σχετικά προγράμματα, ενώ ζήτησαν να καθιερωθούν κοινά αποδεκτά εργαλεία μέτρησης και αξιολόγησης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι θα διεκδικήσουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής, ώστε οι δράσεις ΕΚΕ να τύχουν κρατικής στήριξης, μέσα από τις προμήθειες του δημόσιου τομέα, με κριτήρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης. Όπως ανέφεραν, βασική επιδίωξη της πολιτικής αυτής – της υποστήριξης των δράσεων ΕΚΕ – πρέπει να είναι και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και η ανάπτυξη της "πράσινης επιχειρηματικότητας" σε τομείς όπως η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο οικοτουρισμός.