Τα έργα ανάπλασης τμήματος της πλατείας ΗΣΑΠ, που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου σε πρόσφατη συνεδρίαση. Aρνητικά ήταν τα μέλη της μειοψηφίας που προέβαλαν αρκετές ενστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση (εκτός ημερησίας διατάξεως).
Αρχικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρλαύτης ανέλαβε να ενημερώσει το Σώμα σχετικά με τα έργα, τονίζοντας ότι ο διπλός στόχος τους είναι να αυξηθεί κι άλλο το πράσινο του χώρου και παράλληλα να μπει τάξη στο θέμα των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά μετά και από τη λειτουργία άλλων δύο νέων καταστημάτων στην πλατεία.
Επιπλέον πράσινο
Όπως ανέφερε, τα παρτέρια που ήδη υπάρχουν κατά διαστήματα, θα ενοποιηθούν, προσφέροντας επιπλέον 162 τ.μ. πρασίνου, δηλαδή αύξηση της τάξης του 62% σε αναλογία με τον συνολικό χώρο, ενώ θα φυτευτούν και δέντρα μεγάλου μεγέθους («μάλλον πεύκα», όπως είπε), ώστε «να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα της πλατείας». Επισήμανε, εξάλλου, ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια άναρχη κατάσταση στην τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, στην οποία θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για το Μαρούσι», Κώστας Ρώτας, καυτηρίασε την επιλογή της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει πέργκολες στην πλατεία Ηρώων που πριν από λίγους μήνες αναπλάστηκε και αναρωτήθηκε αν «η ίδια κακογουστιά για την οποία μιλάνε όλοι, θα επικρατήσει και στην πλατεία ΗΣΑΠ». Ο κ. Καρλαύτης απάντηση ότι «η πέργκολα που θα τοποθετηθεί θα είναι καλαίσθητη και θα σκεπάζεται με τέντες, ενώ τα έξοδα θα πληρωθούν από τους καταστηματάρχες».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, παρατήρησε, ωστόσο, ότι «για τρίτη συνεχόμενη ανάπλαση πλατείας στο κέντρο του Αμαρουσίου, το θέμα έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ τα έργα έχουν αρχίσει πρωτύτερα» και αναρωτήθηκε γιατί εξακολουθεί αυτή η πρακτική από τη δημοτική αρχή.
Απαξίωση του Δ.Σ.
Στην ερώτηση του συναδέλφου του στάθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «συνεχίζει να απαξιώνει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με τον τρόπο που φέρνει τις μελέτες για τα έργα που πραγματοποιεί». Παράλληλα, κάλεσε τη διοίκηση να ενημερώνει εγκαίρως για τις αναπλάσεις των πλατειών, καθώς, όπως ανέφερε, «έτσι θα μπορέσουμε να καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας». Και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν. Θα έπρεπε να υπάρχει η ευαισθησία να ερωτώνται οι δημοτικοί σύμβουλοι για έργα που γίνονται στην πόλη. Κανείς δεν μας ενημέρωσε για τη φιλοσοφία και τους στόχους αυτών των έργων. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι η πόλη παραμένει και είναι όλων μας. Οι δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται».
Ο κ. Ρώτας επανήλθε για να τονίσει ότι «δεν είμαστε αντίθετοι σε ό,τι όμορφο πάει να γίνει στην πόλη, αλλά έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι χρειάζεται μια ενιαία στρατηγική στον τομέα της χωροθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων, ενώ για κάθε έργο ανάπλασης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της κάθε πλατείας». Και, ζητώντας να αποσυρθεί το θέμα, πρόσθεσε: «Δεν έχω καμία διάθεση για αντιπολίτευση, αλλά όταν έρχονται τέτοια θέματα, καλό είναι να σεβόμαστε τον πολίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε καν το κόστος του έργου».
«Παρατράγουδα»
Απαντώντας, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης ξεκίνησε από το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, αναφέροντας ότι «εδώ και ένα χρόνο γίνεται μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να μπει μια τάξη στο άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς είχαμε διαπιστώσει πολλά παρατράγουδα εις βάρος της πλατείας (κατάχρηση χώρου), των δημοτών που τις διασχίζουν, αλλά και ως προς τις εισπράξεις του Δήμου». Και πρόσθεσε: «Θέλαμε, και ως ένα σημείο το έχουμε καταφέρει, να βάλουμε τάξη σε αυτό το σκηνικό, ώστε όταν κάποιος βλέπει την πλατεία από ψηλά, π.χ. μέσα από το τρένο, να μη νομίζει ότι βλέπει ένα… παζάρι. Τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα ορίζονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των μαγαζιών και των προσόψεών τους. Άλλωστε, μετά τα δύο νέα καταστήματα που άνοιξαν, χρειαζόταν μια νέα χωροθέτηση, ενώ οι πέργκολες που θα τοποθετηθούν θα χρηματοδοτηθούν από τους ίδιους τους καταστηματάρχες».
Ως προς την ανάπλαση της πλατείας, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για συνολική ανάπλαση, αλλά για τοπική διαμόρφωση, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την ενοποίηση των παρτεριών, και το πεπαλαιωμένο συντριβάνι».
Στάθηκε, μάλιστα, στο γεγονός ότι τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου αναλαμβάνουν και αυτό το έργο (μετά τις αναπλάσεις των πλατειών Ηρώων και Κασταλίας), τονίζοντας ότι «με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται το κόστος του έργου». Παράλληλα, δικαιολόγησε την ετεροχρονισμένη εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση, λέγοντας ότι «θέλαμε να προλάβουμε τις γιορτές του Πάσχα για να μη ζημιωθούν οι καταστηματάρχες, ενώ ένα προσωπικό κώλυμα του πρόεδρου του Σώματος Μάριου Μαραγκάκη είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πέμπτης 26 Μαρτίου, όπου και σκοπεύαμε αρχικά να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση».
Αρνητικοί ως προς την εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν οι κ.κ. Γιαννακάκος, Μπρέγιαννης, Συκαμιώτης, Βλάχος, Σαγρής και Ρώτας, «παρών» δήλωσε ο Τάσος Γιαννακόπουλος, ενώ απόντες από τη συνεδρίαση ήταν οι κ.κ. Τσιπουράκης, Αλεξανδρής, Ν. Κάββαλος και Ραγκούσης.
Γιάννης Μπεθάνης