Το πρώτο σπίτι για τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά εγκαινιάστηκε στο Μαρούσι τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Ο ξενώνας φέρει την ονομασία SOS ΕΛΙΖΑ και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του σωματείου κατά της κακοποίησης του παιδιού ΕΛΙΖΑ και των Παιδικών Xωριών SOS.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, παρουσία του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. κ. Νικολάου, τοποτηρητή της Μητροπόλεως Αττικής. Παρόντες ήταν η πριγκίπισσα Ειρήνη, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Μητρόπουλος, ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα δρ. Michael Linhar, η σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών Σίσσυ Παυλοπούλου κ.ά.
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, αφού συνεχάρη την πρόεδρο του ΕΛΙΖΑ Μαρίνα Καρέλλα και τον σύζυγό της πρίγκιπα Μιχαήλ, τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του που ο ξενώνας αυτός δημιουργήθηκε στην πόλη του Αμαρουσίου, κατόπιν δωρεάς της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου. «Η πράξη αυτή είναι απόδειξη ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι σκέφτονται τον συνάνθρωπό τους. Όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, οφείλουμε να αγκαλιάζουμε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες, όπως αυτή του σωματείου ΕΛΙΖΑ και των Παιδικών Χωριών SOS, να αγκαλιάζουμε τα παραμελημένα παιδιά που μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά δεν είναι μόνα τους. Ως δημοτική αρχή θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε».
Ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS καθηγητής, Κωνσταντίνος Σέκερης, τόνισε: «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και αγάπης, καθώς ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα, χάρη στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε και φτιάξαμε αυτό τον ξενώνα, χάρη στην πολύτιμη δωρεά της Ελένης Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση στα προβλήματα των παιδιών που, από τη γέννησή τους, έρχονται αντιμέτωπα με την κακοποίηση και την παραμέληση».
Η ιστορία
Η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα, αναφέρθηκε στην ιστορία της μικρής Ελίζας, από την οποία πήρε το όνομά της ο ξενώνας:«Η Ελίζα ήταν ένα κοριτσάκι 6 ετών στη Νέα Υόρκη του 1992, του οποίου είχαμε αναλάβει τις σπουδές. Το παιδί ζούσε με τον πατέρα του γιατί είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια από τη μητέρα του, η οποία ήταν εξαρτημένη από τα ναρκωτικά. Όλα ήταν θαυμάσια ως τη μέρα που ξαφνικά ο πατέρας της Ελίζας πέθανε. Οι αρχές και οι κοινωνικοί λειτουργοί θεώρησαν ότι η μητέρα ήταν πια ικανή για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού της. Παλέψαμε όσο μπορούσαμε μέσα σε νομικούς λαβύρινθους για να κρατήσουμε την Ελίζα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ένα χρόνο μετά, η Ελίζα βρέθηκε δολοφονημένη από τη μητέρα της και τον εραστή της. Από τότε η Ελίζα είναι πάντα στο νου μας και πιστεύω ότι μας άνοιξε τον δρόμο για να κάνουμε ό,τι κάνουμε σήμερα.»
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρίγκιπα Μιχαήλ και της συζύγου του, Μαρίνας Καρέλλα για τα κακοποιημένα παιδιά, ξεκίνησε από τη γνωριμία τους με ένα κοριτσάκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου. Στη μνήμη της μικρής Ελίζας, ίδρυσαν, μαζί με μια μικρή ομάδα Ελλήνων, τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ. Το σύνθημα του ΕΛΙΖΑ είναι: «Σήμερα, όχι Αύριο». Γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα παραμελούνται και κακοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 7.500 παιδιά κάτω των πέντε ετών, η πρώτη προτεραιότητα που τέθηκε ήταν η ίδρυση ενός πρότυπου ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων βρεφών και νηπίων. Η προσπάθεια άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, χάρη στους μικρούς και μεγάλους δωρητών και στη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο Σωματείο ΕΛΙΖΑ και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Σημαντική ενίσχυση προήλθε από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Όμως, η δωρεά της Ελένης Παπακωνσταντίνου ενός οικήματος στο Μαρούσι για τον σκοπό αυτό, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο επέτρεψε την άμεση δημιουργία και λειτουργία του ξενώνα SOS ΕΛΙΖΑ, «Σήμερα, όχι αύριο». Ο ξενώνας είναι αποτέλεσμα εκτενούς επιστημονικής μελέτης και η λειτουργία του, που ξεκίνησε ήδη, αποτελεί κοινή ευθύνη των δύο σωματείων.