Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Αμαρουσίου άνοιξαν τις πόρτες τους στους μικρούς φιλοξενούμενούς τους την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου και, όπως ήταν αναμενόμενο, το χαρούμενο κλίμα επισκιάστηκε από την ανησυχία για την γρίπη των χοίρων.
Η δημοτική αρχή δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης, με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη να διαβεβαιώνει ότι «ως Δήμος, στο μέτρο των ευθυνών και αρμοδιοτήτων που μας αναλογεί έχουμε λάβει μέτρα πρόληψης στους πάντα προσεγμένους, ούτως ή άλλως, Βρεφονηπιακούς μας σταθμούς».
Παράλληλα, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι ενημερωτική ημερίδα για την νέα γρίπη με τίτλο «Η γρίπη και Τοπική Αυτοδιοίκηση» η οποία, όπως ανέφερε, «θα παράσχει έγκριτη ενημέρωση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και στην οποία θα μπορούν να παραβρεθούν και εκπαιδευτικοί, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα».
Ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, καθώς και ενημερωτικά έντυπα σχετικά με την γρίπη, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία 4 κέντρων εμβολιασμού στο Μαρούσι, για τα οποία αναμένεται η τελική έγκριση από την Νομαρχία και ανακοίνωσε την δημιουργία ενός «ιατρείου γρίπης» στο Πολυϊατρείο Αμαρουσίου, αλλά και στο ΙΚΑ της πόλης, όπου θα το επιμεληθεί η διευθύντριά του και δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ιωάννου.
Τα μέτρα για τη γρίπη
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε και με τον πρόεδρο των Βρεφονηπιακών Σταθμών και δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αντωνόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι «το προσωπικό έχει ενημερωθεί για τα μέτρα προφύλαξης για τα παιδιά και τα τηρεί με τον άψογο επαγγελματισμό που τόσα χρόνια το διακρίνει», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλα θα πάνε καλά».
Ο κ. Αντωνόπουλος, μαζί με την δημοτική σύμβουλο Γλυκερία Μοστρού που τυγχάνει ιατρός-λοιμωξιολόγος μίλησαν στην «Α» για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι βρεφονηπιακόμοι, αλλά και τι γίνεται στην απευκταία περίπτωση που κάποιο παιδάκι εκδηλώσει συμπτώματα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν προς τους Βρεφονηπιακούς της πόλης:
- Τα παιδιά πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να τα σκουπίζουν με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.
- Να σκουπίζουν την μύτη τους με χαρτομάντιλο, το οποίο, όπως και με τις πετσέτες μιας χρήσης, θα πρέπει να πετάγονται αμέσως στον καλάθι απορριμμάτων.
- Τα λούτρινα κουκλάκια πρέπει να απομακρυνθούν και στη θέση τους να χρησιμοποιούνται πλαστικά παιχνίδια, τα οποία θα πλένονται συχνά.
- Οι χώροι όπου βρίσκονται τα παιδιά πρέπει να αερίζονται αρκετές φορές την ημέρα.
- Δεν πρέπει να ενθαρρύνονται τα παιδιά να αγκαλιάζονται ή να ανταλλάσσουν φιλάκια.
- Σε περίπτωση πυρετού, το παιδί πρέπει να παραμείνει σπίτι του για 5-7 ημέρες και να επιστρέψει μόνο αφού πέσει ο πυρετός και υποχωρήσουν τα λοιπά συμπτώματα, ενώ ενδεδειγμένο θα ήταν και το σχετικό χαρτί από τον γιατρό.