- Οι εργασίες αναδάσωσης στο Ο.Τ. 522, με ΚΑΕΚ 050142229008/0/0 εμβαδού 9.194 τ.μ., το οποίο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστο – κοινωφελές (χώρος αθλοπαιδιών), θα πραγματοποιηθούν μετά την τροποποίηση του σχεδίου και τον χαρακτηρισμό της έκτασης αυτής ως πάρκο – άλσος – κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, με ευθύνη του Δήμου Αμαρουσίου και ύστερα από γραπτή συναίνεση των ιδιοκτητών.
- Στα τμήματα με ΚΑΕΚ 050142229001/0/0 και 050142229006, όπως εμφανίζονται στα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, ιδιοκτησίας Δήμου Αμαρουσίου, η έναρξη των εργασιών είναι δυνατόν να γίνει άμεσα».
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ Συλλογος Παραδεισου
«Περίεργα πράγματα στην εισήγηση»
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου του Παραδείσου Στέλιο Ασημακόπουλο, ζητώντας του την άποψη των κατοίκων για την απόφαση περίφραξης του άλσους Μιμικόπουλου.
Έχοντας υπόψη του το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης του Δήμου Αμαρουσίου, ο Στ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για «μερικά περίεργα πράγματα στην εισήγηση της δημοτικής αρχής» και πρόσθεσε:
«Ως προς τα 38.269 τ.μ. που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, εμφανίζονται έτσι στην τελική ανάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Και είναι απορίας άξιον ότι δεν αναφέρεται στην εισήγηση. Αντιθέτως η εισήγηση ήταν σαφής για τα τμήματα που ανήκουν στο Δήμο με στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου». Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου στέκεται στο γεγονός ότι στην εισήγηση δεν αναφέρονται αριθμητικά τα στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο. «Ξέχασαν να αναγράψουν στην εισήγηση το εμβαδόν του δάσους που ανήκει στο Δήμο; Πρόκειται για 2.279 τ.μ. για διάνοιξη της οδού Επιδαύρου, ώστε να συνδέεται η άνοδος της Λ. Κηφισιάς με την κάθοδο της Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και 1.253 τ.μ. στη συμβολή των οδών Άλσους και Αρτέμιδος για τη δημιουργία παιδικής χαράς σύμφωνα με παλαιότερους προγραμματισμούς, (σύνολο 3.532 τ.μ.), υπογραμμίζει και προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι η φράση “η έναρξη των εργασιών είναι δυνατόν να γίνει άμεσα” που αναγράφεται στην εισήγηση, δεν αφορά στη διάνοιξη της Επιδαύρου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κόψιμο δέντρων και διχοτόμηση του δάσους. Και δεν τίθεται ούτε συζήτηση για κάτι τέτοιο».
Εντύπωση προκαλεί η φράση που περιέχεται στην εισήγηση και αναφέρεται σε «γραπτή συναίνεση των ιδιοκτητών», ως προς τον χαρακτηρισμό των περίπου 9,5 στρ. ως πάρκο – άλσος – κοινόχρηστος χώρος, καθώς μέχρι σήμερα η έκταση είναι ιδιοκτησιακά «θολή». Ο Στ. Ασημακόπουλος τονίζει: «τα συγκεκριμένα 9.194 τ.μ. (με ΚΑΕΚ 050142229008/0/0) αποτελούν τμήμα του Ο.Τ. 522 (το υπόλοιπο ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο) και σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Κτηματολόγιο ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος». Και αναρωτιέται: «Η αναφορά στην εισήγηση για “γραπτή συναίνεση των ιδιοκτητών” σημαίνει ότι ο Δήμος γνωρίζει τους ιδιοκτήτες; Δεν μας λένε ποιοι είναι να τους γνωρίσουμε και εμείς; Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσω στον δήμαρχο κ. Πατούλη, στον τότε αντιδήμαρχο κ. Μαραγκάκη καθώς και στον νομικό που χειρίζεται την υπόθεση για το Δήμο κ. Αμούργη, ποιος τους ενημέρωσε και προσκόμισε τα αποδεικτικά στοιχεία από το Εθνικό Κτηματολόγιο σχετικά με ολόκληρη την έκταση του δάσους Μιμικόπουλου;».
«Όχι στην περίφραξη με σύρμα»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδείσου δεν στέκεται μόνο εκεί. Θεωρεί, επίσης, ότι και το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί για την περίφραξη του άλσους είναι υπέρογκο και είναι καταπέλτης. «Πριν από 6 μήνες είχε ακουστεί από αρμόδια χείλη και κατεγράφη και από την ΑΜΑΡΥΣΙΑ το κόστος περίφραξης στα 600.000 ευρώ. Τώρα ο προϋπολογισμός “έπεσε” στα 450.000 ευρώ. Φθήνυναν τα υλικά; Τα εργατικά μήπως; Μετρήσανε καλύτερα; Τι συμβαίνει; Με τι υλικά θα γίνει η περίφραξη; Με συρματόπλεγμα 450.000 ευρώ! Σε τέτοιους καιρούς υπάρχουν χρήματα για πέταμα; Και τα χρήματα αυτά δικά τους είναι; Δικά μας είναι και για τον λόγο αυτό απαιτούμε χρηστή διαχείριση από τη διοίκηση. Το συρματόπλεγμα μετά από 2-3 χρόνια θα σκουριάσει, θα φθαρεί, θα γίνει πιο επικίνδυνο. Οπότε θα χρειαστούμε και άλλα χρήματα για μπαλώματα και φτου από την αρχή». Και προσθέτει: «Γιατί δεν αποδέχονται την πρόταση του Συλλόγου να δουν το παλαιό χαμηλό τοιχίο και με τους ξηλωμένους και πεταμένους κυβόλιθους να φτιάξουν ένα χαμηλό τοιχίο με σαφώς λιγότερα χρήματα και πολύ πιο ανθεκτικό από το συρματόπλεγμα;».
Γιάννης Μπεθάνης