Βάγια Τσακατάρα:
«Θα λυθεί το μεταφορικό μέχρι 1η Φεβρουαρίου»
Αισιόδοξη πάντως εμφανίστηκε για το θέμα της μεταφοράς των παιδιών η νέα πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Τσακατάρα, κυρίως λόγω της δέσμευσης που απέσπασε από την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Λιλίκα Βασιλάκου σε πρόσφατη συνάντησή της με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους γονείς, ότι θα λυθεί το πρόβλημα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η αντιπεριφερειάρχης τούς είπε ότι, παρότι τα λεωφορεία προορίζονται για τα ειδικά σχολεία, εντούτοις θα εξυπηρετήσουν κατ’ εξαίρεση και το Σικιαρίδειο.
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Τσακατάρα, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε να ενεργοποιήσει το ένα λεωφορείο που έχει στη διάθεσή του –το άλλο παραμένει ανενεργό, λόγω ανεπάρκειας σε οδηγούς– το οποίο θα πραγματοποιεί και αυτό διαδρομές.
«Παλαιότερα τα λεωφορεία έκαναν οκτώ διαδρομές. Όμως, πλέον θα κάνουν τέσσερις, στο πλαίσιο μιας λελογισμένης χρήσης. Ως εκ τούτου, η μεταφορά των μαθητών δεν μπορεί να γίνει σε απομακρυσμένες περιοχές» διευκρίνισε η κ. Τσακατάρα.
Σε ερώτημά μας για τον αριθμό των παιδιών που θα παρακολουθούν τα εργαστήρια, η πρόεδρος απάντησε ότι το Ίδρυμα μπορεί να δεχθεί, με βάση το υπάρχον προσωπικό, μέχρι 80 παιδιά.
Η ιστορία του Σικιαριδείου Ιδρύματος
Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα ιδρύ\θηκε το 1939, με την πρώτη μεγάλη δωρεά του οικοπέδου. Ο όρος της δωρεάς ήταν η ελληνική Πολιτεία να αναλάβει και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα. Αυτό πήρε τη μορφή νόμου, που εκδόθηκε το 1939.
Στην αρχική φάση το Ίδρυμα θα λειτουργούσε ως θεραπευτήριο για τραχωματικά παιδιά. Δεν πρόλαβε να λειτουργήσει έτσι, όμως, γιατί ήρθε η κατοχή της χώρας και οι εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιήθηκαν από τα ιταλικά και γερμανικά στρατεύματα. Οι δυνάμεις κατοχής έφυγαν το 1944. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, λόγω της κακής διατροφής και υγιεινής, είχαν αυξηθεί τα κρούσματα και οι κίνδυνοι φυματίωσης. Τότε ελήφθη η απόφαση να λειτουργήσει ως πρεβεντόριο για προφυματικά παιδιά.
Οι εγκαταστάσεις ήταν κατεστραμμένες από τη στρατιωτική κατοχή που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, χάρη στις πολύ γρήγορες διαδικασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων που έγιναν, το Ίδρυμα πρόλαβε να λειτουργήσει αρχές του 1945. Ως πρεβεντόριο δεχόταν 1.000 παιδιά, τα οποία έμεναν εκεί για 2-3 μήνες.
Η φυματίωση άρχισε να εξαλείφεται και να υποχωρεί από τη χώρα στη δεκαετία του 1960. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1970, αποφασίστηκε να γίνει μια νέα δωρεά σε κτήριο από τους δωρητές. Έτσι, χτίστηκε το κάτω κτήριο και ο σκοπός του Ιδρύματος επαναπροσδιορίστηκε ως «Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας και Κατάρτισης για παιδιά και νέους με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες», που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αμάλθεια Καραλή
Αγαπητοί φίλοι,
Γόνοι κι οι δυο σας επωνύμων και ευκατάστατων οικογενειών, τύχατε υψηλής μόρφωσης στα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιστρέφοντας με βαρείς μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ψωροκώσταινα, καταλάβατε υψηλές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Όπως μας πληροφορούν οι εφημερίδες, εσείς, κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, υπερδραστήρια νομικός με δικό σας δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, διατελέσατε:
1) Ενεργός σύμβουλος πολυεθνικών επιχειρήσεων (Toyota, Philip Morris, Swarofski, Amadeus. 2) Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ. 3) Πρόεδρος των αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ. 4) Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας S&B, Βιομηχανικά Ορυκτά. 5) Έμμισθο μέλος του ΤΑΙΠΕΔ, με χαριστικό, πολιτικό διορισμό. 6) Συνεργάτης της κρατικής ΜΟΔ, που ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών. 7) Συνεργάτης και μέλος του Δ.Σ. της Kraft Foods – Calbury Hellas, πολυεθνικής που της επεβλήθη πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ για ενδοομιλητικές πωλήσεις. 8) Δραστήριο, υποστηρικτικό μέλος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσω των οποίων και η γνωριμία σας με πρώην πρωθυπουργό. 9) Συνιδρυτικό μέλος με το σύζυγό σας offshore εταιρειών κ.ά.
Όσο για τον κύριο Συμεών Σικιαρίδη, οικονομολόγο με σπουδές στη Γαλλία, όπως πάλι μαθαίνουμε από τις εφημερίδες, διετέλεσε:
1) Μέλος του Δ.Σ. της ΑΓΕΤ. 2) Σύμβουλος κατ’ αρχήν εταιρειών με ανάμειξη στην εμπορία τσιμέντων – υλικών και στη συνέχεια μέτοχος σ’ αυτές. 3) Διευθυντής της Emporiki Venture Capital (θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας). 4) Ιδρυτής, μαζί με τη σύζυγό του της εταιρείας Handel-Verpackung Vertretung. 5) Επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Gross Act. 6) Επισκέπτης καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 7) Άφησα για το τέλος τη σπουδαιότερη θέση, αυτή του Προέδρου του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος Ειδικής Αγωγής και Επαγγελματικής Κατάρτισης για παιδιά με νοητική στέρηση, θέση τιμητική και δικαιωματικά ανήκουσα σε απόγονο της οικογένειας του δωρητή. Το σχολείο αυτό, χτισμένο σε καταπράσινο χώρο 18 στρεμμάτων στο Μαρούσι, αποτελεί πρώτο στο είδος του κληροδότημα προς το ελληνικό κράτος, δωρεά του ευεργέτη Βασιλείου Σικιαρίδη, Έλληνα της διασποράς και μέχρι πέρσι παρείχε τα ευεργετήματά του σε παιδιά από 6-21 ετών.
Αληθινά απορούμε πώς τα καταφέρνετε και ανταποκρίνεστε, η σύζυγός σας κι εσείς σε τόσες δραστηριότητες και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ίσως μας απαντήσετε πώς όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται στον κύκλο των εργασιών σας και ακόμα περισσότερα αυτών. Δικαίως λοιπόν έχετε μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία, οι οποίες δικαιολογούνται πολλαπλάσια από τα εισοδήματά σας, κατά δήλωση της συζύγου σας.
Ως ανίδεοι όμως που είμαστε, σας παρακαλούμε να μας εξηγήσετε εκείνη την απόφαση του Δ.Σ. του Σικιαριδείου, τον περασμένο Σεπτέμβρη να κλείσετε το σχολείο. Προς ενημέρωση μάλιστα των ενδιαφερομένων, αποστείλατε στις 4/9/2012 επιστολή με την οποία τους γνωστοποιούσατε πως, λόγω ελλείψεως χρημάτων (είχε καθυστερήσει η κρατική επιχορήγηση), τον Σικιαρίδειο Ίδρυμα δεν θα λειτουργούσε για το σχολικό έτος 2012-2013. Πανικόβλητοι γονείς και εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις. Όλοι τους θεωρούν εσάς, κ. Συμεών Σικιαρίδη, ως υπεύθυνο της κρίσης, καθώς ήταν ολοφάνερο πως στοχεύατε στην ιδιωτικοποίηση της σχολής. Λένε, μάλιστα, πως θέλατε στα γρήγορα να βάλετε λουκέτο και να πετάξετε στο δρόμο 250 παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί. Είναι ευτύχημα που το Σικιαρίδειο λειτουργεί σήμερα έστω και λαβωμένο, αφού έχει απωλέσει την ολοκληρωμένη επαγγελματική βαθμίδα, την οποία διέθετε. Πάντως, λαϊκή φήμη που συνοδεύει το σχολείο, λέει πως και στην οικογένεια του δωρητή υπήρχε παιδί με σύνδρομο Ντάουν.
Όπως και να έχει, η συλλογική μνήμη της πόλης μας τιμά το Βασίλειο Σικιαρίδη. Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στον πέριξ του ναϊσκου χώρο της σχολής, κάθε Πρωτοχρονιά, όπου τελείται θεία λειτουργία εις μνήμη του. Συμπαθάτε με κι εμένα για τη δασκαλίστικη αυστηρότητα. Γνωρίζουμε πως βρίσκεστε οικογενειακά, μαζί με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, ξάδερφό σας, στη δίνη οικονομικού σκανδάλου. Σας ευχόμαστε: «καλή τύχη».
Ανακουφιστικά, φίλοι μου θα είχα να σας προτείνω μία επίσκεψη στο Σικιαρίδειο, χωρίς τα offshore γυαλιά σας. Αυτά, ξέρετε, έχουν την ιδιότητα, για όσους τα χρησιμοποιούν βέβαια, να παραμορφώνουν τον κόσμο γύρω τους. Σας περιμένουν στρογγυλοπρόσωπα παιδάκια, με εξογκωμένα μάγουλα και ελαφρώς σχιστά ματάκια. Είναι πάντα τους γελαστά. Περιμένουν ένα χάδι μόνο. Το άγγιγμα του ανθρώπινου πόνου φέρνει λύτρωση, πιστέψτε με!!!
Ελένη Καραμπέτσου