Πρωτοφανής για τα δεδομένα των τελευταίων ετών είναι η φετινή πτώση στον αριθμό των αιτήσεων για τους 13 δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Αμαρουσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος.
Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2013. Σύμφωνα με τον N. Κάββαλο, ενώ πριν από δύο χρόνια οι αιτήσεις είχαν ανέλθει στις 1.049, πέρυσι έπεσαν στις 877 για να φτάσουν φέτος στις μόλις 699!
Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία της υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ μέσω ΕΣΠΑ (απαλλαγή τροφείων), με τη διαδικασία να ξεκινά στις 25 Ιουλίου και να ολοκληρώνεται μετά από μία εβδομάδα. Ο σχετικός φάκελος του Δήμου, όπως τόνισε ο N. Κάββαλος, υποβλήθηκε στις 19 Ιουλίου προς την ΕΕΤΑΑ, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα με τις θέσεις που θα αντιστοιχίσουν στον Δήμο Αμαρουσίου έχουν προσδιοριστεί να ανακοινωθούν (όπως και σε όλη την Ελλάδα) στις 27 Αυγούστου. Κάτι που σημαίνει ότι οι Δήμοι (και φυσικά και το Μαρούσι) θα έχουν ελάχιστες ημέρες μπροστά τους για την αξιολόγηση και την επιλογή των παιδιών, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν και πάλι οι Παιδικοί Σταθμοί.
Ως προς τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται η φετινή μεγάλη μείωση στις αιτήσεις, όπως, ανέφερε στην AMAΡΥΣΙΑ μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΟΙΚΟΙΠΑΔΑ, εκτιμάται ότι η πτώση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μητέρες έχουν μείνει άνεργες και ως εκ τούτου, εν μέσω κρίσης, προτιμούν να κρατήσουν στο σπίτι το παιδί τους.
Διαφορετική άποψη είχαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας. Ο Θανάσης Φωτόπουλος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) απέδωσε αυτή την πτώση «στην αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα ιδιωτικο-οικο-νομικά κριτήρια με τα οποία λειτουργούν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί».
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης απέδωσε την πτώση στις αιτήσεις αφενός στην κατάργηση των βρεφικών τμημάτων στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης και αφετέρου στην αδυναμία όλο και περισσότερων οικογενειών να πληρώνουν τα ισχύοντα τροφεία. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να αναθεωρήσει τα κριτήρια απαλλαγής τροφείων για τα χαμηλά εισοδήματα, για να καταλήξει λέγοντας ότι «εφόσον ο Δήμος διαθέτει 350.000 ευρώ για τη λειτουργία Παιδικού Σταθμού με την φόρμουλα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), σημαίνει ότι διαθέτει τα χρήματα ώστε να μπορεί να αντισταθμίσει τα αναθεωρημένα κριτήρια για τις απαλλαγές από τροφεία».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολυχρονιάδη (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ), «αιτία της συνεχιζόμενης μείωσης των αιτήσεων είναι η πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή, από τη μια κλείνοντας τα βρεφικά τμήματα και από την άλλη με τα υψηλά τροφεία, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν όλο και περισσότερες οικογένειες». Υπογράμμισε, δε, ότι «εφόσον ο ΟΚΟΙΠΑΔΑ δεν είναι ελλειμματικός, προφανώς είναι “λουκούμι” για τα ιδιωτικά συμφέροντα, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει με την παραχώρηση σε ιδιώτες της τροδοφοσίας των Παιδικών Σταθμών, την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ και περιμένουμε το επόμενο βήμα», για να καταλήξει: «Προφανώς και υποστηρίζουμε ότι τα οικονομικά – κοινωνικά κριτήρια που έχετε θεσπίσει στρέφονται κατά των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες και θα έπρεπε να μετέχουν στους Παιδικούς Σταθμούς δωρεάν».
Γιάννης Μπεθάνης