Κατά τα σχολικά έτη 2017-2019, το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 το οποίο αφορά στη μαθησιακή κινητικότητα εκπαιδευτικών και επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το πρόγραμμα Erasmus+ δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα, βελτιώνοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και παράλληλα έρχονται σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό και αναπτύσσουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης πήραν μέρος τρεις εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου σε δύο διαφορετικά επιμορφωτικά σχέδια. Το πρώτο αφορούσε στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου σχετικά με τον πολιτισμό και το δεύτερο στην παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα «διαδικτυακά εργαλεία στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση».
Στο πλαίσιο του πρώτου επιμορφωτικού σχεδίου, οι καθηγήτριες Μαρία Σεπυργιώτη (Αγγλικών) και Γεωργία Φέλλιου (Οικιακής Οικονομίας) παρακολούθησαν το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις Αζόρες της Πορτογαλίας, με τίτλο “In Search of the Occident: the Azores”. Στόχος αυτού του σεμιναρίου ήταν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δραστηριοτήτων «στην τάξη και στην πράξη»που αναδεικνύουν την ανάγκη διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς ενός τόπου, καλλιεργώντας ταυτόχρονα σεβασμό προς τις κουλτούρες άλλων λαών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αξιών όπως αποδοχή της διαφορετικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Με βάση την μεθοδολογία του επιμορφωτικού αυτού προγράμματος, οι δύο καθηγήτριες που συμμετείχαν στην επιμόρφωση προχώρησαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας δράσης στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, με τίτλο «Ψηλαφώντας την πόλη μας με QRcodes». Η δράση αυτή αποτελεί έναν καινοτόμο τρόπο μάθησης που ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν τον τόπο τους μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση της ιστορίας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και γενικότερα αξιοποιώντας γνώσεις από διάφορα μαθησιακά αντικείμενα, όπως Ιστορία, Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Γεωγραφία κ.α. Οι μαθητές πήραν μέρος σε ένα πρωτότυπο Κυνήγι Θησαυρού στην πόλη, όπου οι αρχικές πληροφορίες τους δόθηκαν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και με την αξιοποίηση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων, ενώ οι οδηγίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους δίνονταν σε μορφή QRcodes με τη χρήση της εφαρμογής σε smartphones.Αυτός ο τύπος δράσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τροποποιώντας το υλικό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο της κάθε βαθμίδας. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στο Δήμο για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμαρουσίου, διαμορφώνοντάς το ώστε να απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων.
Στο πλαίσιο του δεύτερου επιμορφωτικού σχεδίου η καθηγήτρια Μαθηματικών του σχολείου μας Κατερίνα Ρουμπή παρακολούθησε μια εβδομάδα μαθήματα στον εκπαιδευτικό οργανισμό «Εruditus», στο Οσλο, τον Αύγουστο του 2018, με θέμα «διαδικτυακά εργαλεία στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση». Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης έμαθε να κατασκευάζει διαδραστικά φύλλα εργασίας, διαβαθμισμένα σχέδια μαθήματος και φύλλα αξιολόγησης που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε μαθητή. Quizlet, kahoot, QRcode, socrative, plickers, adobe spark, wizer, wordwall, padlet, popplet. Δέκα διαφορετικά εργαλεία με εφαρμογές σε πολλά μαθήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν όλη τη σχολική χρονιά 2018-19 στη διδασκαλία των Μαθηματικών με θετικά σχόλια από τους μαθητές.
Υπολογιστής και εφαρμογές κινητού τηλεφώνου μπήκαν στην υπηρεσία της μάθησης. Ανακαλύπτω μόνος μου και μαθαίνω, παίζω ομαδικά και μαθαίνω, δημιουργώ τα δικά μου μοντέλα και μαθαίνω. Οι μαθητές του 2018 έχουν γεννηθεί «μέσα» στην τεχνολογία και είναι αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσουμε την ευχέρειά τους στην τεχνολογία ώστε να κάνουμε τη διδασκαλία και την επαναληψη ευχάριστη σαν παιχνίδι! Η διάχυση της τεχνογνωσίας έχει προχωρήσει και στους υπόλοιπους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας υπάρχουν ήδη αναφορές για τη χρήση των εργαλείων αυτών από τους μαθητές https://blogs.sch.gr/1gymamar/?page_id=945)», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί και καταλήγουν: «“Δια βίου μάθηση” λοιπόν και για τους μαθητές και για τους καθηγητές! Διότι η επιστήμη της διδακτικής εξελίσσεται, η νευροβιολογία μας διαβεβαιώνει πως και το μυαλό συνεχίζει να “μεγαλώνει” όσο του ζητούμε να μαθαίνει και η τεχνολογία μας προσφέρει ολοένα και περισσότερα διδακτικά εργαλεία».