Την ιστορία του Αμαρουσίου εξερεύνησαν ψηφιακά και παρουσίασαν σε εκπροσώπους του Δήμου Αμαρουσίου τρεις μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτήριων Δούκα, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου.
Θέλοντας να προβάλουν την ιστορία του Αμαρουσίου, της πόλης όπου στεγάζεται το σχολείο τους, οι μαθητές Διονύσης Μπράτης, Μαρία-Στέλλα Κουστένη και Άννα-Ζωή Αλεβίζου συνεργάστηκαν υπό την επίβλεψη της φιλολόγου τους Χριστίνας Σταμάτη και μέσα από ενδελεχή έρευνα αναζήτησαν πληροφορίες που αναφέρονται στη σύγχρονη ζωή, αλλά και στο παρελθόν της πόλης.
Στη συνέχεια ψηφιοποιήσαν τα τεκμήρια και τα παρουσίασαν μέσα από ένα ψηφιακό παιχνίδι. Η εργασία τους με τίτλο «Το Ψηφιακό Μαρούσι» βραβεύτηκε στον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου», που διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ακολούθως, με πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, το ψηφιακό τους παιχνίδι παραχωρήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείου του Αμαρουσίου για εκπαιδευτική χρήση. Από δω και στο εξής οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά και να γνωρίσουν με παιγνιώδη τρόπο την ιστορική πόλη του Αμαρουσίου. Επιπλέον, στο τέλος του παιχνιδιού θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση-ιστορική αναδρομή για το Δήμο Αμαρουσίου από την κα Μαριγώ Χορμοβίτη, υπεύθυνη του Μουσείου.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο και να παρουσιάσουν σε μία σεμνή τελετή την ψηφιακή τους δημιουργία.
Τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Ρένα Χαλιώτη, η οποία συνεχάρη τους μαθητές για τις σημαντικές καινοτόμες δημιουργίες, τους καθηγητές και το σχολείο τους για την στήριξη των μαθητών και την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο ενός σύγχρονου τρόπου εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού, καθώς και εργαζόμενοι στο Μουσείο.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αν. γενικός διευθυντής Εκπαίδευσης και υπεύθυνος του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα Αντώνης Ψύρης, ο οποίος επεσήμανε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό το κάθε σχολείο να μην εγκλωβίζεται στα στενά όρια, αλλά να ενθαρρύνει τους μαθητές του να αλληλοεπιδρούν με το κοινωνικό τους περίγυρο και ειδικότερα με την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας με βιωματικό τρόπο συμβάλει αποτελεσματικά στην ουσιαστική σύνδεση σχολείου και κοινωνίας».