Εντός του Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του υπουργείου Παιδείας στην πόλη μας, δίπλα στη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Γεγονός που προκαλεί τον σκεπτικισμό κατοίκων και φορέων του Αμαρουσίου, καθώς και της δημοτικής αρχής, αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει το εγχείρημα.
Ο πρώτος διαγωνισμός δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στον ελληνικό ημερήσιο Τύπο στις 18 και στις 24 Οκτωβρίου 2006, αντίστοιχα, χωρίς αποτέλεσμα. Στην επαναληπτική δημοσίευση του διαγωνισμού, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2006, ανταποκρίθηκαν οι ελληνικές εταιρείες «Σαμαράς», «Λαρισαϊκή Α.Ε.», «Κοινοπραξία Ένωσις Μεταφορών», «Μπίστης», «Delatolas Express A.E.», «Κασιδιάρης & ΣΙΑ Ε.Ε.» και «Βαϊνόγλου Α.Ε». Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Γούσια, διευθυντή της Διεύθυνσης Διοικητικού, η μετακόμιση των γραφείων του υπουργείου θα αρχίσει μέχρι την 25η Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.
Η ίδια η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε εκδήλωση του υπουργείου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναφέρθηκε στη μεταστέγαση, λέγοντας ότι προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο ώστε «να είναι όλα έτοιμα από τεχνολογικής πλευράς και για τις Πανελλήνιες εξετάσεις». Σχετικά με τις προδιαγραφές του κτηρίου, μάλιστα, η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι: «Είναι ένα κτήριο που θα ικανοποιήσει πραγματικά τις ανάγκες των υπαλλήλων, θα αισθανθούν ακόμη πιο άνετα, δεν θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά κτήρια και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα μπορεί να έχει καλύτερη και ταχύτερη συνεργασία με όλους. Νομίζω ότι αυτό μας αξίζει».
Στις νέες εγκαταστάσεις του YΠEΠΘ ξεναγήθηκε τη Δευτέρα 5.3.2007 ο πρωθυπουργός, Kώστας Kαραμανλής, απ’ όπου δήλωσε την προσήλωσή του στην επιλογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες “διασφαλίζουν με σιγουριά ένα καλύτερο αύριο για όλους ”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΠΘ αποτελεί το πρώτο υπουργείο που αποκτά ιδιόκτητο κτήριο και όπως σημείωσε η υπουργός «οι δημοσιογράφοι θα έχουν τον δικό τους χώρο σε αυτό».\
Μάριος Μαραγκάκης:"Αναμένουμε απαντήσεις από το υπουργείο"
Η μεταστέγαση του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι δημιουργεί σειρά από προβληματισμούς σχετικά με την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και του κυκλοφοριακού προβλήματος της περιοχής, δεδομένης, επίσης, της ύπαρξης του εμπορικού κέντρου «Mall», δίπλα από το νέο κτήριο του υπουργείου. Πέραν αυτών, επικρατεί σκεπτικισμός και για το γεγονός ότι, με τη μεταστέγαση του υπουργείου, το Μαρούσι θα γίνει αποδέκτης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στον χώρο της Παιδείας, καθώς και των συχνών κινητοποιήσεων της φοιτητικής κοινότητας.
Ανιχνεύσαμε τη θέση της νέας δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα δια μέσου του αντιδημάρχου Πολεοδομίας – Τεχνικών Έργων Μάριου Μαραγκάκη, ο οποίος μας δήλωσε: «Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι τα έργα και όχι τα λόγια. Ικανοποιώντας αυτόν το στόχο έχουν τεθεί ήδη στο υπουργείο οι σχετικές ερωτήσεις -πολλές από τις οποίες αποτελούν προβληματισμούς του κάθε Μαρουσιώτη- και αναμένεται η αρμόδια γνώμη και θέση των υπηρεσιακών παραγόντων».
Σε ερώτησή μας εάν έχει θετική ή αρνητική άποψη για τη μεταστέγαση, ο κ. Μαραγκάκης απαντά ότι «η όποια θέση της δημοτικής αρχής βασίζεται πρώτον στο να πληρούνται οι προϋποθέσεις της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεύτερον στη σύμφωνη γνώμη του μοναδικού κριτή, δηλαδή του κατοίκου του Αμαρουσίου». Μας πληροφόρησε δε ότι η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με το υπουργείο, θα ενημερώσει πλήρως τους κατοίκους και τον Τύπο, αφού λάβει τις σχετικές απαντήσεις από το υπουργείο. Πρόσθεσε, όμως, ότι «ενώ η υπόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι μια ιστορία την οποία κληροδότησε στο Μαρούσι ο «αμαρτωλός» νόμος του 2003, περί ολυμπιακών έργων, επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα η απελθούσα διοίκηση του Δήμου, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν θεώρησε ποτέ σκόπιμο να επικοινωνήσει με το αρμόδιο υπουργείο και να γνωστοποιήσει τη θέση της».
Άννα Νάζου