Κατ’ αρχήν, εντοπίσαμε (μέχρι στιγμής…) τέσσερα (4) έντυπα, τα οποία δημοσίευσαν αυτούσιο το δελτίο Τύπου, χωρίς καν να διορθώσουν το τυπογραφικό λάθος, όπως είχαμε ήδη επισημάνει! Μόνον οι υπεύθυνοι ενός εντύπου είχαν την πρόνοια να… διαβάσουν το δελτίο Τύπου, πριν το δημοσιεύσουν. Αυτά ως προς την «τοπική δημοσιογραφία», όπως την κατάντησε η απελθούσα διοίκηση…
Παρήγορο είναι το γεγονός, ότι ένας τακτικός μας αναγνώστης –πατέρας δύο παιδιών, όπως μάθαμε- ασχολήθηκε σοβαρά με την ουσία του ρεπορτάζ, δηλαδή την αποστολή «κάποιων» 18 νέων σε χώρες του εξωτερικού, με έξοδα του Δήμου μας.
Η θαυμάσια επιστολή του κ. Κ. Μουστάκα (τον οποίο, δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε προσωπικά) έχει διττή σημασία:
1. Συνεισφέρει ουσιαστικά στον προβληματισμό μας, για τον τρόπο που θα πρέπει η νέα διοίκηση ν’ αξιοποιεί παρόμοια προγράμματα.
2. Αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ενεργοποίηση των συνειδητοποιημένων πολιτών (έστω και με την «απλή» αποστολή ενός e-mail…) της πόλης μας, μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει τη λανθασμένη «λογική» που επικράτησε τα τελευταία χρόνια!
Δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή του αναγνώστη μας και προκαλούμε τους υπόλοιπους να προβληματιστούν και να… συμμετέχουν. Ας μην εκχωρήσουμε το δικαίωμα του ελέγχου και της άποψης, σε ανθρώπους που συχνά δεν έχουν την επάρκεια να διαχειριστούν τις τύχες μας…
Χρήστος Φωτιάδης
«Σας συγχαίρω για την εφημερίδα σας, της οποίας τυγχάνω προσεκτικός αναγνώστης και αναπόφευκτα σχολιαστής.
Αναφερόμενος στο άρθρο σας "Επικίνδυνη νοοτροπία…" στις 27/12/2006, θα ήθελα να σημειώσω ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι αν και τα δικά μας παιδιά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα ταξίδια στην Κρακοβία, το Τορίνο ή το Στρασβούργο. Όλοι νομίζω θα το θέλαμε, αλλά υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί που θα εξηγήσω παρακάτω.
Βέβαια, κάποιοι άλλοι επωφελούνται από τα χρήματα του Δήμου, που όλοι πληρώνουμε. (Το "δωρεάν", βέβαια, δεν μας πείθει. Πιθανώς δεν υπάρχει άμεση εκταμίευση, αλλά στο πλαίσιο ανταλλαγών ο Δήμος θα πληρώσει για κάποιες άλλες φιλοξενίες. Ακόμα και η απασχόληση των υπηρεσιών του για τέτοια θέματα είναι κόστος που πρέπει να μετράμε).
Το θέμα όμως είναι, όχι μόνο η οικονομική κακοδιαχείριση ή η αδικία σε βάρος αυτών που δεν μετέχουν, αλλά κυρίως ο στόχος των εκδηλώσεων και το αποτέλεσμα.
Η δράση αυτή του Δήμου τεχνικά δε διαφέρει από ένα έργο, που ελέγχεται ως προς τη σκοπιμότητα, τη διαδικασία ανάθεσης, την παραλαβή κ.λπ.
Ρωτώ λοιπόν:
• Εντάσσεται η προσπάθεια αυτή σ’ ένα γενικότερο πλάνο, ποιο είναι αυτό και ποια η σκοπιμότητα; Ακόμα και οι πολιτισμικές ανταλλαγές έχουν στο βάθος ένα οικονομικό κίνητρο, π.χ. τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη τουρισμού.
• Έχει προδιαγραφεί τι οφείλουν να κάνουν οι νέοι μας; Θα περιηγηθούν, θα βγάλουν φωτογραφίες, θα διασκεδάσουν, θα κάνουν σχέσεις και θ’ ανταλλάξουν διευθύνσεις μόνο; Μπορούν και γνωρίζουν τι πρέπει να πετύχουν, π.χ. να προβάλλουν τη χώρα τους;
• Έχουν τα προσόντα (π.χ. την γλωσσομάθεια, την κινητικότητα, την προηγούμενη γνώση του χώρου που θα κινηθούν;)
• Υπάρχουν οδηγίες για να προετοιμαστούν και να πετύχουν τον ρόλο τους;
• Θα εξεταστεί αν τα κατάφεραν και πώς; Θα μας κάνουν π.χ. κάποια έκθεση, να τα μάθουμε κι εμείς;
• Έχει οριστεί κατάλληλο πρόσωπο, που θ’ αξιολογήσει το αποτέλεσμα και τη συνέχεια που θα δοθεί;
• Υπάρχει πρόβλεψη, ώστε τα διδάγματα και οι καρποί του εγχειρήματος του Δήμου, ακόμα και τα λάθη μας, να αξιοποιηθούν περαιτέρω; To θέμα είναι να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.
• Νομίζω ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στην απελθούσα διοίκηση, αλλά και –κυρίως– τον μηχανισμό του Δήμου.
Εφόσον υπάρχει σοβαρότητα, τούτα τα ερωτήματα πρέπει ν’ απαντηθούν. Νομίζω δε, ότι και μόνο η προσπάθεια που θα καταβληθεί στον Δήμο για ν’ απαντήσουν, θα μπορούσε να βοηθήσει, ώστε οι διαδικασίες στον Δήμο να είναι στο εξής καλύτερες.
Μέχρι τότε, βάσει του άρθρου σας, παραμένω παραπονούμενος. Όχι μόνο προς τον Δήμο, αλλά και προς την εφημερίδα σας, που θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθει (*) με περισσότερα στοιχεία.
(*) Αντιλαμβάνομαι πάντως ότι η πληθώρα της ύλης ή η σπουδαιότητα άλλων σκανδάλων μπορεί να επιβάλλει περικοπές.
Κ. Μουστάκας