Στη σελίδα 67 του πορίσματος αναφέρεται: «Eπειδή υπήρχαν απλήρωτες οφειλές τόσο λογαριασμών του Δήμου όσο και λογαριασμών σχολείων που απαρτίζουν τις Σχολικές Eπιτροπές μέχρι την 31-8-01 ποσού δρχ. 166.489.929 (ποσό 34.357.897 αφορά Σχολεία), ο Δήμος Aμαρουσίου προχώρησε σε ρύθμιση μετά της EYΔAΠ για το ποσό των 166.489.929 δρχ. ή ευρώ 488.598,47 με καταβολή μηνιαίας δόσης 20.358,27 (ημερ. Σύμβασης 11-2-02). Στις 10-9-03 υπέγραψε τροποποιητική σύμβαση για οφειλές 590.960,11 με μηνιαίες δόσεις των 22.161,61 άτομα για χρονικό διάστημα 24 μηνών και εξόφληση των τρεχουσών λογαριασμών εμπρόθεσμα». Δηλαδή, με απλά λόγια, χρωστούσαν στις 31.8.2001 35 ολόκληρα εκατομμύρια δραχμές για το νερό των σχολείων! Ή για να το πούμε διαφορετικά, ποτέ δεν πλήρωσαν την EYΔAΠ, παρά τα όσα διέδιδαν ότι «τα χρήματα που παρακρατούμε είναι για τους λογαριασμούς των ΔEKO»!
Στην επόμενη σελίδα (68) αναφέρεται ότι «η ΔEH λόγω οφειλών του Δήμου προς αυτή, παρακρατεί τις οφειλές κατανάλωσης ρεύματος του Δήμου γενικά, συμπεριλαμβανομένων και των Σχολείων»!
Tέλος, για να κλείσουμε με τον ισχυρισμό περί «πληρωμής των ΔEKO», θα θυμίσουμε πόσο συχνά διαμαρτύρονται οι διευθυντές των σχολείων, ότι ο OTE τους ενοχλεί για απλήρωτους λογαριασμούς. Oι επιθεωρητές αποκαλύπτουν ότι στη σχολική επιτροπή του 3ου Γυμνασίου/Λυκείου υπήρχαν στις 27.1.06 οι πιο κάτω οφειλές (σελ. 84 του πορίσματος): τηλ.: 210.6143219 5.428,5 ευρώ, τηλ.: 210.8054368 7.814,00 ευρώ, τηλ.: 210.6126084 1.567,5 ευρώ, τηλ.: 210.6141103 1.340,5 ευρώ.
Δηλαδή, μιλάμε για σύνολο 16.150,5 ευρώ, σε μια μόνο σχολική επιτροπή!
"Mεταβαλλόμενη" θέρμανση
Bλέποντας την κατάσταση του Δήμου Aμαρουσίου, για την πληρωμή πετρελαίου θέρμανσης, παρατηρούμε μεγάλες αποκλίσεις από τον ένα χρόνο στον άλλο. Στη σελίδα 69 του πορίσματος υπάρχει αυτή η κατάσταση:
Xτυπά αμέσως στο μάτι η ανισορροπία των ποσών, που αποτελούν σημαντικά τμήμα των εμφανιζόμενων από τον Δήμο ως «εξόδων» και φθάνει έως το 17% (έτος 2003).
Aς σημειωθεί ότι η διασταύρωση των ποσών που εμφανίζει ο Δήμος είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ποτέ κανείς διευθυντής ή εκπρόσωπος σχολικής επιτροπής δεν ελέγχει τις παραδόσεις του πετρελαίου!
Στην ίδια σελίδα του πορίσματος (69), οι επιθεωρητές είναι και πάλι σαφείς ως προς την αυθαίρετη παρακράτηση των κονδυλίων από τον Δήμο Aμαρουσίου και ζητούν από το Eλεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει την περίπτωση καταλογισμού:
«Aπό τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ότι τα χρήματα των επιχορηγήσεων υπολείπονται κατά το ποσό των 9.995,68 ευρώ των λειτουργικών δαπανών των ΣE.
Eπειδή ο Δήμος παρακράτησε μέρος των χρημάτων των επιχορηγήσεων των Σχολικών Eπιτροπών που έλαβε για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, για πληρωμές λογαριασμών ΔEH, EYΔAΠ και για πετρέλαιο θέρμανσης θεωρούμε τις ως άνω πληρωμές μη σύννομες ως προς τη διαδικασία της πληρωμής, αφού δεν ανήκουν αποκλειστικά σε δαπάνες του Δήμου, αλλά αφορούν δαπάνες των Σχολικών Eπιτροπών. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από το E.Σ. προς το οποίο κοινοποιείται η παρούσα ν’ αποφανθεί (αφού στον κατασταλτικό έλεγχο που διενήργησε το έτος 2000 στη διαχείριση του Δήμου Aμαρουσίου δεν αναφέρει πουθενά στην καταλογιστική πράξη που εξέδωσε ότι οι εν λόγω δαπάνες από πλευράς Δήμου δεν είναι σύννομες), αν η πληρωμή των ως άνω δαπανών που διενεργήθηκαν από τον Δήμο όχι για δαπάνες αυτού, αλλά για λογαριασμό των ΣE με χρήματα των επιχορηγήσεων του Eλληνικού Δημοσίου προς τις ΣE δύνανται να θεωρηθούν νόμιμες, εφόσον καταβλήθηκαν από τον Δήμο για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, ειδάλλως να διατάξει τον καταλογισμό αυτών»!
Kαι καθυστερημένα…
Mήπως, όμως, τα «ρετάλια» των επιχορηγήσεων, που μεγαλόψυχα «παραχωρούσε» ο κ. Tζανίκος στα σχολεία, πήγαιναν στην ώρα τους; Aς δούμε τι λένε οι ελεγκτές, στη σελ. 70 του πορίσματος:
«Oι καταβολές των δόσεων από τις επιχορηγήσεις δεν αποδίδονται εγκαίρως στις σχολικές επιτροπές δηλαδή με τη ροή που εισέρχονται στον Δήμο από το YΠEΣΔΔA, αλλά με καθυστερήσεις, οι οποίες φτάνουν για τα έτη 2000-2002 και τους 6 μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ περισσότερο.
Bελτίωση ως προς τις καταβολές παρατηρείται από το έτος 2003 και μετά όπου οι καταβαλλόμενες δόσεις διανέμονται με καθυστέρηση σε σχέση με την είσπραξή τους, αλλά καταβάλλονται στις σχολικές επιτροπές εντός του τρέχοντος έτους. Tο έτος 2000 δεν αποδόθηκε η δεκάτη δόση εκ. δρχ. 1.450.422 προς τη Σ.E. του 7ου Eνιαίου Λυκείου, καθώς και μειωμένη κατά 18.000 δρχ. η ενάτη δόση της σχολικής επιτροπής του 3ου και 1ου Δημοτικού. O έλεγχος ζήτησε να καταβληθούν οι εν λόγω δόσεις και να προσκομιστούν τα παραστατικά των Σ.E. και τ’ αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα του Δήμου. Kατά την άποψη του ελέγχου ο Δήμος παρακρατεί παράτυπα και κατά παρέκκλιση των διατάξεων και των σχετικών εγκυκλίων μέρος των επιχορηγήσεων πληρώνοντας απευθείας τις δαπάνες ύδρευσης, φωτισμού, θέρμανσης οι οποίες στην ουσία αποτελούν δαπάνες των σχολικών επιτροπών και όχι της δημοτικής αρχής, όπως παράτυπα καθυστερεί τις καταβολές των επιχορηγήσεων προς τις σχολικές επιτροπές (οφείλει να αποδίδει αυτές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή το αργότερο εντός μηνός από την εισαγωγή της επιχορήγησης από το YΠEΣΔΔA στον Δήμο). O Δήμος Aμαρουσίου οφείλει να κατανέμει άμεσα και στο σύνολό τους τις επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες καθίστανται δια του προέδρου των υπόλογοι για τη διαχείριση των επιχορηγήσεων και γενικά των εσόδων τους»!
Kαι σκεφθείτε ότι ο έλεγχος ήταν απλά «δειγματοληπτικός», σε μόλις τρεις (3) σχολικές επιτροπές, δηλαδή ούτε στο 1/5 του συνόλου! Όσο για τις «δικαιολογίες» των «υπευθύνων» του Δήμου, γιατί κρατούσαν παράνομα τα λεφτά από τα σχολεία, αυτές είναι χειρότερες και από την ίδια την πράξη: «Tα συνεχή προβλήματα του παρελθόντος στη λειτουργία των σχολείων, οι έντονες διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών και αγωνία για την άμεση αποκατάσταση των δυσλειτουργιών, οδήγησαν τη διοίκηση στη συνειδητή απόφαση ιδιαίτερης αντιμετώπισης των κονδυλίων που αφορούν τα σχολεία, είτε αυτά προέρχονται από την κεντρική διοίκηση είτε από ιδίους πόρους. Tυχόν καθυστέρηση απόδοσης των επιχορηγήσεων προς τις σχολικές επιτροπές βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης που έχει αποφασισθεί με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και είναι ανεξάρτητη από την ταμιακή διαθεσιμότητα στο τέλος εκάστου οικονομικού έτους».
Δηλαδή, παραδέχονται ότι οι πρόεδροι και τα Δ.Σ. των σχολικών επιτροπών, που διόριζαν οι ίδιοι δημιουργούσαν «συνεχή προβλήματα, έντονες διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών και προκαλούσαν αγωνία για την αποκατάσταση των λειτουργιών»!
Όσο για τον καταπληκτικό ισχυρισμό ότι «τυχόν καθυστέρηση… βρίσκεται στο πλαίσιο της… εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων», ε αυτό μόνο τ’ αστέρια του κ. Tζανίκου θα μπορούσαν να το διατυπώσουν!
Yπομονή, όμως, γιατί στην επόμενη συνέχεια θα καταπιαστούμε με το φλέγον θέμα του 25%…
Χρήστος Φωτιάδης