Η συνολική αύξηση του αριθμού των συνέδρων των ΤΕΔΚ, ο καθορισμός του αριθμού των μελών των Δ.Σ. των ΤΕΔΚ και η αναστολή των διαδικασιών εκλογής των οργάνων της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ έως την 1η Μαρτίου 2007, κρίθηκαν απολύτως νόμιμες.
Το Υπουργείο θεωρεί ότι «η βασική επιχειρηματολογία της ΚΕΔΚΕ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν το σχέδιο Π.Δ. είναι αντισυνταγματικό, επειδή δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η τροποποίηση του συστήματος ανάδειξης των συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ (Τοπικές Ενώσεις) μετά τις δημοτικές εκλογές, απερρίφθη πανηγυρικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ με ψήφους 9-0».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «το Π.Δ. αποσκοπούσε στον έλεγχο των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραβιάζοντας κατάφωρα τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας, με την εισαγωγή του 75%-25% στην εκπροσώπηση της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Μεθόδευση που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στο ΣτΕ».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, είπε χαρακτηριστικά: «Σε ανακρίβειες καταφεύγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε από την αγωνία του ενόψει των εκλογών στην ΚΕΔΚΕ», και τόνισε επιπροσθέτως ότι «αντίθετα με όσα έπραττε το κόμμα του ως κυβέρνηση, η Ν.Δ. έχει κάνει τον διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθημερινή πράξη».