Λίγο πριν τον δεύτερο δημόσιο απολογισμό του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης καταγράφει στην «Α» το μέχρι σήμερα έργο της δημοτικής αρχής στην οικονομίας τα έργα υποδομής, τους εργαζόμενους, την κιονωνική πρόνοια, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια θητείας σας στο τιμόνι του Δήμου Αμαρουσίου. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη επιτυχία της διοίκησης σας τα δύο αυτά χρόνια;
Ανάμεσα σε όσα πετύχαμε σε αυτούς τους 24 μήνες, θεωρώ πως τρεις είναι οι σημαντικότερες επιτυχίες μας. Η πρώτη αφορά την προσπάθεια που κάναμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και να αποτρέψουμε να μπει «λουκέτο» στον Δήμο, εξαιτίας των μεγάλων χρεών που μας άφησε «βαριά κληρονομιά» η προηγούμενη διοίκηση. Η δεύτερη, η αποτελεσματικότητα που δείξαμε στη διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων για έργα στην πόλη μας, από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ανάμεσα σε αυτά που εξασφαλίσαμε αναφέρουμε ως πιο χαρακτηριστικά τα 2,5 εκατ. ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των Εργατικών Πολυκατοικιών. Τα 2,8 εκατ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την κατασκευή δύο πεζογεφυρών που θα ενώνουν το Μαρούσι. Τα 2,9 εκατ. από τον ΟΣΚ, για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Λύκειο, στο Ανατολικό Μαρούσι, καθώς και τις 480 χιλ. για τη διαμόρφωση των αύλειων χώρων σε σχολεία της πόλης. To 1 εκατ. από το ΘΗΣΕΑ για την αποξήλωση των κυβόλιθων. Το 1,2 εκατ. από το Π.Δ.Ε., για το γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα 7,6 εκατ. από τη Νομαρχία, για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου. Τα 2,7 εκατ. από τα ΠΕΠ, για την κατασκευή ενός νέου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού. 1 εκατ. επίσης από τη Νομαρχία, για την επέκταση του Παιδικού Σταθμού της Αριστοτέλους. Τις 650 χιλ. για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πύλης του Δήμου. Τέλος τα 2 εκατ. από το υπουργείο Οικονομίας και το Πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», για δημιουργία «πράσινων διαδρομών» στο Ανατολικό Μαρούσι. Από αυτή την απαρίθμηση αντιλαμβάνεται κανείς πόσα έχει κερδίσει η πόλη και οι δημότες μας αυτά τα δύο χρόνια, για τα οποία δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ.
Θεωρώ επίσης ότι και στον τομέα της καθαριότητας η δουλειά που γίνεται στην πόλη είναι υποδειγματική. Είμαστε Δήμος πρότυπο σε όλα τα Βόρεια Προάστια. Ενισχύσαμε τον εξοπλισμό μας με 7 νέα απορριμματοφόρα, σε εβδομαδιαία βάση εκτελούνται 100 δρομολόγια και συλλέγονται 1.200 τόνοι κάθε είδους απορριμμάτων. Επίσης κάθε γειτονιά έχει τον οδοκαθαριστή της, ενώ ο Δήμος μας πρωταγωνιστεί και στην ανακύκλωση.
Στο Μαρούσι δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις. Πώς σκοπεύει ο Δήμος να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό, προς όφελος της πόλης;
Η σημερινή δημοτική αρχή εφαρμόζει μια νέα φιλοσοφία. Και η φιλοσοφία αυτή προβλέπει την αξιοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε το πρόγραμμα «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», το οποίο έχει ήδη αποδώσει πολλά. Με το πρόγραμμα αυτό φέρνουμε χρήματα στον Δήμο, ενισχύουμε τον εξοπλισμό και βελτιώνουμε τις υποδομές μας. Μέχρι σήμερα έχουμε εξασφαλίσει, μέσα από δωρεές επιχειρήσεων για την πόλη, 1 ασθενοφόρο, 2 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πολυμηχάνημα σκαπτικό, 3 απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, χρήματα για τον εξοπλισμό των εθελοντών του Δήμου, 8 αυτοκίνητα για τις ανάγκες του ειδικού σώματος φύλαξης γειτονιάς, χρήματα για την κατασκευή 3 νέων παιδικών χαρών και μιας πλατείας σε γειτονιές της πόλης.
Πάντως το οικονομικό εξακολουθεί να παραμένει αγκάθι για τον Δήμο. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στον τομέα αυτό;
Πράγματι το οικονομικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου Αμαρουσίου. Τα χρέη του παρελθόντος, αποτελούν σημαντικό βαρίδι στην προσπάθειά μας, γι αυτό δώσαμε προτεραιότητα στη διευθέτηση των χρεών και δανείων που κληρονομήσαμε, τα οποία ξεπερνούν τα 280 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς στα χρήματα αυτά να υπολογίζουμε τα 130 εκατ. ευρώ που ως Δήμος οφείλουμε σε διάφορους ιδιοκτήτες ακινήτων που τους έχουμε απαλλοτριώσει τα ακίνητά τους, χωρίς να τους έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, που γίνεται δυσκολότερη από τα προβλήματα που μας δημιούργησαν οι ενστάσεις ανεύθυνων συμπολιτών μας, σε συνδυασμό με τη δυσμενή χρονική συγκυρία και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Παράλληλα με τη διευθέτηση αυτή προχωράμε και σε μια σειρά άλλες κινήσεις, όπως:
- Αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου.
- Διεκδικούμε αυτά που μας χρωστάνε διάφοροι οφειλέτες εδώ και χρόνια.
- Μειώνουμε τις δαπάνες μας με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, που προβλέπει λιγότερα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις.
- Αυξάνουμε τα έσοδά μας, χωρίς να επιβαρύνουμε με νέα τέλη και φόρους τους δημότες μας. Τα μόνα που αυξήθηκαν είναι τα δημοτικά τέλη των μεγάλων εμπορικών ακινήτων του υπερτοπικού κέντρου.
Και θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, τα δύο αυτά χρόνια στηρίξαμε στην πράξη το εισόδημα κάθε οικογένειας και μικρής επιχείρησης της πόλης, με τη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τα μικρά καταστήματα, τη μείωση των τελών κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες και την πλήρη απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία και των απόρων από την καταβολή τελών.