Σημαντικές αντιδράσεις διατυπώνονται και για το θέμα της αλλαγής των χρήσεων γης. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό;
Η σημερινή δημοτική αρχή, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη και στους πολίτες, συζήτησε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και έξω από αυτό, με τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων το ζήτημα των χρήσεων γης. Η συζήτηση αυτή κράτησε πάνω από 4 μήνες. Στόχος μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει η πολεοδομική αναρχία που επικρατούσε στην πόλη. Να διαφυλάξουμε την αξία της περιουσίας των συμπολιτών μας. Να ενισχύσουμε τις χρήσεις κατοικίας. Να περιορίσουμε τις χρήσεις υπερ-τοπικού κέντρου στα όρια της πόλης. Και αυτό ακριβώς κάναμε, μετά από αυτό τον ευρύ κοινωνικό διάλογο που προηγήθηκε. Φέραμε ένα σχέδιο που προβλέπει τη μείωση από 10% σε 4% των χρήσεων υπερτοπικού κέντρου. Ενισχύσαμε τις χρήσεις κατοικίας σε όλες τις Πολεοδομικές Ενότητες. Και προβλέψαμε ότι όποιος χρησιμοποιεί το υπερ-τοπικό κέντρο οφείλει ανταπόδοση στην πόλη, ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές της που θα μετατραπούν σε πρότυπες γειτονιές αμιγούς κατοικίας. Αλλά δεν είναι μόνον το ζήτημα των χρήσεων γης που αναδεικνύει το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Μαρούσι. Θα σας αναφέρω ότι με δικές μας ενέργειες έγινε η επαν-απαλλοτρίωση των 11 στρεμμάτων του Κτήματος Καρέλλα. Με δικές μας ενέργειες προωθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για τον επαναχαρακτηρισμό ως δασικής έκτασης, του κτήματος Μιμικόπουλου. Πρωταγωνιστήσαμε σε πρωτοβουλίες για την 24ωρη φύλαξη και πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού, από προσωπικό και μέσα του Δήμου. Καθαρίσαμε τα ρέματα της πόλης. Συμμετείχαμε ως Δήμος, μαζί με εθελοντές της πόλης, σε αναδασώσεις που έγιναν σε όλη την Αττική. Φυτέψαμε πάνω από 10.000 δέντρα και φυτά αυτά τα δύο χρόνια. Όλα αυτά αποδεικνύουν την προσπάθειά μας να δώσουμε στο Μαρούσι ξανά το χαρακτήρα του «πράσινου» και ανθρώπινου προαστίου, έχοντας βέβαια στο πλευρό μας τους πολίτες. Χωρίς τη συμμαχία των συμπολιτών μας, τίποτε δεν θα είχαμε πετύχει.
Με το ζήτημα των εργαζομένων τι εξέλιξη θα υπάρξει;
Η δέσμευσή μας ήταν ξεκάθαρη. Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να μείνει χωρίς δουλειά. Και στη δέσμευση αυτή ανταποκριθήκαμε με συνέπεια.
Με ενέργειές μας δώσαμε μόνιμη και οριστική λύση, στο πρόβλημα των εργαζομένων του Οργανισμού Εργασίας. Καταρχήν διεκδικήσαμε και τους αναγνωρίσαμε δικαιώματα εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτό έγινε με νομοθετική ρύθμιση που επίμονα διεκδικήσαμε ως δημοτική αρχή από την κυβέρνηση, η οποία και τελικά ψηφίστηκε. Και είμαστε ο μοναδικός Δήμος που πέτυχε μια τόσο ευνοϊκή ρύθμιση από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας για τους εργαζόμενούς του δικαιώματα που τους εξασφαλίζουν σε σταθερή βάση, μόνιμη δουλειά και εισόδημα, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Η λύση που προωθήσαμε στηρίζει επιπλέον μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου. Ο οποίος δεν αντέχει οικονομικά να πληρώνει το σημερινό αριθμό υπαλλήλων που έχει. Και η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μάς αφορά όλους, μας ωφελεί όλους. Ωφελεί την πόλη και τους πολίτες. Ωφελεί όμως και τους ίδιους τους εργαζόμενους στον Δήμο. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα παραμείνουν στον Δήμο και οι θέσεις που θα καταλάβουν θα καθορισθεί αφενός με βάση τα συμπεράσματα τεκμηριωμένης μελέτης για το πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας του Δήμου Αμαρουσίου και των Νομικών του Προσώπων, αφετέρου μέσα από τα συμπεράσματα της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Για τους εργαζόμενους που θα κριθούν υπεράριθμοι για τις ανάγκες του Δήμου, διασφαλίσαμε το δικαίωμα της μονιμότητας. Το δικαίωμα να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά σε άλλη υπηρεσία η νομικό πρόσωπο του Δημοσίου, όπου με επιμονή θα αναζητήσουμε. Αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, οι εργαζόμενοι αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στον Δήμο.
Τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες που ζουν όχι στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές του Αμαρουσίου, παραπονιούνταν ότι είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Εσείς τι κάνατε για να αντιστρέψετε την εικόνα αυτή;
Πράγματι, τα προηγούμενα χρόνια, οι γειτονιές του Αμαρουσίου δεν έτυχαν του ενδιαφέροντος της διοίκησης του Δήμου. Και εμείς αυτή την κατάσταση χρόνο με τον χρόνο την αντιστρέφουμε. Και θα σας πω με ποιον τρόπο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και διανοίξεων νέων δρόμων, σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά. Πάνω από 130 δρόμοι σε 14 Πολεοδομικές Ενότητες. Υπάρχουν γειτονιές που είχαν να δουν άσφαλτο πάνω από 15 χρόνια. Σε γειτονιές της πόλης, τον Σωρό, τα Ανάβρυτα και το Στούντιο Άλφα λειτουργούν οι 3 από τους 4 νέους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς. Στο Ανατολικό Μαρούσι και στις Εργατικές Κατοικίες λειτουργούν τα 2 νέα ΚΕΠ που εγκαινιάσαμε. Στο Πολύδροσο έγινε το νέο ΚΑΠΗ. Στην Κοκκινιά θα κατασκευαστεί το νέο κλειστό Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου. Στο Ψαλίδι ετοιμάζουμε μια νέα πλατεία και μια νέα παιδική χαρά, ενώ μέσα από τη λειτουργία της Γραμμής Δημότη έχουμε επέμβει άμεσα σε περισσότερα από 6.500 αιτήματα συμπολιτών μας, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν προβλήματα σε γειτονιές της πόλης. Μπορώ επίσης να αναφέρω τα έργα αποχέτευσης στις γειτονιές Στούντιο ‘Αλφα, Σισμανόγλειο, Σωρό και Νέο Μαρούσι. Την κατασκευή αγωγών ακαθάρτων σε Σωρό, Άγιο Θωμά, Νέο Μαρούσι, Εργατικές – Α. Κοσμά, Ν. Λέσβο, Α. Φιλοθέη, Ψαλίδι, Στούντιο Άλφα, Νέο Τέρμα, Σισμανόγλειο. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι τα δύο επόμενα χρόνια, το έργο μας θα απλωθεί ακόμη περισσότερο, σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά.