Στο 2ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου έγιναν στις 15-16 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έλαβε μέρος ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης ήταν ομιλητής στην Β’ Ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Παιδεία, προστασία υγείας» και με την ιδιότητά του ως προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου δομών Υγείας ΟΤΑ και εκπροσώπου της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ, παρουσίασε στους συνέδρους τις δομές, τη λειτουργία και τους στόχους του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.
Από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου, ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Χριστάκης μίλησε στις εισαγωγικές ομιλίες των εκπροσώπων των δύο χωρών με θέμα «Οι αδελφοποιήσεις μεταξύ φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης Ρωσίας και Ελλάδος ως μοχλός ανάπτυξης και συνεργασίας».
Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός το Φόρουμ, το οποίο «ενισχύει τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών, του ελληνικού και του ρωσικού, και ενδυναμώνει τη συνεργασία των δύο χωρών και τις σχέσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν αναπτυχθεί».
Το 2ο Ελληνορωσικό Φόρουμ, το οποίο είναι ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, έγινε στο ιστορικό Παλάτι της Ταυρίδος στην Αγία Πετρούπολη, δημιουργώντας μια ετήσια παράδοση, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την πρώτη, ιδρυτική σύγκλησή του, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στην έναρξη του συνεδρίου διαβάστηκαν μηνύματα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας Σίμο Κεδίκογλου,
και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που διαβάστηκε από τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Μιχάλη Σπινέλλη, ενώ μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου μετέφερε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.
Από ρωσικής πλευράς μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Μπαρίς Γκριζλόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι κυβερνήτες Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης Γιούρι Λουσκόφ και Βαλεντίνα Ματβιένκο (πρώην πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα).
Την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας αποτελούσαν οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Απ. Τζιτζικώστας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Καλατζής, Γ. Μανιάτης και Κ. Σπηλιώπουλος.
Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, κοινωνικούς φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, εκ των οποίων 150 ήταν από την Ελλάδα.