Για την αντιπαράθεση δυο διαφορετικών σχολών πολιτικής σκέψης στις 4 Οκτωβρίου κάνει λόγο ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Καλλικράτης Μανιάτης. Επίσης, αφού υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. «συντηρήθηκε» στην κυβέρνηση κυρίως χάρη σε επικοινωνιακά «τρικ», προβλέπει ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, το σημερινό κυβερνών κόμμα θα εισέλθει σε έντονη περίοδο αστάθειας.
Μήπως είναι υπερβολικό να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση Καραμανλή απέτυχε εντελώς; Πώς κυβέρνησε πεντέμισι χρόνια; Πώς κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις;
Δεν είναι μόνο η ακρίβεια και οι δείκτες της οικονομίας που είναι οι χειρότεροι από τη μεταπολίτευση.
Δεν είναι μόνο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2004 ήταν 5% και σήμερα μηδενικός, ενώ το κράτος χρεώθηκε 100 δισ. ευρώ.
Το σημαντικότερο είναι η κακή ψυχολογία που διέπει τον λαό μας. Είμαστε οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης.
Κακή ψυχολογία που σημαίνει ότι διαθέτουμε έναν λαό χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα, έτοιμο για υποχωρήσεις σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στα εθνικά θέματα. Αυτό έχει σημασία. Τώρα, αν σε κάποιους επιμέρους τομείς έγιναν κάποια θετικά βήματα, δεν ήταν τέτοια που να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Στις εκλογές κρίνεται η λεγόμενη συνολική πολιτική. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εμείς δεν λέμε ότι όσοι ψήφιζαν Ν.Δ. είναι υπεύθυνοι για την ακυβερνησία. Λέμε ότι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνοι.
Φαντάζει αδιανόητο (αλλά είναι πραγματικότητα), σήμερα που ο κόσμος προχωρά γρήγορα, η κυβέρνησή μας να μην έχει καταγράψει (εδώ και πεντέμισι χρόνια) τίποτα το σημαντικό στο επίπεδο της Οικονομίας, στον εκμοντερνισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στην Υγεία, στην Παιδεία και κυρίως στα εθνικά θέματα και στην εικόνα μας προς τα έξω. Αντί να επιτελέσουν έργο, εξόρκιζαν την πραγματικότητα με στοχευμένες εκφράσεις, όπως «μεταρρύθμιση», «θωρακίζουμε», «μηδενική ανοχή» κ.ά. Όσες φορές ακούσατε αυτές τις μεγαλεπήβολες εκφράσεις, τόσες φορές δεν έκαναν τίποτα και μετέφεραν το πρόβλημα στο μέλλον.
Κατάφεραν λοιπόν, παρότι άπραγοι, να διατηρηθούν εφαρμόζοντας τη «βαθυστόχαστη και μακρόπνοη» πολιτική τού «βλέποντας και κάνοντας». Τα κατάφερναν διότι ήξεραν να διαχειρίζονται την κοινή γνώμη και να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ άργησε να ανασυγκροτηθεί, να εμπνεύσει και να πείσει. Στο τέλος όμως, όπως είναι επόμενο, κατέρρευσαν και μετά τις 5 Οκτωβρίου θα εισέλθουν σε περιπέτεια για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Ωστόσο, η Ν.Δ. κέρδισε το 2004 και το 20007 την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο Κ. Καραμανλής απολάμβανε υψηλότατων ποσοστών δημοτικότητας σχεδόν μόνιμα, έτσι δεν είναι;
Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή κυβερνά τόσα χρόνια ως… αντιπολίτευση. «Για όλα τα δεινά φταίει το ΠΑΣΟΚ και εμείς ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…».
Συγχρόνως -μεθοδεύοντας υποτιμημένη εικόνα για τον Παπανδρέου- δημιούργησαν μια υπερτιμημένη εικόνα Καραμανλή, που απευθύνεται με στόμφο, πομπώδεις εκφράσεις και χειρονομεί ανάλογα. Εμφανιζόμενος στα θετικά, ενώ τα αρνητικά τα επωμίζονταν αναλώσιμοι υπουργοί.
Ο κ. Καραμανλής με το ίδιο στιλ και επιχειρήματα ζήτησε την ψήφο μας το 2004. Με το ίδιο στιλ και επιχειρήματα (υποδυόμενος την αντιπολίτευση) κυβέρνησε και με το ίδιο στιλ και επιχειρήματα ζητά και πάλι την ψήφο μας. Με το σύστημα αυτό μπορείς να παραμείνεις στην εξουσία, όχι όμως να λύνεις προβλήματα. Βλέπετε, διέθετε τον ευφυή και πανάξιο κ. Ρουσόπουλο που, όταν απήλθε, το σύστημα κατέρρευσε και αποδομήθηκε η εικόνα Καραμανλή.