Στο θέμα της απόδοσης ή μη των χρημάτων από το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων στις σχολικές επιτροπές στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Σαγρής. Υποστήριξε ότι «παρά τα χρήματα που, προς τιμήν της, είχε προϋπολογίσει τα προηγούμενα χρόνια για τα σχολεία μέσω του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ωστόσο πολύ λίγα από αυτά διατέθηκαν για αυτόν τον σκοπό», κάτι που διέψευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρλαύτης, υπογραμμίζοντας ότι δίδονται οι πόροι στα σχολεία και έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις στην υλικοτεχνική τους υποδομή.
Δήμαρχος: «Συνεπείς στο “πάγωμα” και τις απαλλαγές»
Απαντώντας στη μειοψηφία, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης ξεκίνησε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Κάποιοι θυμήθηκαν τώρα να γίνουν λογιστές, όταν τόσα χρόνια που τα τέλη αυξάνονταν συνεχώς σιωπούσαν». Και συνέχισε ως εξής: «Από την αρχή της θητείας μας είχαμε πει ότι για όλη την τετραετία δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών για τις οικίες και στα μικρά εμπορικά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο και τις γειτονιές. Αυτό πράττουμε και φέτος και θα ισχύσει και για το υπερτοπικό κέντρο, στο οποίο τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε επιβάλει μεγάλες αυξήσεις για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε έργα υποδομής, στο πλαίσιο της κοινωνικής – επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας». Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο Δήμος Αμαρουσίου «ήταν από τους πρώτους Δήμους που εφάρμοσε τις απαλλαγές από τα τέλη για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως τα ΑμεΑ, οι άποροι και οι πολύτεκνες οικογένειες, ενώ πρωτοπόρησε και στην απαλλαγή κατά 50% των δημοτικών τελών από τις τρίτεκνες οικογένειες και όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν και φέτος».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την εξαγγελία του κατά την πρόσφατη «Ρεβυθάδα» ότι «θα έχουν μείωση 50% στα τέλη και οι κεραμιστές και αγγειοπλάστες της πόλης», ενώ για την αύξηση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων χώρων τόνισε: «Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 0,06 λεπτών του ευρώ, μια ελάχιστη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά που όμως σημαίνει πολλά για την υποδομή του ηλεκτροφωτισμού στην πόλη του Αμαρουσίου, καθώς θα μπορέσουμε να την επεκτείνουμε και να την βελτιώσουμε».
Το περιεχόμενο της εισήγησης
Στην εισήγησή της για το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων η διοίκηση ανέφερε: «Για το 2010 προτείνεται αύξηση 20% του φόρου (το ανώτερο ποσοστό αύξησης που προβλέπει ο νόμος), ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής:
• Στεγασμένοι χώροι: 0,29 ευρώ Χ 20% = 0,06 ευρώ αύξηση. Τελικός φόρος: 0,35 ευρώ
• Μη στεγασμένοι χώροι: 0,14 Χ 20% = 0,03 ευρώ. Τελικός φόρος: 0,17 ευρώ.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αναπροσαρμογή του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για την ενίσχυση των πιστώσεων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης σχολείων κατά 25% επί του φόρου 0,24%, ο δημοτικός φόρος αναπροσαρμόζεται ως εξής:
• Δημοτικός φόρος στεγασμένων χώρων: 0,35 + 0,06 = 0,41 ευρώ/τ.μ. ετησίως
• Δημοτικός φόρος μη στεγασμένων χώρων: 0,17 + 0,03 = 0,20 ευρώ/τ.μ. ετησίως».
Γιάννης Μπεθάνης