Ακόμα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση εσόδων και μείωση εξόδων για την Αυτοδιοίκηση που θα φτάνουν στο 1,3 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ στο σκέλος των δαπανών προβλέπεται μείωση της τάξεως των 755 εκατ. ευρώ, μέσω της επαναξιολόγησής τους κυρίως σε ό, τι αφορά στα έξοδα για μισθούς (μόνο φέτος θα περικοπούν κατά 219 εκατ. ευρώ), γεγονός το οποίο σύντομα θα φέρει απολύσεις εργαζομένων στους Ο. Τ. Α. αρχίζοντας από τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (Ι. Δ. Α. Χ.) και προχωρώντας και στους μόνιμους των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργούνται, λόγω εκχώρησης των υπηρεσιών των Ο. Τ. Α. στους ιδιώτες.
Επιπλέον στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται σχετικά με τα έσοδα, ότι θα επιδιωχθεί αύξηση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από αυξήσεις σε τέλη, διόδια, καθώς και από την εκμετάλλευση – αξιοποίηση (δηλ. το ξεπούλημα) της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ (500 εκατ. ευρώ) και από την προβλεπόμενη φορολογική συμμόρφωση, μετά τη θέσπιση φορολογικής ενημερότητας για δημοτικούς φόρους (100 εκατ. ευρώ).
Τέλος, στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται ότι το ποσό των Κ. Α. Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) για τους δήμους και τις περιφέρειες που εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Όσα εκτέθηκαν παραπάνω έχουν ένα και μόνο στόχο, κι αυτός δεν είναι άλλος από τα συνήθη υποζύγια τους πολίτες – δημότες, οι οποίοι θα κληθούν «να πληρώσουν τα σπασμένα». Όλοι εμείς, όχι μόνο θα αναγκαστούμε να βάλουμε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, αλλά θα χάσουμε και σημαντικό τμήμα των μέχρι σήμερα παρεχόμενων δωρεάν ή με χαμηλό τίμημα κοινωνικών υπηρεσιών από πλευράς ΟΤΑ, τις οποίες θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε και να αγοράσουμε από τον ιδιωτικό τομέα.
Και φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για το ποιοι και πώς δημιούργησαν τα τεράστια χρέη των ΟΤΑ και φυσικά ούτε κουβέντα για τιμωρία των όποιων ενόχων και για αλλαγή αυτών των αδιέξοδων πολιτικών.
Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο. Τ. Α. ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Ο εφαρμοστικός νόμος είναι σαφής. Τα δάνεια στους ΟΤΑ δόθηκαν με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου και αποτελούν μέρος του δημόσιου χρέους. Έτσι η περιουσία των υπερχρεωμένων ΟΤΑ (ακίνητη και κινητή), όπως και των άλλων δημόσιων οργανισμών, περνάει στην ανώνυμη εταιρεία: «Ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου», τα έσοδα του οποίου πάνε «αποκλειστικά στην εξόφληση των δανειστών για το δημόσιο χρέος».
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, του «Καλλικράτη», της εξαγγελίας για μνημόνιο στους υπερχρεωμένους δήμους, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και είναι προάγγελος για όσα ακολουθούν.
Ήδη, εκατοντάδες συμβασιούχοι απολύθηκαν από το Δήμο Αμαρουσίου, τα σχολεία έχουν πια μειωμένη χρηματοδότηση για τις ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας τους, οι ελλείψεις στη σχολική στέγη είναι εμφανείς, εκατοντάδες βρέφη νήπια θα μείνουν πάλι εκτός των παιδικών σταθμών, ενώ δύο βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αμαρουσίου κλείνουν, οι υπηρεσίες στο Δήμο υπολειτουργούν (καθαριότητα, ελλείψεις ακόμα και στη συντήρηση των μηχανημάτων του Δήμου κ. λ. π), οι δομές πρόνοιας καταργούνται (όπως το βοήθεια στο σπίτι), πολιτισμός και αθλητισμός πάνε πίσω, δημόσια έργα παραχωρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες για εκτέλεση και εκμετάλλευση (κτίσιμο πολυόροφου πάρκινγκ στην Πλατεία Ευτέρπης), ενώ η δημοτική ακίνητη περιουσία ετοιμάζεται να αξιοποιηθεί – ξεπουληθεί σε ιδιώτες με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής. Ακόμα, οι προμηθευτές του δήμου δεν πληρώνονται έγκαιρα και οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι ήδη ορατές (σφραγισμένες επιταγές), τα όποια έργα έγιναν ήταν αναντίστοιχα ακριβά με την αξία τους (πεζογέφυρες), ενώ άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα ακόμα και στην καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου.
Τώρα ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία με ελλείψεις σε όλους τους τομείς και δηλώνει οικονομική αδυναμία για κάλυψη ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών του. Η Δημοτική Αρχή επικαλείται ότι για όλα φταίει η έλλειψη πόρων από το κεντρικό κράτος, ο Καλλικράτης και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Και όλα αυτά, ενώ, όλα τα προηγούμενα χρόνια περίσσευαν τα χρήματα για επικοινωνιακές φιέστες και έργα βιτρίνας, αμφίβολης χρησιμότητας και αναμφίβολα κακής ποιότητας. Χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των κατοίκων – δημοτών του Αμαρουσίου, ενός Δήμου με τα υψηλότερα Δημοτικά τέλη στην περιοχή της Αττικής, την κρατική επιχορήγηση και τα δάνεια.
Τα δάνεια που έπαιρνε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια, τώρα διατάσσεται να αποπληρωθούν άμεσα (μνημόνιο υπερχρεωμένων δήμων).
Ο δήμος δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα και γυρεύει νέα δάνεια για την αποπληρωμή των προηγούμενων, σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και ομηρίας στις τράπεζες. Το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες – κάτοικοι του Αμαρουσίου με πρόσθετους φόρους και περικοπές.
Το τοπικό κράτος, κατ΄ εικόνα και ομοίωση του κεντρικού κράτους, λειτουργεί για να αναδιανέμει το χρήμα υπέρ των οικονομικά ισχυρών, μειώνοντας όλο και περισσότερο την κοινωνική του παρέμβαση, αυξάνοντας τον επιχειρηματικό – ανταποδοτικό του χαρακτήρα και αντιμετωπίζοντας το δημότη ως πελάτη.
Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου πάει μαζί με την αδιαφάνεια και το ψέμα, ενώ η αλαζονεία της Δημοτικής Αρχής, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, η κακοδιαχείριση αποτελούν πρόσθετα χαρακτηριστικά στη λειτουργία του Δήμου Αμαρουσίου.
Αυτό αποδείχτηκε και με την αντιμετώπιση των αιτημάτων μας προς τη Δημοτική Αρχή, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και των αριθμό των εργαζομένων που εργάζονται σ’ αυτόν, τα οποία τελικά δεν δόθηκαν ποτέ.
Ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή Πατούλη συνέχισε την ίδια και απαράλλαχτη πολιτική με αυτή των διοικήσεων Τζανίκου και τώρα υλοποιεί τις επιταγές του Καλλικράτη, του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τη λειτουργία των Ο. Τ. Α. όσο κι αν προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, υιοθετώντας «επαναστατική» ρητορική.
Τα ίδια οικονομικά συμφέροντα που ανέδειξαν και εξέθρεψαν το φαινόμενο Τζανίκου είναι αυτά που οδήγησαν και τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου στη Δημοτική Αρχή, άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου αρκετών πρώην Δημοτικών συμβούλων της εποχής Τζανίκου και νυν δημοτικών συμβούλων της παράταξης Πατούλη.