Ο Προϋπολογισμός, επισήμανε η Μαίρη Διακολιού, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση που θα αξιολογεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους και θα τεκμηριώνει τις επιλογές του φετινού. Οι επιλογές αυτές μάλιστα θα έπρεπε να προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες διαβούλευσης, όπου οι γειτονιές και οι πολίτες θα μπορούν να εισηγούνται προτεραιότητες και ανάγκες.
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι αποσπασματικές, μοιράζονται πόροι χωρίς να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο. Δεν απεικονίζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου, ενώ αποκρύπτεται και η δυσχέρεια είσπραξης εσόδων. Υπογραμμίστηκε τέλος, πως για το κοινωνικό τμήμα του προϋπολογισμού προβλέπονται λιγότερο από το 10% των δαπανών.
Ο Δημήτρης Κουτσουβέλης ανέδειξε το γεγονός της αύξησης διδάκτρων στα τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού, που θα δυσχεράνει και άλλο τη συμμετοχή των οικογενειών στα σχετικά προγράμματα του δήμου, τη στιγμή που μειώνονται οι σχετικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Επισήμανε μάλιστα τη μεθόδευση της Δημοτικής αρχής, άλλος οργανισμός να παρέχει τα προγράμματα και άλλος να πληρώνει τους εργαζόμενους σε αυτά και διατύπωσε την κάθετη αντίθεση της παράταξής μας στο να εκχωρούνται τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα σε κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρείες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τον προϋπολογισμό των κοινωνικών υπηρεσιών
Ο προϋπολογισμός του ΟΚΟΙΠΑΔΑ παρουσιάζεται μειωμένος κατά 18% σε μια περίοδο οξείας κοινωνικής κρίσης. Οι κοινωνικές δομές των δήμων, υποστήριξε ο Πέτρος Κούκουζας, οφείλουν να παράσχουν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όχι μόνο για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά για την πλειοψηφία της κοινωνίας που δυσκολεύεται «να τα βγάλει πέρα».
Ο Π. Κούκουζας υπογράμμισε το δυσβάστακτο κόστος των τροφείων για οικογένειες με εισοδήματα από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ. Ακριβώς επειδή φέτος επιτεύχθηκε αύξηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, θα ήταν εφικτή η κατάργηση των τροφείων τουλάχιστον στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες. Καθόσον μάλιστα για την παράταξή μας, η λειτουργία των παιδικών σταθμών δεν παρέχει απλή φύλαξη παιδιών, αλλά προσχολική παιδεία, εισηγούμαστε την πλήρη κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
Οι θέσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015
Στη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Ηλίας Γιαννακάκος τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα πρέπει να εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης, ιδιαίτερα έναντι άλλων δήμων. Κατέδειξε το πρόβλημα τού να μιλάμε ακόμη για κατασκευή αγωγών ομβρίων σε μία χτισμένη πόλη 75 χιλιάδων κατοίκων, ενώ επισήμανε πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για τα έργα οδοποιίας, πεζοδρομήσεων, προσβασιμότητας και αύξησης του αστικού πρασίνου (μόλις 8% στην πόλη μας): η «βαδισιμότητα» του Αμαρουσίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι κάτω από το μέσο όρο μιας ευρωπαϊκής πόλης.
Κάλεσε τέλος τη διοίκηση να οργανώσει τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ, που θα χρηματοδοτήσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, ενώ επισήμανε πως δεν έχει καν επιλυθεί το πρόβλημα του προσωπικού για την αποκομιδή απορριμάτων και οδοκαθαρισμού.