Κάθε άλλο παρά ήρεμο ήταν το πολιτικό κλίμα στο Μαρούσι κατά τη διάρκεια των εορτών, μετά τις αποκαλύψεις του Λευτέρη Μαγιάκη για το ΤΑΙΠΕΔ και το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης, Μαρία Πανάγου
Ο αρχηγός του συνδυασμού ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ανατάραξε τα λιμνάζοντα χριστουγεννιάτικα νερά της πόλης, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2015 και συγκεκριμένα στη λήξη της, αποκάλυψε ότι το αποσυρθέν εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα που έφερε («παράτυπα», όπως υποστήριξε ο συνδυασμός) ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, αφορούσε στην αποδοχή δωρεάς 100.000 ευρώ από την ανάδοχο εταιρία του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας προς τον Δήμο, για ανακαίνιση του πρόσφατα αποκτημένου διατηρητέου κτηρίου, στη συμβολή Σουρή και Πλαστήρα.
Ο κ. Μαγιάκης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εισήγηση ως «χρύσωμα του χαπιού» για την οριστική απώλεια του οικοπέδου τον περασμένο Ιούλιο, «την ώρα που ο δήμαρχος και η διοίκηση διαβεβαίωναν ότι έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις προς ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΚΑ για αποτροπή αυτής της εξέλιξης».
Η συνέχεια των καταγγελιών δόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο συνδυασμός την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, μια ώρα πριν το θέμα αποδοχής της δωρεάς έρθει προς συζήτηση και έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή (παρακάμπτοντας νόμιμα το Δημοτικό Συμβούλιο, βάσει του Κώδικα του «Καλλικράτη»). Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Μαγιάκης, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους, κατηγόρησε τη διοίκηση Πατούλη ότι «πούλησε» το παιχνίδι διεκδίκησης του ΧΕΥ και ότι «αποδείχθηκε αναξιόπιστος».
Ξεκινώντας αρχικά από ένα ιστορικό της υπόθεσης, των δημόσιων δεσμεύσεων του δημάρχου και όλων όσων έχουν μεσολαβήσει από τον Μάρτιο του 2014 ως προς τη διεκδίκηση και αξιοποίηση των συνολικά τριών ΧΕΥ που βρίσκονται στο Μαρούσι, τόνισε ότι «δεν μπορεί η ΚΕΔ παλαιότερα ή το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα να την ξεπουλούν για εμπορικές χρήσεις και όχι προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της τις ελεύθερες δημόσιες εκτάσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιάκης, συνοδευόμενος από τη συνάδελφό του Κατερίνα Ψάλτη, που ως νομικός αναφέρθηκε στην αντίστοιχη όψη του θέματος, προχώρησε σε ακόμη πιο συγκεκριμένες και «καυτές» καταγγελίες, ξεκινώντας από την τελευταία συνάντηση του δημάρχου με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 11 Απριλίου 2015, δίχως να προσκαλέσει τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
«Σε αυτήν τη σύσκεψη ήταν παρών ο τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Σπύρος Τσαγκαράτος, υπεύθυνος για το ξεπούλημα της μαρουσιώτικης γης στον Βωβό και την πολεοδομική καταστροφή του Αμαρουσίου επί Τζανίκου, που επανέρχεται στο γνωστό του ρόλο μέσω ΤΑΙΠΕΔ και επί Πατούλη», τόνισε αρχικά, για να προσθέσει: «Στις 10 Δεκεμβρίου εκδόθηκε από την Πολεοδομία Αμαρουσίου η έγκριση δόμησης και το πληροφορηθήκαμε αιφνιδιαστικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 22 Δεκεμβρίου, όταν επιχειρήθηκε να έρθει εκτός ημερήσιας διάταξης η αποδοχή δωρεάς σε είδος 100.000 ευρώ για την ανακαίνιση παραδοσιακού κτιρίου του Δήμου».
Και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση κατά του Γιώργου Πατούλη: «Η όλη μεθόδευση μάς καθιστά σίγουρους ότι ο κ. δήμαρχος έχει στην πράξη συμφωνήσει για την παράνομη αλλαγή χρήσεων γης στο ΧΕΥ 6. Έχει συμφωνήσει στην επιβάρυνση της περιοχής με άλλα 5.000 τ.μ. σε βάρος των κατοίκων των γύρω περιοχών. Στη ουσία συναίνεσε να επιβαρυνθεί και άλλο το ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον της περιοχής, σε βάρος των κατοίκων και προς όφελος του εργολάβου που αγόρασε με χρήσεις του Ν. 2445 και θα οικοδομήσει με βάση την υπουργική απόφαση Ταγαρά. Αποδείχθηκε αναξιόπιστος! Πόση άλλη κοροϊδία θα γίνει ανεκτή από τους πολίτες; Αν πράγματι δεν είναι έτσι, καλούμε τον κ. δήμαρχο να μας διαψεύσει στην πράξη, αναλαμβάνοντας τις παρακάτω πρωτοβουλίες».
Και ο κ. Μαγιάκης κατέληξε κάνοντας τις εξής προτάσεις – αιτήματα προς την δημοτική αρχή:
– Να μην κάνει αποδεκτή τη δωρεά των 100.000 ευρώ από την DIMAND.
– Να αποστείλει επιστολή, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Π. Σκουρλέτη, στην οποία να καταγγείλει τη μεθόδευση ΤΑΙΠΕΔ – εργολάβου για αλλαγή των χρήσεων γης και να ζητήσει την παρέμβασή τους για να προστατευθούν τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου σύμφωνα με το νόμο και όχι την παράνομη απόφαση Ταγαρά.
– Να απαιτήσει το ίδιο και για τα ΧΕΥ Κύμης και Λ. Κηφισιάς.
– Να ζητήσει γνωμάτευση από το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας Αμαρουσίου για έκδοση της συγκεκριμένης άδειας δόμησης δεδομένου ότι σύμφωνα με τον νόμο 3986.