Ο δήμαρχος Αμαρουσίου απαντά σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας και θέτει το τρίπτυχο των στόχων της διοίκησης του Δήμου για το 2017.
H ενίσχυση των κοινωνικών δομών, τα έργα υποδομής στις γειτονιές, σε συνδυασμό με τις ευρείες παρεμβάσεις στο κέντρο και η ανάπτυξη με νέο κινητήριο μοχλό τον ιατρικό τουρισμό στην πόλη, συνθέτουν το τρίπτυχο των στόχων της διοίκησης του Γιώργου Πατούλη για το Μαρούσι για την χρονιά που μόλις μπήκε, όπως ο ίδιος το παραθέτει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ απαντά και σε μερικά ακόμη φλέγοντα ερωτήματα: Το μέλλον των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της πόλης, η διαρκής πολιτική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια ως προς τη χρηματοδότηση και πραγματοποίηση σημαντικών έργων στο Μαρούσι, το επίπεδο της καθαριότητας, οι χειρισμοί και οι διεκδικήσεις του Δήμου από κράτος και ιδιώτη στην υπόθεση της μελέτης «νομιμοποίησης» του εμπορικού κέντρου «The Mall» και, φυσικά, το μεγάλο «στοίχημα» της κατασκευής και έγκαιρης ολοκλήρωσης του υπόγειου πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης, μπαίνουν στο δημοσιογραφικό μας μικροσκόπιο. Οι απαντήσεις του Γ. Πατούλη έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να συζητηθούν.
Κύριε δήμαρχε, δεσμευτήκατε ότι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αμαρουσίου θα επαναλειτουργήσει κανονικά με την αρχή του 2017 στις ίδιες εγκαταστάσεις. Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της δομής; Ανησυχείτε για τη μη αδειοδότηση του κτηρίου από την Περιφέρεια;
Η δέσμευσή μου αυτή ισχύει στο 100%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής τη λειτουργία του το 2010, κάνοντας πράξη ένα χρόνιο αίτημα γονέων που έχουν παιδί με κάποιας μορφής αναπηρία. Δυστυχώς, η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου τέθηκε σε κίνδυνο καθώς δεν ευοδώθηκε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2016-2017» του ΕΣΠΑ, στο οποίο είχε ενταχθεί η κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του. Προκειμένου λοιπόν να μη βρεθούν στο δρόμο τα παιδιά και οι εργαζόμενοι και μετά την απαράδεκτη κατά την άποψη μου ενέργεια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, να επικαλεστούν κάποια πολύ τυπικά ζητήματα για να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της αδειοδότησης του κτιρίου που φιλοξενούσε τη Δομή, αναλάβαμε πρωτοβουλία. Και πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναλειτουργία της, κάνοντας πράξη τη ρητή δέσμευσή μας απέναντι τόσο στις οικογένειες των παιδιών όσο και στους εργαζόμενους που απασχολούσε η Δομή, με την καθοριστική συμβολή και αμέριστη στήριξη του Ομίλου Μυτιληναίου. Για τη θετική αυτή εξέλιξη έχουμε ήδη ενημερώσει τόσο την πρόεδρο του Σωματείου «Αμαρυσία Εστία» Σοφία Κοντοπούλου, όσο και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα.
Αλλά δεν μας αρκεί το ότι εξασφαλίσαμε την επαναλειτουργία της Δομής. Θέλουμε να δοθεί μια μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα είμαστε όμηροι κάποιων γραφειοκρατών. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνάντηση που είχα πριν από μερικές μέρες με την υπουργό κ. Φωτίου, της έθεσα το ζήτημα της επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, πρόταση με την οποία συμφώνησε. Παράλληλα, η υπουργός έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για την παράταση της άδειας λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ με τη δυναμικότητα που έχουν λάβει τα παρελθόντα έτη και χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ. Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΕ θα αναλάβει με επιστολές της προς τους Δήμους της χώρας να καταγραφούν τα παιδιά με νοητική ή κινητική στέρηση και σε συνεργασία με το υπουργείο να υπάρξει μια χαρτογράφηση των ατόμων με αναπηρία έτσι ώστε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερες Δομές ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Μέσα στις γιορτές ο Δήμος έδειξε πολλές φορές το κοινωνικό του πρόσωπο, δίνοντας χρηματικά ποσά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς Μαρουσιώτες. Πόσο αποτελεσματική θεωρείτε ότι είναι η κοινωνική «ασπίδα» για τους ευπαθείς κατοίκους της πόλης;
Ο Δήμος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά σε καθημερινή βάση, στηρίζει μέσα από τη λειτουργία των κοινωνικών του δομών τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Σήμερα κανένας συνάνθρωπός μας που έχει ανάγκη, δεν μένει αβοήθητος. Πάντοτε υπάρχει για όλους ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ένα ζεστό ρούχο, το φάρμακο που είναι απαραίτητο για τη θεραπεία του. Με τη στήριξη των εργαζομένων του Δήμου μας, τους εθελοντές επιστήμονες αλλά και απλούς πολίτες, έχουμε δημιουργήσει στο Μαρούσι ένα αποτελεσματικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη αποτελούν συστατικά στο DNA της τοπικής μας κοινωνίας.
Οι κοινωνικές μας δομές προϋπήρχαν της δημιουργίας των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Και όταν αυτές δημιουργήθηκαν, ήρθαν να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν το σημαντικό κοινωνικό έργο που ήδη γινόταν στην πόλη μας από το 2007, από την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε ως διοίκηση. Το Μαρούσι πρωταγωνιστεί στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης εδώ και χρόνια.
Κινδυνεύουν, αυτή τη στιγμή, οι Κοινωνικές Δομές κατά της Φτώχειας στο Μαρούσι και σε όλη τη χώρα ή τελικά η δέσμευση της υπουργού Θεανώς Φωτίου για τη συνέχισή τους έχει διασφαλιστεί;
Η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα είναι στον αέρα. Σε συνάντηση που είχα με την κ. Φωτίου στις 30 Δεκεμβρίου, της έθεσα από πλευράς ΚΕΔΕ το ζήτημα. Και ειπώθηκε από την υπουργό ότι είναι πρόθεση του υπουργείου να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε το χρονικό διάστημα της παράτασης, αλλά ούτε και την πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος. Από πλευράς μου υπογράμμισα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί για τουλάχιστον δύο μήνες η λειτουργία του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει κενό έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξής των δομών στα αντίστοιχα ΠΕΠ και να μη μείνουν στον «αέρα» τόσο οι περίπου 118.000 ωφελούμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι στις Δομές. Κάτι που έγινε. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε από κοινού η ανάγκη άμεσης επίσπευσης των διαδικασιών ένταξης των Δομών στο ΕΣΠΑ 2014-20, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων καθώς και έναρξης των διαδικασιών υλοποίησης όλων των πράξεων που αφορούν δομές φτώχειας, αστέγων κ.λπ. Επισήμανα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά κατά βάση τις Περιφέρειες και υπογράμμισα ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες από συγκεκριμένες Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής. Τέλος, ζήτησα από την υπουργό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στις συγκεκριμένες Δομές κι εκείνη με διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση στις σχετικές προσκλήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας τους.
Πρόσφατα, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γ. Καραμέρος καταλόγισε διαχειριστική ανεπάρκεια στον Δήμο Αμαρουσίου ως προς την εκτέλεση έργων στο Μαρούσι, με αφορμή την ημιτελή αντιπλημμυρική οχύρωση στο Ψαλίδι. Κι επειδή κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Στούντιο Α, θεωρείτε ότι υπάρχουν όντως τέτοια ζητήματα;
Η επάρκεια ή η ανεπάρκεια του καθενός αποδεικνύεται όχι με λόγια, αλλά από το έργο που έχει να παρουσιάσει. Το έργο της σημερινής διοίκησης το βλέπει κανείς καθημερινά στην πόλη μας. Αναρωτιέμαι, το έργο του κ. Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα ποιο είναι; Στον απολογισμό που έκανε πριν μερικές εβδομάδες δεν είχε κάποιο έργο να παρουσιάσει , πέραν κάποιων μικρών παρεμβάσεων. Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν στο ταμείο της Περιφέρειας, το έργο που έχουν να επιδείξουν είναι μικρό. Προφανώς γιατί προτίμησαν την προηγούμενη χρονιά τα χρήματα αυτά, αντί να τα κάνουν έργα προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών, να τα δώσουν στην κυβέρνηση για να στηρίξει την αδιέξοδη, όπως αποδείχθηκε, διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Ή να τα μοιράζουν σε Δήμους που είναι φιλικά και κομματικά προσκείμενοι στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας. Ας μη μιλά για διαχειριστική ανεπάρκεια του Δήμου Αμαρουσίου ο κ. Καραμέρος, γιατί εκτίθεται. Ο μόνος ανεπαρκής είναι ο ίδιος κι όχι οι Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου. Έλεγε συνειδητά ψέματα ο κ. Καραμέρος όταν ισχυριζόταν ότι για τη διάλυση της εργολαβίας του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας του Ψαλιδίου, ευθύνεται ο Δήμος Αμαρουσίου. Γιατί γνώριζε πως αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή, ήταν ο διορισμένος από τη σημερινή κυβέρνηση διοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος παράνομα δεν χορηγούσε στο Δήμο Αμαρουσίου, αλλά και σε δεκάδες άλλους Δήμους, ασφαλιστική ενημερότητα. Η διοίκηση του ΙΚΑ ερμήνευε όπως ήθελε την ισχύουσα νομοθεσία, υπό την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βαλτώσουν δεκάδες έργα σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό τόσο ο Δήμος Αμαρουσίου όσο και άλλοι Δήμοι, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές κατά της διοίκησης του ΙΚΑ, γιατί παρανόμως καθυστερούσαν τις ασφαλιστικές ενημερότητες από 6 έως 8 μήνες.
Ωστόσο, ο κ. Καραμέρος έχει επανειλημμένως συνδυάσει τις αιτιάσεις του περί διαχειριστικής ανεπάρκειας του Δήμου, με την έλλειψη ώριμων μελετών για έργα στην πόλη…
Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει και διαχειριστική επάρκεια, αλλά και στελέχη με εμπειρία, για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σημαντικά έργα. Μόνο τα τελευταία 9 χρόνια έχουν εκτελεστεί στο Μαρούσι δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά της, από κλειστά γυμναστήρια και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μέχρι την κατασκευή 5 νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Για να δικαιολογήσει την άρνησή του να χρηματοδοτήσει έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι, έφτασε να ισχυρίζεται πως δεν είναι απαραίτητο έργο η κατασκευή νέου Παιδικού Σταθμού στο Ψαλίδι, για τον οποίο ο Δήμος μας έχει καταθέσει ώριμη προς χρηματοδότηση μελέτη στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, εδώ και δύο χρόνια!
Ψεύδεται συνειδητά ο κ. Καραμέρος, όταν ισχυρίζεται ακόμη και σήμερα ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου δεν στέλνουν μελέτες για τη χρηματοδότηση έργων στην πόλη. Μπορεί να μας πει για ποιο λόγο καθυστερεί έξι μήνες μια απλή υπογραφή ενός διευθυντή τη Περιφέρειας, για να ξεκινήσει το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Αγίου Θωμά, του οποίου οι μελέτες είναι εγκεκριμένες;
Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει υποσχεθεί προς πάσα κατεύθυνση έργα που το ύψος του προϋπολογισμού τους ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια φτάνουν μόλις στο 20%. Και για να δικαιολογήσουν την «πολιτική Μαυρογυαλούρου» που με συνέπεια υπηρετούν, κρύβονται πίσω από δήθεν ελλείψεις στις μελέτες που τους υποβάλλονται. Ας αφήσει τα αρνητικά σχόλια για τις Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου ο κ. Καραμέρος, στον οποίο θυμίζουμε ότι του έχουμε καταθέσει ώριμες μελέτες και μάλιστα με δικά μας έξοδα για ουσιαστικά έργα ανάπτυξης του Δήμου μας, προϋπολογισμού πάνω από 25.000.000 ευρώ, τα οποία η Περιφέρεια οφείλει να χρηματοδοτήσει.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε πριν τις γιορτές ένα πολύ μεγάλο έργο για το Μαρούσι, αυτό της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς. Ωστόσο, οι επιθέσεις σας προς την Περιφέρεια και τη στάση της έναντι του Αμαρουσίου έχουν πυκνώσει και γίνονται όλο και δριμύτερες. Την κατηγορείτε για μικροπολιτική σκοπιμότητα πίσω από επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις έργων και εγκρίσεις μελετών σε όμορους Δήμους, θεωρώντας ότι το Μαρούσι έχει μείνει σε «δεύτερο πλάνο». Τι εννοείτε ακριβώς και πώς αυτό αποδεικνύεται;
Σας ανέφερα προηγουμένως πώς μπορεί η Περιφέρεια να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το Μαρούσι. Να χρηματοδοτήσει τα έργα με βάση τις μελέτες που της έχουμε καταθέσει. Δύο χρόνια όπως σας είπα η μελέτη του Παιδικού Σταθμού Ψαλιδίου. Έξι μήνες για μια υπογραφή για τα αντιπλημμυρικά του Αγίου Θωμά. Πόση ακόμη καθυστέρηση και αδιαφορία;
Όσον αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, δεν αισθάνομαι ότι μας κάνει χάρη η Περιφέρεια Αττικής, εγκρίνοντας το έργο αυτό. Υποχρέωσή της είναι. Το Μαρούσι είναι ένας μεγάλος Δήμος, με χιλιάδες κατοίκους κι ακόμη περισσότερους καθημερινούς επισκέπτες λόγω των εκατοντάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα όριά μας. Η Περιφέρεια οφείλει τα χρήματα μας, που είναι χρήματα όλων μας κι όχι προίκα της σημερινής της Διοίκησης, να τα διαθέτει σε ώριμα έργα, που δίνουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα. Η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς διαθέτει και ώριμη μελέτη, που έγινε με δική μας προσπάθεια και χρηματοδότηση που κράτησε πολλά χρόνια. Και είναι ένα έργο απαραίτητο προκειμένου να θωρακισθεί η πόλη μας αντιπλημμυρικά και να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης περιοχές που παραμένουν εδώ και χρόνια εκτός σχεδίου. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί το αυτονόητο πρέπει να αποτελεί είδηση;
Με αρκετή καθυστέρηση, έχουν ξεκινήσει τα έργα σκαψίματος στην πλατεία Ευτέρπης για το υπόγειο πάρκινγκ. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε; Θεωρείτε ότι θα προλάβετε τις προθεσμίες διετίας που είχατε θέσει; Με ποιον τρόπο έχει διασφαλίσει ο Δήμος την έγκαιρη και σωστή εκτέλεση του έργου από τον ιδιώτη;
Για την καθυστέρηση που πραγματικά έχει υπάρξει, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι κοινωφελείς οργανισμοί που καθυστέρησαν δραματικά να μετατοπίσουν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισαν με τον εργολάβο, τον κ. Καλογρίτσα, που ανέλαβε τις συγκεκριμένες εργασίες και ολοκλήρωσε με δραματική καθυστέρηση. Αλλά και οι ανώνυμες καταγγελίες κάποιων που δεν επιθυμούσαν να γίνει το έργο και προσπάθησαν να το ακυρώσουν, προκαλώντας ελέγχους στις συμβάσεις των έργων από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές. Βέβαια οι έλεγχοι αυτοί απέδειξαν ότι όλα έγιναν απολύτως νόμιμα, όμως η καθυστέρηση προκλήθηκε. Σε κάθε περίπτωση τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν, οι εργασίες ξεκίνησαν και το έργο θα παραδοθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 30 μηνών που προβλέπει η σύμβαση. Η δέσμευσή μου είναι ότι πριν το τέλος της θητείας μας, στο τέλος του 2018, θα παραδώσουμε στο κέντρο της πόλης ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης και μια πλατεία που θα αποτελεί τοπόσημο για το Μαρούσι. Θα είναι μια παρέμβαση που θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα και τη λειτουργικότητα του ιστορικού εμπορικού μας κέντρου. Θα αυξήσει την αξία των περιουσιών των συμπολιτών μας και θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την τοπική μας αγορά.
Πρόσφατα ευχαριστήσατε δημοσίως τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα για την προσφορά τους, χαρακτηρίζοντας το Μαρούσι ως «πόλη πρότυπο» σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, αρκετές φορές έχουν διατυπωθεί, ακόμη και στα τηλέφωνα της εφημερίδας μας, παράπονα πολιτών για πλημμελή καθαριότητα σε γειτονιές της πόλης. Υπάρχουν προβλήματα και ποια είναι αυτά;
Θεωρώ ότι η πόλη μας είναι καθαρή και αυτό οφείλεται στην καθημερινή προσπάθεια των ανθρώπων που εργάζονται στην Υπηρεσία. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι. Θέλω να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ως Δήμος μειώσαμε 30% τα ανταποδοτικά τέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ εφαρμόζουμε ειδική τιμολογιακή πολιτική με κοινωνικά κριτήρια για δεκάδες οικογένειες και νέους επιχειρηματίες. Η μάχη για καθαρό Μαρούσι όμως είναι διαρκής. Πρέπει οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ότι τις περισσότερες φορές που δικαιολογημένα παραπονιούνται για την πλημμελή καθαριότητα, αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ή στο γεγονός ότι έχει μειωθεί το προσωπικό των συμβασιούχων και δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέου. Ή ότι είναι κλειστός ο ΧΥΤΑ της Φυλής, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Το 2016 σχεδόν 1 στις 3 μέρες αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη Φυλή, κι αυτό είχε αντίκτυπο στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε την πόλη καθαρή και όμορφη. Επαναλαμβάνω ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά επιπλέον χρειαζόμαστε και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, γιατί το καθαρό Μαρούσι, είναι υπόθεση όλων μας. Θέλω, τέλος, να σας πω ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί -μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενεργήθηκε- η παραλαβή μέσω leasing του νέου εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νέα απορριμματοφόρα, σάρωθρα, jcb, κ.λπ). Με τον εξοπλισμό αυτό το έργο των εργαζομένων της Υπηρεσίας θα γίνει και ασφαλέστερο και ευκολότερο, ενώ θα κοστίζει φθηνότερα στους συμπολίτες μας.
Η διαχείριση της καθημερινότητας, η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου είναι, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις σας, διαρκής και πρωταρχικός στόχος σας. Θεωρείτε ότι έχετε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα;
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Όλα αυτά τα χρόνια και σε αντίθεση με άλλους Δήμους πετύχαμε να διατηρήσουμε όλες μας τις υπηρεσίες, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας δομές, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που μας χρειάστηκαν, να νοικοκυρέψουμε και να εξορθολογίσουμε τα οικονομικά μας. Κι όλα αυτά τα πετύχαμε με λιγότερο προσωπικό, λιγότερα χρήματα από το κράτος, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες. Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας το οποίο μπορούμε να αναβαθμίσουμε περαιτέρω.
Ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το Μαρούσι για τη νέα χρονιά; Τι να περιμένουν από την διοίκηση Πατούλη οι Μαρουσιώτες το 2017;
Οι προτεραιότητές μας το 2017 είναι τρεις:
Πρώτον, η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η στήριξη των συνανθρώπων μας που μας έχουν ανάγκη. Θέλουμε το Μαρούσι να πρωταγωνιστεί στην κοινωνική πολιτική.
Δεύτερον, η ενίσχυση των υποδομών της πόλης, ώστε να διατηρήσει τον ανθρώπινο, προαστιακό της χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουμε την αξιοποίηση ως χώρων Πολιτισμού των δύο διατηρητέων κτιρίων που πέρασαν στην κυριότητα του Δήμου μας με χρηματοδότηση που διεκδικήσαμε από το Πράσινο Ταμείο. Οι δύο χώροι πολιτισμού, μαζί με το κλειστό γυμναστήριο “Σπύρος Λούης” και την πλατεία Ηρώων που θα αναβαθμίσουμε με μελέτες που ήδη ετοιμάζουμε και το νέο πάρκινγκ που θα παραδοθεί ως το τέλος του 2018, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου. Παράλληλα, βάζουμε μπροστά την ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις υπόλοιπες γειτονιές του Αμαρουσίου, καταθέτοντας στην Περιφέρεια μελέτες και διεκδικώντας χρηματοδότηση. Η οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς θα μας δώσει τη δυνατότητα, πέραν της αντιπλημμυρικής μας θωράκισης, να εντάξουμε στο σχέδιο πόλης γειτονιές μας και να εκτελέσουμε σε αυτές σημαντικά έργα υποδομών.
Τρίτη προτεραιότητα, που έχει να κάνει με τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας, είναι να αναδείξουμε το Μαρούσι ως προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο. Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας που βρίσκονται στα όρια ή εντός του Δήμου μας και το επιστημονικό μας προσωπικό, μετατρέποντάς τα σε πολλαπλασιαστή ισχύος και δημιουργίας πλούτου και νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων για την πόλη.
Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη εργαζόμαστε συστηματικά, κάνουμε επαφές στο εξωτερικό και ποντάρουμε πολλά στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με την ελληνική Ομογένεια. Πολύ σύντομα θα έχω να σας πω περισσότερα γι’ αυτό το εγχείρημα, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την πόλη μας και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από τη σημερινή μιζέρια που διακατέχει τον τόπο και η οποία δεν μας ταιριάζει. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους μας στη χώρα και την πόλη, να τους προσφέρουμε επαγγελματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε εισοδήματα για τους πολίτες και το Δήμο. Κι όλα αυτά διατηρώντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα το προαστίου μας.
«Δεν χαριζόμαστε σε κανένα, διεκδικούμε όσα η πόλη δικαιούται»
Συγκεντρώσατε τα πυρά της μείζονος μειοψηφίας με την κατά πλειοψηφία θετική, υπό προϋποθέσεις, γνωμοδότηση για την ΣΜΠΕ του «The Mall Athens» (TMA), τη στιγμή που η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησαν αρνητικά. Πώς χειρίζεστε το θέμα και τι ακριβώς ζητάτε για την πόλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και από την εταιρία Lamda;
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χαρίζεται ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε στην κεντρική εξουσία και την Περιφέρεια. Διεκδικούμε από όλες τις πλευρές, αυτά που η πόλη μας διαχρονικά δικαιούται. Έργα και παρεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Από την κεντρική εξουσία διεκδικούμε:
– Την παραχώρηση όλων των ΧΕΥ που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, προκειμένου να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, ώστε να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης.
– Την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης, ώστε να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά το Ψαλίδι, που έχει δεχθεί μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΜΑ.
– Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση οικοπέδων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
Από την Περιφέρεια Αττικής διεκδικούμε:
– Τη χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης οδών, κατασκευής πεζοδρομίων και πεζοδρόμων καθώς και Παιδικών Σταθμών στις Π.Ε. που βρίσκονται γύρω από το ΤΜΑ.
– Την χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς.
Από την εταιρεία διαχείρισης του Mall ζητάμε:
– Την υλοποίηση του μεγάλου δικτύου κοινόχρηστων χώρων νότια και δυτικά της Πολεοδομικής Ενότητας (ΠΕ) 6.
– Την ανάδειξη του ρέματος Αγίου Θωμά και την επέκταση του κοινόχρηστου χώρου εκατέρωθεν αυτού και βόρεια της έκτασης.
– Την υλοποίηση κοινόχρηστων χώρων δυτικά της οδού Νεραντζιωτίσσης και πλησίον της Ήλιδας και τη διάνοιξη πεζοδρόμων βόρεια της Ήλιδας.
– Την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο του εμπορικού κέντρου.
– Την επίσπευση διαδικασιών για την πλήρη διάνοιξη των οδών που ενδεχομένως δεν έχουν διανοιχθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή και μέριμνα από τον φορέα ανάπτυξης του σχεδίου για την απαλλοτρίωση των ρυμοτομούμενων τμημάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
– Μέριμνα από τον φορέα ανάπτυξης για άμεση υλοποίηση στη ευρύτερη όμορη περιοχή ΠΕ4 και ΠΕ7 των μη διαμορφωμένων εγκεκριμένων κοινόχρηστων χώρων, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν απαλλοτριώσεων που δεν έχουν συντελεστεί.
– Εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών.
– Ενίσχυση του πρασίνου της περιοχής, με εκτεταμένη φύτευση και συντήρηση.
– Να διερευνηθεί η δυνατότητα εξασφάλισης από τον φορέα ανάπτυξης του σχεδίου επιπλέον αδόμητων εκτάσεων στην άμεση περιοχή μελέτης (ΠΕ 6, ΠΕ 17) και στην ευρύτερη όμορη περιοχή (ΠΕ4 και ΠΕ 7) και της θεσμοθέτησης τους ως Κ.Χ.
– Άμεση υλοποίηση των πλατειών – χώρων πρασίνου και αθλητισμού στις παρακάτω περιοχές , συμπεριλαμβανομένου και τους κόστους απαλλοτρίωσης τους (ΠΕ Ψαλιδίου, Π.Ε. Αγίου Θωμά, Π.Ε. Εργατικών Κατοικιών και Π.Ε. Άνω Ψαλιδι) . Πρόκειται συνολικά για 19 κοινόχρηστους χώρους.