Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε το κλείσιμο της επιχείρησης από την Περιφέρεια, απορρίπτοντας το αίτημα αναστολής του επιχειρηματία
Ερωτήματα για το περιεχόμενο και την εφαρμογή της σύμβασης θέτει η Περιφέρεια, με τον Δήμο Αμαρουσίου να απαντά ότι όλα έγιναν «νόμιμα και με διαφάνεια»
Mε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας στις 11 Δεκεμβρίου, επικυρώθηκε η σφράγιση από την Περιφέρεια του υπαίθριου πάρκινγκ στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου που είχε γίνει στις 2 Νοεμβρίου και απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής που είχε υποβάλει η εταιρία εκμετάλλευσης του χώρου, επικαλούμενη τη σύμβαση παραχώρησης με τον Δήμο. Η οριστική σφράγιση των εγκαταστάσεων επί των οδών Δημοκρίτου και Διαγόρα, έγινε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι της Περιφέρειας αποκάλυψαν την ύπαρξη δύο οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή και όχι ενός που η δημοτική Αρχή είχε συμπεριλάβει στη σύμβαση παραχώρησης για την ανάπλαση της πλατείας, σύμβαση την οποία, στη συνέχεια, έσπευσε να καταγγείλει, στις 7 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι η πλατεία, έκτασης 2,4 στρεμμάτων, βρίσκεται στο Ο.Τ. 1085 και ο επιτρεπόμενος χώρος στάθμευσης, έκτασης 390 τ.μ, στο Ο.Τ. 1084, ενώ στη σύμβαση τα δύο οικοδομικά τετράγωνα εμφανίζονται ενιαία (Ο.Τ. 1085) και με τον ίδιο κωδικό αριθμό (ΚΑΕΚ) στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
«Σύμβαση με “γκρίζες ζώνες”»
«Τις “γκρίζες ζώνες” της σύμβασης επικαλέστηκε η εταιρία εκμετάλλευσης, αιτούμενη, εκ των υστέρων, αδειοδότηση από την Περιφέρεια 117 θέσεων στάθμευσης σε όλη την πλατεία, προσκομίζοντας και σχετική άδεια έγκρισης οικοδομικών εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου. Ερώτημα παραμένει γιατί δεν αποσαφηνίστηκε ρητά στη σύμβαση παραχώρησης ότι εκχωρείται για εκμετάλλευση πάρκινγκ το Ο.Τ. 1084, προκειμένου να αναπλαστεί το Ο.Τ. 1085 που είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία», αναρωτιέται η Περιφέρεια και προσθέτει: «Η δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις και πρωτίστως να εξηγήσει γιατί επέτρεψε ένας χώρος, ο οποίος προορίζεται για πλατεία που την έχουν ανάγκη οι πολίτες, να μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση».
«Δεν τήρησε τη σύμβαση»
Μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Κόκκαλης, απάντησε ως εξής:
«Θα ήθελα για την αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρω:
Πρώτον, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στην εκμίσθωση χώρου που βρίσκεται στο Ο.Τ. 1084, έκτασης 390 τ.μ., με σκοπό τη δημιουργία χώρου στάθμευσης. Ως αντάλλαγμα της εκμίσθωσης ορίσθηκε η υποχρέωση του εκμισθωτή να διαμορφώσει το Ο.Τ. 1085 σε χώρο πρασίνου και πλατεία, με δικές του δαπάνες, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Δεύτερον, για το λόγο αυτό συνάφθηκε σύμβαση με τον εκμισθωτή, στην οποία περιγράφονται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, καθώς και ο χώρος που του παραχωρείται προς εκμετάλλευση.
Τρίτον, μετά από καταγγελίες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ο εκμισθωτής του Ο.Τ. 1084 εκμεταλλευόταν παρά τη σύμβαση που υπέγραψε και τμήμα της έκτασης του Ο.Τ. 1085, το οποίο είχε αναλάβει την υποχρέωση να αναπλάσει. Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε αυτό, ο Δήμος προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:
• Το Δημοτικό Συμβούλιο ανακάλεσε την αρχική του απόφαση, με την οποία εκμισθωνόταν η αρχική έκταση του Ο.Τ. 1084 με αντάλλαγμα την ανάπλαση του Ο.Τ. 1085.
• Η Οικονομική Επιτροπή κατήγγειλε στη συνέχεια τη σύμβαση και ζήτησε την αποχώρηση του εκμισθωτή από το χώρο.
• Στάλθηκε εξώδικο στον εκμισθωτή που του ζητήθηκε να αποχωρήσει άμεσα.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, ο εκμισθωτής ενημέρωσε εγγράφως ότι αποχωρεί από τον συγκεκριμένο δημοτικό χώρο. Τονίζω ότι η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη χώρου στάθμευσης σε επιφάνεια 390 τ.μ. έγινε με την υπ’ αριθμό 340/11.10.2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, ενώ με την υπ’ αριθμό 526/21.11.2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακλήθηκε η παραχώρηση στον ανάδοχο, λόγω κατάφωρης παραβίασης των συμβατικών όρων της παραχώρησης».
Δήμος κατά Περιφέρειας: «Συκοφαντίες τα περί “γκρίζων ζωνών”»
O αντιδήμαρχος Βασίλης Κόκκαλης υποστηρίζει ότι τα επιχειρήματα που παρέθεσε «αποδεικνύουν ότι ο Δήμος λειτούργησε με διαφάνεια και νομιμότητα (αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων), με στόχο αφενός την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αφετέρου την υλοποίηση ενός έργου (ανάπλαση πλατείας) χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του», για να προσθέσει: «Μόλις διαπιστώθηκε ότι από πλευράς παραχωρησιούχου δεν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης, έγιναν όλες οι νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προστατευθεί το συμφέρον του Δήμου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος «οφείλει, αντί να ασκεί κριτική στο Δήμο και να ζητά δημόσια “εξηγήσεις”, χρησιμοποιώντας συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς κι αναφορές περί “γκρίζων ζωνών” στη σύμβαση παραχώρησης του συγκεκριμένου δημοτικού χώρου, να απολογηθεί:
• για το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο Αμαρουσίου για έργα ανάπλασης
• για την απραξία, την έλλειψη έργου και τους πλασματικούς προϋπολογισμούς της Περιφέρειας, στους οποίους εντάσσονται “εικονικά” έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία όμως δεν έχει εκταμιευτεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ
• για το γεγονός ότι εντάσσει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας έργα πολλών εκατομμυρίων, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν μελέτες.
Ο κ. Καραμέρος οφείλει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί “να κουνά το δάκτυλο” στη σημερινή Διοίκηση, γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας, “στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί”».