Τους λόγους για τους οποίους έχει αποτραπεί η πρόσβαση στο αρχαιολογικό πάρκο που βρίσκεται πίσω από το ΙΑΣΩ ζήτησαν να πληροφορηθούν με ερώτησή τους προς τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Λ. Μαγιάκης και Κ. Ψάλτη».
Η ερώτηση της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ έχει ως εξής:
«Στον αδιαμόρφωτο δημόσιο πεζόδρομο μεταξύ του ΟΤ Γ1083 και του ΟΤ 1087 που ευρίσκεται όπισθεν του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, απέναντι από τη Γερμανική σχολή και εκτείνεται μέχρι το ρέμα Σαπφούς, έχει τοποθετηθεί από ιδιώτη μπάρα που αποτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση προς το παρακείμενο αρχαιολογικό πάρκο.
Το πάρκο έχει διαμορφωθεί εδώ και δέκα πέντε περίπου χρόνια από τη Β! Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και περιλαμβάνει αρχαιότητες ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.
Επί πλέον στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο σταθμεύουν ιδιωτικά αυτοκίνητα, λειτουργεί χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων και υπαίθριο συνεργείο κατασκευών.
Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ρυμοτομηθεί με βάση το νόμο 3207 για το Ολυμπιακό χωριό τύπου που όμως μετά την απόφαση του ΣτΕ 376/2014 και την απόρριψη ως αντισυνταγματικού του άρθρου 6 του παραπάνω νόμου ο πολεοδομικός σχεδιασμός ευρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:
– Σκοπεύει η δημοτική αρχή να αποκαταστήσει την ελεύθερη πρόσβαση προς το αρχαιολογικό πάρκο που αποτελεί το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο που ευρίσκεται στο Δήμο μας
– Είναι νόμιμη η λειτουργία εντός των προαναφερθέντων χώρων των χρήσεων της στάθμευσης αυτοκινήτων, μεταφόρτωσης απορριμμάτων και συνεργείου κατασκευών.
– Έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες νόμιμες άδειες λειτουργίας και αν όχι
– Τι μέτρα θα λάβει για την απομάκρυνση των ανωτέρω εγκαταστάσεων και την επιβολή των νόμιμων προστίμων στους αυθαιρετούντες;».
Η απάντηση της διοίκησης
Στην απάντησή της, η διοίκηση σημειώνουν τα εξής:
«1) Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι παραπάνω Δημοτικοί Σύμβουλοι θυμήθηκαν την ευαισθησία τους, ύστερα από περίπου 15 χρόνια που αυτός ό χώρος υφίσταται ως αρχαιολογικός χώρος και όπως περιγράφεται στο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει γίνει ανάδειξη και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση.
2) Προφανώς, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, (άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων να εξετάζουν κάτι ενδελεχώς και μετά να θέτουν ερωτήματα) ότι το διπλανό οικόπεδο δεν είναι δημόσιος χώρος του Αμαρουσίου, αλλά ιδιοκτησιακά ανήκει στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ.
Στο χώρο αυτό, υπάρχουν καθ’ υπόδειξη του νοσοκομείου, κάδοι απορριμμάτων, που το νοσοκομείο εναποθέτει απορρίμματα, εκτός νοσοκομειακών και που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος για την αποκομιδή τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα συνεργείο, παρά μόνο σταθμευμένα αυτοκίνητα, προφανώς γιατρών σε ιδιωτικό χώρο.
3) Παρ’ όλα αυτά, εάν και δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου η ανάδειξη και προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο, είμαστε έτοιμοι ως Δήμος να συνδράμουμε στο «αδιάφορο» έως σήμερα Υπουργείο στο οποίο εμπίπτει η αρμοδιότητα. Επομένως, καλό θα ήταν, ο κ. Μαγιάκης και η κα Ψάλτη να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στο αρμόδιο Υπουργείο και όχι στο Δήμο Αμαρουσίου.
4) Όπως γνωρίζετε εξάλλου, η Διοίκηση του Δήμου είχε και έχει την ευαισθησία να αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλη μας. Θα θυμάστε βέβαια, ότι πριν από μικρό χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες του Δήμου διοργάνωσαν «θεματικούς περιπάτους» σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου, εκδηλώσεις που είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, αλλά δυστυχώς, δεν σας είδαμε να συμμετέχετε.
Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του Δήμου όχι μόνο προασπίζεται και αναδεικνύει με κάθε πρόσφορο μέσον την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά αναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση την ευθύνη στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Ας αναλάβουν και οι υπόλοιποι φορείς, όπως το συγκεκριμένο Υπουργείο τις ευθύνες που του αναλογούν».
Η ανταπάντηση
Σε συνέχεια της απάντησης της διοίκησης του Δήμου σχετικά με ερώτημα που απηύθυναν στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας για το θέμα του αρχαιολογικού χώρου πίσω από το ΙΑΣΩ οι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Μαγιάκης και Αικ. Ψάλτη δήλωσαν:
«Ο έλεγχος της διοίκησης του Δήμου αποτελεί θεσμικό μας δικαίωμα και υποχρέωση. Καταθέσαμε γραπτή ερώτηση σχετικά με την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και αυθαίρετων χρήσεων γης σε οικόπεδα όπισθεν του νοσοκομείου ΙΑΣΩ.
Δικαιούμαστε και αναμένουμε γραπτή υπηρεσιακή απάντηση στα ερωτήματα μας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, στον οποίο και απευθύναμε τα ερωτήματα μας. Απάντηση τεκμηριωμένη με αναφορά στο ισχύον νομικό πλαίσιο, τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και την υποχρέωση του Δήμου να προστατεύει το περιβάλλον και να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Δεν σκοπεύουμε να υποβαθμίσουμε το ρόλο μας και το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου απαντώντας στις ανυπόγραφες σαπουνόφουσκες της «διοίκησης» του Δήμου. Όχι από αδυναμία αλλά από σεβασμό προς τους πολίτες που έχουν βαρεθεί πια τις ανούσιες κοκορομαχίες».