Επιδόθησαν –για να είμαστε ειλικρινείς, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν παρασύρει επιμελώς και το Δ.Σ. του Συλλόγου– για τα μάτια του κόσμου σε βιομηχανία αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, περί πεζοδρομήσεων, δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και άλλων ανούσιων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τις οποίες ουδέποτε εφάρμοσαν (χωρίς ανάλογες υποδομές δεν θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των κυκλοφοριακών προβλημάτων). Απώτερος σκοπός ήταν η παροχή εξυπηρέτησης στην εμπορική δραστηριότητα του The Mall, του οποίου ο Δήμος κατά σύμπτωση είναι μέτοχος σε ποσοστό περί το 10%, έχοντας δε ετήσια έσοδα 2.000.000 ευρώ. Έσοδα, δηλαδή, από μια παράνομη αλλά επικερδή, κατά τ’ άλλα δραστηριότητα.
Σήμερα δε οι υφιστάμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει τέτοια σύγχυση, ακόμη και μεταξύ των μονίμων κατοίκων του Ψαλιδίου, από την οποία μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα.
Απλοί θεατές στα τεκταινόμενα έφθασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν για τον ενδιάμεσο σταθμό της Νερατζιώτισσας που λειτούργησε στη διάρκεια των Ο.Α. χωρίς την προβλεπόμενη από τον Νόμο 1650/87 μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας του φωνάζαμε και προειδοποιούσαμε για το τι θα ακολουθήσει. Προς ποιον όμως! Οι σημερινές εξελίξεις δυστυχώς δικαιώνουν απόλυτα τους τότε προβληματισμούς μας και η κατάσταση είναι αυτή που βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά. ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ PARKING, γεγονός που μας απαγορεύει σε πολλές των περιπτώσεων να εισέλθουμε στα σπίτια μας, αλλά και να κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Α.Ο., ο 2338/95, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι χρήσεις γης της περιοχής, στην οποία επενδύσαμε, δεν μιλούν γι’ αυτή την κόλαση.
Αδειοδότησαν για τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου The Mall, το οποίο είναι στα όρια της γειτονιάς μας. Η εγκατάσταση και δραστηριότητά του έχει –σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας– συμβάλλει οριστικά και αμετάκλητα στην υποβάθμιση του συνόλου του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Η αυτού του μεγέθους κτηριακή εγκατάσταση, κυρίως, όμως, οι δραστηριότητές του, είναι παγκοσμίου μεγέθους ατόπημα και μόνο ως ελληνική πρωτοτυπία και επινόηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι γνωστό ότι το Π.Δ. της 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ΄) απαγορεύει ρητά την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων–δραστηριοτήτων σε περιοχές με χρήσεις αμιγούς κατοικίας.
Με το πρόσχημα ότι αποτελεί Ολυμπιακό έργο (ουδέποτε λειτούργησε στη διάρκειά τους), άρχιζε να κτίζεται κατά παράβαση του 1650/87, νόμος που επιβάλλει στον κατασκευαστή να υποβάλλει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται απαραίτητα και κυκλοφοριακές μελέτες. Για να είμαστε όλοι ενήμεροι, σε αυτές μνημονεύονται, εκτός των άλλων, τα πιθανά θιγόμενα στοιχεία περιβάλλοντος, περιγραφή μέτρων για πρόληψη, μείωση ή και εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Έτσι, σήμερα ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι τέτοιος που έχει καταστήσει τη διαβίωσή μας ανυπόφορη. Κατά δεκάδες είναι τα αυτοκίνητα που προσεγγίζουν το The Mall κάνοντας χρήση των παράπλευρών οδών, σταθμεύουν σε αυτούς, αλλά και στους κάθετους με αυτόν δρόμους του Ψαλιδίου, με ό,τι αυτό σημαίνει περιβαλλοντικά. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ από τον Δήμο. Κατ’ αυτούς το υπουργείο φταίει!
Τον Φεβρουάριο του 2007 εγκαθίσταται το υπουργείο Παιδείας στον ευρύτερο χώρο των Σχολών ΣΕΛΕΤΕ, χώρος ενταγμένος ως αμιγής κατοικία και δεν υπάρχει μια έστω φωνή να μιλά περί αυτού. Μας συμπονούν όλοι! Ακόμη και οι υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο στην προεκλογική περίοδο μας έλεγαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή και σκεφθείτε τι θα γίνει όταν στεγαστεί το υπουργείο Παιδείας. Μα δεν θέλουμε να ακούσουμε τα αυτονόητα! Εφαρμογή αποφάσεων θέλουμε να δούμε! Ποιοι συναίνεσαν σε αυτή τη μεταφορά στην περιοχή μας, αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυκλοφοριακή μελέτη κ.λπ. Ποιος θα δώσει απάντηση στο ερώτημα για τον αριθμό των αυτοκινήτων που θα διέρχονται, από πού θα διέρχονται, πού θα σταθμεύουν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες. Από ποιον θα ζητήσουμε ευθύνες για την απαξίωση των περιουσιών μας; Κατά την άποψη των διοικούντων τον Δήμο, ευθύνες να ζητήσουμε από το υπουργείο Παιδείας, εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη, λένε. Δηλωτικό απάθειας, ανεπάρκειας, ανευθυνότητας ΑΛΛΑ και συνυπευθυνότητας και σε αυτό το έγκλημα.
Η έναρξη της λειτουργίας της Αττικής Οδού βρήκε τη διοίκηση του Δήμου ανέτοιμη και αδιάφορη να διαχειριστεί τα τρομακτικά προβλήματα που θα ακολουθούσαν, παρότι της το είχαμε εγκαίρως και ποικιλοτρόπως επισημάνει, αλλά ποιανού το αυτί ίδρωνε έτσι κι αλλιώς, την ώρα που όφειλε και έπρεπε να είναι στην ομάδα που τη σχεδίαζε (ήταν πολύ εύκολο στο ύψος του Αμαρουσίου να γίνει σκεπαστή), η διοίκηση απείχε κατ’ επιλογή. Το σκέπασμα θα καθυστερούσε την έναρξη της λειτουργίας της αφενός και, αφετέρου, είχαμε και το όραμα του νέου εμπορικού κέντρου. Ακόμη και τα αυτονόητα δεν τους απασχόλησαν, όπως, για παράδειγμα, η αντιθορυβική προστασία των κατοίκων στη ζώνη άμεσης επιρροής, δηλαδή στους παράδρομους, για τους περί ων ο λόγος γίνεται.
Οι επιπτώσεις που επακολούθησαν από τη χρήση της στη ζώνη άμεσης επιρροής, όπως αυτές του ακουστικού περιβάλλοντος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχουν καλύψει τις αντοχές μας (με ανώτερο επιτρεπτό όριο τα 70 dcb, οι πρόσφατες μετρήσεις –64 dcb– στην περιοχή μας πιστοποίησαν για μια ακόμη φορά τη δεινότατη θέση στην οποία έχουμε περιέλθει).
Δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που διέρχονται από οικιστικές ζώνες, η επίσημη πολιτεία να έχει δώσει υπερτοπική χρήση στους παράπλευρους δρόμους σαν κι αυτή στο Ψαλίδι. Έναντι αυτών των ελληνικών πρακτικών της κρατικής ελεγκτικής λειτουργίας στα πλαίσια της Ε.Ε. παρατίθενται και λειτουργούν παράπλευροι ως νεκρές αντιθορυβικές ζώνες (Buffer Zone), τουλάχιστον με παρεμβάσεις πρασίνου, μέσω των οποίων εξουδετερώνονται ή μειώνονται οι εκ της κυκλοφορίας δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους.
Ανακεφαλαιώνοντας, παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν τουλάχιστον τα παρακάτω:
– Το Ψαλίδι είναι θεσμοθετημένη περιοχή αμιγούς κατοικίας.
– Το μεγαλύτερο τμήμα του ευρίσκεται στη ζώνη άμεσης επιρροής της Αττικής Οδού, με ό,τι αυτό σημαίνει περιβαλλοντικά.
– Οι υφιστάμενες εμπορικές δραστηριότητες λειτουργούν με κρατική ανοχή, χωρίς να έχουν τις προβλεπόμενες άδειες και, κυρίως, να μην έχουν καταθέσει, όπως είχαν την υποχρέωση, τις προβλεπόμενες μελέτες περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
– Οι μη εμπορικές και άλλες επικείμενες, όσο και αμφιλεγόμενες για τη νομιμότητά τους, δραστηριότητες, στερούνται αναλόγων μελετών.
Οι κάτοικοί του από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες έχουν υποστεί νόθευση-υποβάθμιση των περιβαλλοντικών όρων, η οποία συνετελέσθη με την υποβάθμιση της χρήσης γης, από την προσθήκη άλλων χρήσεων γης, όπως, για παράδειγμα, εμπορικού κέντρου (The Mall κ.λπ.) και αυτή αποτελεί πρόδηλη υποβάθμιση των υφισταμένων και συνταγματικά προστατευομένων όρων διαβίωσης των κατοίκων. Αυτό κατά το Σύνταγμα ισχύει και σε περίπτωση που η χρήση Αμιγούς Κατοικίας "έστω κι αν δεν ονομάζεται", υποβαθμίζεται σε χρήση Γενικής Κατοικίας, πολύ δε περισσότερο όταν προστίθενται χρήσεις εμπορικού κέντρου (αυτή είναι, δυστυχώς, η δική μας περίπτωση).
Ως εκ τούτου, προτρέπουμε και καλούμε τη νέα διοίκηση του Δήμου της Πεύκης να κατανοήσει τα προβλήματα της περιοχής μας, τα οποία είναι υπέρτερα των κατοίκων της και να αναζητήσει λύσεις για τα κυκλοφοριακά της αδιέξοδα –που, έτσι κι αλλιώς, δημιουργήθηκαν με ανεύθυνες ενέργειες της αμέσως προηγούμενης δημαρχίας– μέσα στα όρια του Δήμου της.
Αν και οι συνεργασίες σε όμορους Δήμους είναι αναγκαίες και βασικό στοιχείο δημοκρατίας και πολιτισμού, δυστυχώς η περιοχή του Ψαλιδίου, για τους λόγους που παραπάνω περιγράψαμε, αδυνατεί να δώσει την παραμικρή βοήθεια στην Πεύκη, γιατί αυτό που βιώνουμε καθημερινά είναι μακράν πέραν από τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας. Εν προκειμένω, οι λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις με τον Δήμο Αμαρουσίου –κυρίως, όμως, με τους κατοίκους του Ψαλιδίου– είναι χωρίς νόημα και περιεχόμενο και, αν μας επιτραπεί να συμβουλεύσουμε, προτείνουμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τον Δήμο Αμαρουσίου και να απαιτήσετε από ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ υπεύθυνο από κοινού και για λογαριασμό των κατοίκων τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Και να είστε βέβαιοι ότι θα βρείτε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους και των δύο Δήμων δίπλα σας. Σε αυτόν ακριβώς τον ουσιαστικό ρόλο περιοριστείτε!
Ταυτόχρονα και κυρίως, ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στον νέο δήμαρχο Αμαρουσίου, τον οποίο καλούμε να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Από τα ανωτέρω, αλλά και από αυτά που θα μας δοθεί η ευκαιρία να του εκθέσουμε διεξοδικότερα, οφείλει να επιλύσει ΑΜΕΣΑ το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εφαρμόζοντας απλά τους νόμους και τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Αμαρουσίου.
ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ όμως σε ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, THE MALL, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟ ΠΕΥΚΗΣ
Με την επιφύλαξη της άσκησης παντός δικαιώματός μας ενός εκάστου εξ ημών των κατοίκων αναφορικά με:
• Στη διάρκεια της κατασκευής του Α.Ο. δεν εφαρμόστηκαν οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι κατά παράβαση του 2338/95, άρθρο 10 (αφορά τους παράπλευρους δρόμους της και τα πρανή στο τμήμα Μεταμόρφωσης – Κηφισιάς).
• Τα άρθρα 1,3,4,5,6 του 1650/1986 (νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος).
• Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Α.Ο., στην οποία η διαβίωση των κατοίκων περιγράφεται με τις πλέον δυσοίωνες προοπτικές, όπου μέσω της οποίας προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας τους, τα οποία, όμως, δεν έτυχαν εφαρμογής.
• Την κοινή γι’ αυτές τις περιπτώσεις λογική, αλλά και περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή σειρά πρωτοβουλιών και προστατευτικών μέτρων που έπρεπε να αναληφθούν από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε αυτή η γειτονιά που βάλλεται περιβαλλοντικά να αποδεσμευτεί άμεσα από το επίπεδο της πόλης, λαμβάνοντας προς αυτή την κατεύθυνση δρακόντεια μέτρα για την προστασία της, γιατί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα περιβαλλοντικά θέματα αντιμετωπίζονται ΠΑΝΤΟΤΕ υπέρ των κατοίκων».