Η ανάλυση των δεδομένων δεν ήταν εύκολη, αφού απαιτούνται ειδικές γνώσεις, συνεπώς και οι προτάσεις μας κινδυνεύουν να είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτες, σε κάθε περίπτωση όμως είναι κοινωνικά ευαίσθητες και αντανακλούν την υποψία και τον φόβο των συμπολιτών μας για ό,τι γίνεται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Απλά λοιπόν σας λέμε χωρίς ίχνος υπερβολής ότι:
1. Η όποια θεσμική αλλαγή του ΓΠΣ να γίνει στην κατεύθυνση των αποφάσεων του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί των αλλαγών χρήσεων γης.
2. Οι χρήσεις γης να παραμείνουν ως έχουν σήμερα. Στην περίπτωση που υπάρχουν αντιφάσεις και επικαλύψεις να επιλέγεται από τη ∆ημοτική Αρχή λύση που επιφέρει την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
3. Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων. ∆εν αντέχει άλλη ανάπτυξη το Μαρούσι.
4. Οι όποιες εντάξεις στο σχέδιο να γίνουν ως περιοχές αμιγούς κατοικίας.
5. Εκτέλεση μελετών ανάπτυξης στις γειτονιές και στο υπερτοπικό κέντρο σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις των ειδικών.
6. Ριζικά αναθεώρηση του κυκλοφοριακού στο Μαρούσι με τελικό στόχο την αποθάρρυνση κυκλοφορίας του Ι.Χ. και ταυτόχρονη ανάδειξη των τοπικών μέσων και πύκνωση των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας.
Υπέργεια πεζογέφυρα στον κόμβο Κηφισιάς – Μελισσίων. Μας είναι αδιανόητο να κατανοήσουμε πως επιχειρείτε αλλαγή των χρήσεων γης χωρίς να έχετε μετρήσει τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις σε ένα ήδη κυκλοφοριακό χάος που βιώνει σήμερα η πόλις.
7. Προστασία όλων των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων πρασίνου. ∆εν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της πόλης μας.
8. Οπωσδήποτε αναθεώρηση του ΓΠΣ επί το ευνοϊκότερο. Όχι άλλες υπερτοπικές χρήσεις στο Μαρούσι.
9. Θεωρούμε εκ του πονηρού οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης και τη θεωρούμε εκ των προτέρων βλαπτική για την πόλη και τους κατοίκους της, αφού επιχειρείται σε μια περίοδο που το Μαρούσι υφίσταται τα οδυνηρά αποτελέσματα της άναρχης και πολεοδομικά παράνομης ανάπτυξης και τη θεωρούμε ως απόπειρα νομιμοποίησης μιας ήδη απαράδεκτης κατάστασης.
10. Απορούμε γιατί στο Μαρούσι χρειάζονται έξι χρήσεις γης αντί των υφισταμένων τριών και υποψιαζόμαστε ότι κάτι μεθοδεύεται έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και διαχειριστικά πιο ωφέλιμη για τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα η όποια αλλαγή, γιατί αυτό ακριβώς επιτάσσουν.
11. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχοι πίνακες των προτεινομένων αλλαγών ανά συνοικία έτσι ώστε να εκτιμήσουμε αν υπάρχουν και ποιες επιβαρύνσεις.
12. ∆εν υπάρχουν ακόμη χάρτες με το τι ισχύει σήμερα στις χρήσεις γης ανά συνοικία, έτσι ώστε να υπάρχει σύγκριση με το χάρτη που προτείνετε.
Μετά από όλα αυτά και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ορθός και βιώσιμος σχεδιασμός ούτε πραγματικός διάλογος των φορέων της πόλης, ο δε θεσμοθετημένος σχεδιασμός έχει καταστρατηγηθεί προς το χειρότερο και ο προαστιακός χαρακτήρας της πόλης έχει πληγεί βάναυσα, λείπουν επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι πράσινου και αθλητισμού, η δε συνεχώς αυξανόμενη κυκλοφοριακή φόρτιση προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από τα όρια, με αποτέλεσμα το επίπεδο ζωής μας να είναι απαράδεκτο, με αίσθημα ευθύνης ΖΗΤΟΥΜΕ:
1.Να αποσύρετε αυτή την πρόταση.
2. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των συλλόγων.
3. Να εγκρίνετε από εδώ και πέρα άδειες μόνο κατοικίας και κατά περίπτωση βάσει μελέτης, κατ’ εξαίρεση άλλες χρήσεις για την εξυπηρέτηση αποδεδειγμένων απαραίτητων τοπικών αναγκών.
Για το ∆.Σ.
Ο πρόεδρος: Ευάγγελος Κουτρουμπής
Η γεν. γραμματέας: ∆ήμητρα Κωνσταντινίδη