Κάθε δημοτική Αρχή εστιάζει μεγάλο μέρος της ενέργειας και της προσο- χής της στον τομέα της Καθημερι- νότητας, καθώς όχι μόνο αποτελεί τον «καθρέφτη» της στον κόσμο, αλλά εί- ναι και η ουσιαστική αποτύπωση του έργου της, το οποίο αξιολογείται διαρκώς και αδι- αλείπτως.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε την ευκαιρία να συζη- τήσει με την αντιδήμαρχο Συγκοινωνιών, Σηματοδότησης & Καθημερινότητας του Πολίτη του Δήμου Μεταμόρφωσης, Δήμη- τρα Τσεβά, για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία στους δρόμους κάθε πόλης, την ασφάλεια που νιώθουν οι δημότες όταν έρ- χονται σε πιο προσωπική επαφή με τα στε- λέχη της εκάστοτε διοίκησης, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για την παραγωγή έργου.
Με μακρά εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, αφού εκλέγεται ανελλιπώς από το 2010 στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά και με πρότερη θητεία στην θέση της αντιδημάρχου με τις ίδιες αρμοδιότητες επί δη- μαρχίας Μιλτιάδη Καρπέτα, η κα Τσεβά συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πόλη που μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποι- είται επαγγελματικά.
Ο τομέας της Καθημερινότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για κάθε πόλη. Έχει να κάνει με μια σειρά από έργα που φέρνουν τη διοί- κηση πιο κοντά με το δημότη.
Αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό. Ο κό- σμος να βλέπει ότι ο Δήμος δεν είναι κάτι απρόσωπο. Έίναι άνθρωποι που γνωρίζουν, που νοιάζονται, που θα ασχοληθούν με τα προβλήματά τους.
Ακόμα και στα πιο μικρά ζητήματα, όπως πχ ένα κολονάκι που έσπασε και φτιάχτηκε την επόμενη μέρα, είναι για τον κόσμο σημαντικό. Δεν θα πούμε ότι είναι το πιο καθοριστι- κό, όμως δείχνει ότι υπάρχει μια επιμέλεια απέναντι σε όσα τους απασχολούν.
Ποιο θα λέγατε ότι για τον Δήμο Μεταμόρ- φωσης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που αντιμετωπίζετε στον τομέα της Καθημερι- νότητας;
Θα εστιάσω πιο πολύ στην έλλειψη προσω- πικού και υλικών. Προσπαθούμε να τα βγά- λουμε πέρα σε όλο το Δήμο, με περιορισμέ- να μέσα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικά, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε και κάποιες διαδικασίες του δημοσίου που παίρνουν πάντα παραπάνω χρόνο. Ξέρου-
με, όμως, ότι το προσωπικό μας δίνει τον καλύτερο του εαυτό.
Αυτή την περίοδο είμαστε σε αναμονή για το πρόγραμμα 55-67, από το οποίο θα πά- ρουμε μεν «ανάσα» πληθυσμιακά, όμως, η αλήθεια είναι ότι λόγω της φύσης της δου- λειάς, χρειαζόμαστε και νεότερο ηλικιακά κόσμο. Αλλά ακόμα και στα γραφεία που υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό πρέπει να υπάρχει συνέχεια.
Η πραγματικότητα είναι ότι στην τεχνική υπηρεσία όσα άτομα και να έχεις, ποτέ δεν φτάνουν. Έίναι η καρδιά του Δήμου. Όλο το έργο και η δυναμική της διοίκησης φαίνο- νται εκεί.
Γι’ αυτό το λόγο σας βλέπουμε να είστε συνεχώς… στο δρόμο;
Ούτως ή άλλως ως άνθρωπος είμαι όλη μέρα στο δρόμο. Έργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό κινούμαι συνεχώς. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να έχω ακόμα με- γαλύτερη επαφή με τον κόσμο, να συζητά- με, να μαθαίνω τις ανάγκες τους. Άλλωστε, στη Μεταμόρφωση είμαστε όλοι πιο κοντά. Γνωριζόμαστε και έτσι έχω πάρα πολλούς τρόπους να ενημερώνομαι.
Με ποιους τρόπους μπορεί να επικοινω- νήσει ο δημότης τα προβλήματα της καθη- μερινότητάς του στο Δήμο;
Έχουμε πολλά εργαλεία και τρόπους για να μας ενημερώσει. Υπάρχει η Γραμμή του δη- μότη στο 1509. Έπίσης, μπορεί κάποιος να πάει στο πρωτόκολλο με φυσική παρουσία να κάνει την αίτησή του. Μέσα από την ιστοσελί- δα του Δήμου υπάρχει η εφαρμογή FixMyCity. Και φυσικά, υπάρχει πολύ έντονη και η προ- σωπική επαφή. Έρχονται οι ίδιοι οι δημότες και μας επικοινωνούν τα προβλήματά τους. Αυτό, βέβαια, προσπαθούμε να το περιορί- σουμε γιατί δεν θα ήταν σωστό να αδικήσου- με κάποιους που ακολουθούν τη διαδικασία των αιτήσεων. Πρέπει να υπάρχει μια οργά- νωση. Έχουμε, όμως, αρκετά εργαλεία με τα οποία οι δημότες μπορούν να μας επικοινω- νούν κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί.
Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Αρχικά να πω πως, σε σχέση με την προη- γούμενη θητεία μου, το πρόβλημα με τις λά- μπες, που ήταν από τα πιο συχνά, έχει σχε- δόν λυθεί από τότε που αντικαταστάθηκαν με led. Σε άλλα ζητήματα καθημερινότητας, οι διανοίξεις δρόμων για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, είναι από τα πιο σημαντικά. Οι ασφαλτοστρώσεις είναι ένα θέμα, που πρέπει να γίνει οργανωμένα και με σχέδιο, καθώς επηρεάζονται από εξωγενείς παρά- γοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες. Τα αντι- πλημμυρικά έργα που θα προχωρήσουν, η επιδιόρθωση των λακούβων, η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες για επίλυση ζητημάτων που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα.
Είναι εύκολο να κατανοήσουν οι δημό- τες ότι υπάρχουν και ζητήματα που η ευθύ- νη της αποκατάστασης δεν ανήκει στο Δήμο; Έίναι σίγουρα ένα θέμα να εξηγήσεις στο δημότη ότι δεν είναι όλα δική μας ευθύ- νη. Γενικά, αντιλαμβανόμαστε ότι και άλ- λες υπηρεσίες καθυστερούν γιατί επίσης
έχουν πρόβλημα ελλιπούς προσωπικού, όμως, αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουμε στους δημότες. Για παράδειγμα, η ασφαλ- τόστρωση είναι αρκετά σημαντικό ζήτη- μα καθημερινότητας. Όμως, πολλοί δρό- μοι δεν ανήκουν στο Δήμο. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ανήκουν στην Περιφέ- ρεια, άρα και η συντήρησή τους πάει εκεί. Αυτό οφείλουμε να το καταστήσουμε σα- φές στους δημότες. Παρ’ όλα αυτά, προ- σπαθούμε να βοηθήσουμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να μην μένει ένα προ- βληματικό κομμάτι για πολύ καιρό. Έίναι σημαντικό να εξηγούμε πώς έχει η κατά- σταση, αλλά από την άλλη πρέπει να δί- νουμε και λύσεις στον κόσμο.
Είναι δεδομένο πως ο δημότης θέλει να λυθεί το πρόβλημά του. Υπάρχει, ωστό- σο, κατανόηση στις δυσκολίες που μας πε- ριγράψατε; Πώς διαχειρίζεστε τις όποιες αντιδράσεις;
Οι περισσότεροι δημότες είναι ευγενείς. Έγώ, όμως οφείλω να πω ότι δεν είμαι πο- λιτικός. Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι κάποια πράγματα γίνονται, κάποια δεν γίνονται και κάποια δεν πρέπει να γίνουν. Πριν προχω- ρήσουμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση, μι- λάω πάντα με την υπηρεσία και δεν κάνω ποτέ τίποτα αντίθετο με όσα προτείνει. Σε κάθε περίπτωση, πάντα μέσα σε ένα εύ- λογο χρονικό περιθώριο προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όμως, δεν πρόκειται να τάξω στους δημότες κάτι που δεν μπορώ να ολοκληρώσω. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν όλα. Υπάρχουν δυσκολίες, γρα- φειοκρατικές διαδικασίες, εμπόδια. Έίναι γεγονός πως ο κόσμος είναι φορτισμένος με άλλα θέματα και μπορεί κάποιες φορές να μιλήσει απότομα ή άσχημα, όμως αυτά τα προσπερνώ. Θέλω να γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται. Ο Δήμος δεν είναι κάτι απρόσω- πο. Θέλω να ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρω- ποι που μπορείς να τους βρεις, δεν είναι μια Ανώνυμη Έταιρεία, που όλα γίνονται μέσα από υπολογιστές. Κάπως έτσι μας παίρνουν πιο πολύ στα σοβαρά και έχουμε μεγαλύτε- ρη χαρά όταν λύνουμε το πρόβλημα.
Έχετε αντιμετωπίσει απόπειρες «πελατει- ακής» προσέγγισης;
Προσωπικά με ενοχλεί πολύ. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με προσεγγίσει προτάσσοντας την εκλογική δύναμη που μπορεί να μου προ- σφέρει. Δεν πουλάω την ψυχή μου. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Έίμαι γέννημα θρέμμα Μεταμόρφωσης. Θέλω να πάει καλά η πόλη ακόμα κι αν δεν είμαι εγώ στη Διοίκηση. Έδώ είναι όλη η ζωή μου και πάντα θα έβρισκα έναν τρόπο να βοηθώ. Έπίσης, να θυμίσω ότι τόσο στη σημερινή, όσο και στην προηγούμενη θητεία μου είμαι άμισθη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνονται για να προσφέρουν εφόσον το θέλουν πραγματικά. Αγαπώ την πόλη μου και είμαι εδώ για να κάνω το καλύτερο δυνατό.
Ποιος θα ήταν ένας στόχος σας μέχρι το τέλος αυτής της πρώτης χρονιάς της νέα θητείας σας;
Θα ήθελα ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος. Να λύσουμε και να πραγματοποιήσου- με όσα περισσότερα αιτήματα μπορούμε.
Οι υπάλληλοι στη συνεργασία τους μαζί μου να είναι επίσης ευχαριστημένοι γιατί αυτοί είναι τα… εργαλεία για να πετύχουμε. Θα ήθελα να βάλω το λιθαράκι μου να φτιαχτούν ακόμα περισσότερα πεζοδρόμια, να προχωρήσουν οι υπηρεσίες, να μπουν κολωνάκια ώστε να στρίβουν τα απορριμματοφόρα, να αντικατασταθούν παλιά σκουριασμένα σήματα. Να βελτιώσουμε τις υποδομές στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών, να βελτιωθούν οι αθλητικοί χώροι, τα ΚΑΠΗ. Μπορώ να μιλώ για ώρες. Ο στόχος είναι όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε, να τα υλοποιήσουμε όσο μικρά ή μεγαλύτερα μπορεί να είναι. Πιο σημαντικό όμως, είναι ο κόσμος να γνωρίζει ότι μπο- ρεί να με βρει και ότι είμαι εδώ, ακούω και νοιάζομαι για ό,τι τους απασχολεί .