Σε μια πρωτοβουλία υψηλού συμβολισμού και μεγάλης αξίας, ο Παπαγιώτης εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 23 εκατ. ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη! Ο 96χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (πολέμησε σε ηλικία 16 ετών) διέθεσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Στράτευμα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι επειδή επιθυμεί να φύγει από τη ζωή ακριβώς με τον τρόπο που ξεκίνησε, ξυπόλητος, χάρισε τα υπάρχοντά του στις «Άγιες» όπως τις αποκαλεί, ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την ενέργειά του κοινοποίησε ο κ. Τσούνης, μέσω σχετικής επιστολής προς τον διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη. Ο νεότερος εν ζωή βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (πλαστογράφησε την ταυτότητα για να σπεύσει στο αλβανικό μέτωπο) έχει γίνει γνωστός ως εφοπλιστής αλλά και ιδρυτής του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης» στο Αίγιο.
«Να μην ξεχνάς τις ρίζες σου»
Το δέκατο τρίτο τέκνο οικογένειας δασάρχη στην Πάτρα, γεννήθηκε το 1925 και μεγάλωσε με τις πατρικές νουθεσίες του τύπου «να μην ξεχνάς τις ρίζες σου» και «τα λεφτά που έχεις δεν σου ανήκουν».
Ο φάκελος που παρέδωσε στον Διευθυντή της «Εστίας» αγγελιοφόρος του αποστολέα κ. Τσούνη περιείχε:
-Μια προσωπική επιστολή με την οποία ενημέρωνε για τα έγγραφα του προς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Κωνσταντίνο Φλώρο, στα οποία περιγράφει την επιθυμία του να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
-Ένα συνοδευτικό σημείωμα με τα ποσά και τους εξοπλισμούς που δώρισε ο κ. Τσούνης την τελευταία εικοσαετία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η «Εστία» ενημερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο για το αστρονομικό ποσό από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, έπειτα από εκδήλωση προς τιμήν του Βετεράνου Πολέμου στην «Αθηναϊκή Λέσχη», το περασμένο καλοκαίρι.
Αν και εξεπλάγη ευχάριστα, η διεύθυνση της εφημερίδας σημείωσε ότι σεβάστηκε τα προσωπικά δεδομένα του δωρητή. Πλέον, όμως και παρά την παροιμιώδη σεμνότητα αυτού του ευεργέτη, το μέσο ανέδειξε την πρωτοβουλία του Παπαγιώτη επιχειρηματία. Ο ίδιος χάρισε όλα αυτά τα χρόνια στις Ένοπλες δυνάμεις από την περιουσία του 23 εκατομμύρια ευρώ (Κοντά 7 δισ. σε παλαιές δραχμές! Χρήματα που δεν του χαρίστηκαν, όπως σημείωσε το ίδιο μέσο, καθώς ξεκίνησε ως απλός εκτελωνιστής για να φθάσει να αποκτήσει έναν στόλο με 13 εμπορικά πλοία και να διαπρέψει στην ναυτιλία μας.
Με αυτά τα ποσά προσέφερε:
α) 60 αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ
β) πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ
γ) Αγορά ανταλλακτικών διά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου
δ) Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης
ε) μεγάλη δωρεά που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα
στ) συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελλόριζο
ζ) πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ
η) ανακαίνιση κλινικών 417 Νίμιτς κλπ.
Τα παραδείγματα, με βάση το δημοσίευμα, είναι ενδεικτικά. Για τις πράξεις του αυτές του έχει απονεμηθεί ο Πολεμικός Σταυρός Γ τάξεως, ο Αστέρας Αξίας και Τιμής του Υπουργείου Αμύνης, ο βαθμός του Υποστρατήγου επί τιμή με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο χρυσός Λέων του αρχηγείου του ΝΑΤ
Και κοινωνικό έργο
Η κοινοποίηση της δωρεάς του κ. Τσούνη συνοδεύεται, επίσης, από προσωπική επιστολή-παρακαταθήκη του ιδίου προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με την οποία τονίζει ότι η «ελευθερία που κερδίσαμε με κάθε κόστος ήταν δευτέρας κατηγορίας γιατί ακολουθούμε την ασυδοσία ως ελευθερία και ως Ελευθερία Ελλήνων Πολιορκημένων» Επίσης, ο Παπαγιώτης εφοπλιστής παραθέτει σημείωμα της συμβολαιογράφου του Καλλιόπης Μαντζώρου προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με τον οποίο τον ενημερώνει σε γενικές γραμμές για το περιεχόμενο της διαθήκης του.
Περιλαμβάνεται και επιστολή του Βετεράνου Πολέμου προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο στην οποία αφού εκφράζει προς τον ίδιο αλλά και την πολιτική ηγεσία, τον «άξιον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο» την εκτίμησή του, ενημερώνει ότι «η σύνταξη της δημοσίας διαθήκης μου με την οποία καταλείπω μετά τον θάνατο μου το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη κατατεθεί και αποτελεί πραγματικότητα των διαθέσεων μου δια τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία πολλάκις ομιλήσαμε».
Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έκανε η «Εστία» στη συνεισφορά του κ. Τσούνη προς την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος αναλαμβάνοντας τις δαπάνες για ανεγέρσεις ναών σε θέρετρα αξιωματικών , σε τόπους που έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (Όθρυς), στην Ιαπωνία και τιμήθηκε γι αυτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Μεγάλης Βρετανίας κ.α. Ειδική αναφορά, παράλληλα, κάνει το δημοσίευμα στη δημιουργία Μουσείου στην γενέτειρα του Αίγιο στο οποίο- υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Αιγιαλείας- φυλάσσονται μεταξύ άλλων κειμήλια των Λιονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα. Άγνωστη είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκταση του κοινωνικού έργου του Παπαγιώτη εφοπλιστή ο οποίος βρίσκεται μια ζωή δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο.
Δείτε επίσης: Δέκτες ξεχωριστών προσφορών Βιβλιοθήκη και 2ο Δημοτικό Παπάγου