Οι αντίστοιχες Διαπαραταξιακές Επιτροπές που συγκροτούνται από τον Δήμο σκοπό έχουν τη μελέτη θεμάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος, σε πνεύμα συνεργασίας, την κατάθεση απόψεων και προτάσεων, από όλους ει δυνατόν τους τοπικούς φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις και δημότες, που μπορούν να έχουν και να εισφέρουν συγκεκριμένη άποψη για το εξεταζόμενο ζήτημα, ώστε κατά τη σύνθεση όλων των απόψεων να υποβοηθείται η διοίκηση του Δήμου στη λήψη των καλύτερων αποφάσεων για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών του και οι αποφάσεις αυτές να έχουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Παρόμοιες επιτροπές διαπαραταξιακού χαρακτήρα συγκροτήθηκαν και παλαιότερα στον Δήμο μας και λειτούργησαν θετικά και αποτελεσματικά. Παρότι οι επιτροπές αυτές δεν έχουν αποφασιστικό λόγο και χαρακτήρα και οι απόψεις στις οποίες καταλήγουν λειτουργούν ως γνωμοδοτήσεις-εισηγήσεις για τη διοίκησή του Δήμου, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι σημαντικός παράγων στη διαμόρφωση της όποιας απόφασης της διοίκησης, από την οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Χαρακτηριστικά, στην πρόσκληση – ημερήσια διάταξη της 1ης συνεδρίασης της ως άνω επιτροπής για δύο από τα τέσσερα θέματά της (αριθμ. 3 και 4) χρησιμοποιείται ο όρος «απόφαση». Αν λοιπόν η συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής σκοπό έχει όσα παραπάνω αναφέρονται, είναι ευνόητο ότι η σύνθεσή της θα πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα των μελών της και λειτουργία με συγκεκριμένους κανόνες. Εύρυθμη λειτουργία της επιτροπής δεν μπορεί να επιτευχθεί σε σύνθεση – ακορντεόν. Στη μία συνεδρίαση δέκα μέλη, στην άλλη δεκαπέντε διαφορετικά πρόσωπα, στην τρίτη άλλος αριθμός και άλλη σύνθεση και στην τέταρτη να επανέρχεται κάποιο μέλος που πήρε μέρος στην πρώτη συνεδρίαση και να διαφωνεί ή να συζητεί εκ νέου όσα ενδιάμεσες επιτροπές «αποφάσισαν». Θα πρέπει, δηλαδή, να οριστεί ποιος είναι ο αριθμός των μελών, ποια πρόσωπα θα την συγκροτούν και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις – εισηγήσεις της. Αν αυτό δε είναι ξεκάθαρο, η επιτροπή αποτελεί απλώς «άλλοθι» της διοίκησης και, εκ των προτέρων, διαπαραταξιακή πολιτική «νομιμοποίηση» των αποφάσεων της διοίκησης του Δήμου. Κι αυτό, αφού η ίδια διοίκηση θα μπορεί, ανασυνθέτοντας εκάστοτε την επιτροπή, να εκμαιεύει τις αποφάσεις που η ίδια υποβάλει. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο ρόλος της επιτροπής δεν θα είναι απλώς άχρηστος και διακοσμητικός, αλλά και υπονομευτικός των δημοκρατικών διαδικασιών τις οποίες υποτίθεται ότι υπηρετεί.
Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει, εξ’ αρχής, να αποφασιστεί η οργάνωση της επιτροπής με σταθερούς κανόνες στη σύνθεσή της (τακτικά – αναπληρωματικά μέλη) και να καθοριστούν ο τρόπος διεξαγωγής των εργασιών της και ο τρόπος λήψης των αποφάσεών της.
Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι τα μέλη θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας που επιβάλει η ιδιότητά τους ως μελών συλλογικού οργάνου –ιδίως μάλιστα της συγκεκριμένης επιτροπής που διαχειρίζεται τόσο σημαντικά θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος- όπως είναι οι κανόνες εχεμύθειας, η αποφυγή μεθόδων προσωπικής προβολής και η «αυτονόμησή» τους, καθώς και οι προσωπικές πρωτοβουλίες στο όνομα της επιτροπής χωρίς ενημέρωσή της.
Τέλος, η διοίκηση θα πρέπει να ενημερώνει την επιτροπή για τις πρωτοβουλίες της, πριν την εκδήλωσή τους, ώστε να μην καλείται αυτή να συζητά τετελεσμένα.
Για τον συνδυασμό «ΜΕΛΙΣΣΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Ο πρόεδρος ΔHMOΣΘENHΣ ΠAΠAKΩNΣTANTINOY Η παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης Δήμου, με βάση το ισοζύγιο του Δήμου της 31ης/12/2006 τα έσοδα και έξοδα του Δήμου σε λειτουργικό επίπεδο, φαίνονται στον πίνακα.