Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Μετά τις δύο δημαιρεσίες που χρειάστηκαν για να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος η Ευαγγελία Μπουσίου, χρειάστηκαν άλλες δύο για να εκλεγεί και αντιπρόεδρος. Η ξαφνική παραίτηση του αρχικά εκλεγέντος Χρήστου Καλαποθαράκου είχε ως αποτέλεσμα να επαναληφθούν οι διαδικασίες την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, από τις οποίες εξελέγη στο αξίωμα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Καλλιανιώτης μετά από πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ Μανώλη Γραφάκου.
Και πάλι, όμως, και παρά την ξεκάθαρη παρότρυνση του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη προς τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, ο κ Καλλιανιώτης χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία για να εκλεγεί. Όπως φαίνεται, για μια ακόμη φορά, όπως συνέβη και στις αρχικές δημαιρεσίες της 6ης Ιανουαρίου για την εκλογή προέδρου, πολλοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης που αγνόησαν την πολιτική «γραμμή» του δημάρχου.
Ως εκ τούτου, επί 31 παρόντων (απόντες ο Χρήστος Καλαποθαράκος από την πλειοψηφία και η Νατάσα Κοσμοπούλου από τη μειοψηφία), στην πρώτη καταμέτρηση ο κ. Καλλιανιώτης έλαβε 13 «ναι», 10 «λευκά» και 8 «άκυρα».
Στο σημείο αυτό η συνεδρίαση διακόπηκε και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας πραγματοποίησε σύσκεψη υπό τον δήμαρχο που διήρκεσε ελάχιστα λεπτά. Όταν η συνεδρίαση συνεχίστηκε και η δεύτερη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά: Ο κ. Καλλιανιώτης εξελέγη στη θέση του αντιπρόεδρου συγκεντρώνοντας 21 «ναι», 3 «λευκά» και 7 «άκυρα» ψηφοδέλτια.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δηλώσεις του προς τον τοπικό Τύπο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Γραφάκος τόνισε ότι «η επιλογή μας να υποδείξουμε τον κ. Καλλιανιώτη ως υποψήφιο αντιπρόεδρο ήρθε μετά τις πληροφορίες μας ότι ο δήμαρχος, σε περίπτωση που δεν προτείναμε καν υποψήφιο, θα αντιπρότεινε τον Κώστα Μωραΐτη, μια επιλογή που θεωρήσαμε πολύ κακή για το Δημοτικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του».
Σημειώνεται ότι ο κ. Γραφάκος δεν είχε υποδείξει υποψήφιο αντιπρόεδρο στις αρχικές δημαιρεσίες, ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την εκλογή της Ευαγγελίας Μπουσίου στην θέση του πρόεδρου. Καθ’ υπόδειξή του, μάλιστα, ο συνδυασμός Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Καλαποθαράκου.
Στο γεγονός ότι χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη αντιπροέδρου στάθηκαν με δηλώσεις τους μετά το τέλος της διαδικασίας τόσο ο επικεφαλής του συνδυασμού Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ Αντώνης Φειδοπιάστης, όσο και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Λάζος.
Αμφότεροι κατηγόρησαν για αντιδημοκρατική νοοτροπία τη διοίκηση, ενώ καυτηρίασαν την, για δεύτερη φορά, διαφοροποίηση δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας από την πολιτική γραμμή του δημάρχου.
H αιφνίδια παραίτηση Καλαποθαράκου
Λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά την συνεδρίαση της 30ής Ιανουαρίου, η αιφνίδια δήλωση παραίτησης του κ. Καλαποθαράκου από αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε πολιτικές δονήσεις, ειδικά μετά την αποκάλυψή του ότι δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που στήριξαν την υποψηφιότητα της προέδρου του Σώματος Ευαγγελίας Μπουσίου, αλλά και μετά την ευθεία πολιτική επίθεσή του κατά του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, κάνοντας λόγο για «πολιτική υπονόμευσή» του με τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου.
«Στο διάστημα από τις επαναληπτικές δημαιρεσίες της 13ης Ιανουαρίου μέχρι σήμερα πλανάται ένας απόηχος στην τοπική κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι δημαιρεσίες», ανέφερε αρχικά ζητώντας τον λόγο ο κ. Καλαποθαράκος, για να προσθέσει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την επιλογή του προσώπου για τη θέση του προέδρου του Σώματος δεν τη στήριξα. Παράλληλα, η πρόταση για να είμαι εγώ ο αντιπρόεδρος του Σώματος δεν ήταν δική μου, αλλά από την παράταξη με την οποία εξελέγην στις δημοτικές εκλογές (σ.σ. ο συνδυασμός Στεργίου), ενώ, ως γνωστόν, έλαβα και τη στήριξη της μείζονος μειοψηφίας».
Πριν συνέλθει από την έκπληξη το Σώμα, όμως, ο κ. Καλαποθαράκος αναφέρθηκε και στο περίφημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εμφανίστηκε κατά την 3η κρίσιμη ψηφοφορία των πρώτων (άγονων τελικά) δημαιρεσιών για την εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον ίδιο να προεδρεύει της διαδικασίας. Δείχνοντας εμφανώς ότι δεν έχει καταλαγιάσει η έντονη δυσαρέσκειά του για την αμφισβήτηση των διαδικασιών που τήρησε ο ίδιος, και μάλιστα από την ίδια την παράταξη στην οποία ανήκει, όχι μόνο δεν δίστασε να κάνει λόγο για «προσπάθεια υπονόμευσης», αλλά κατηγόρησε γι’ αυτό και τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του».
Και ο κ. Καλαποθαράκος κατέληξε ως εξής: «Κατόπιν τούτων, και για λόγους ευθιξίας, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό είναι η επίσημη πολιτική μου απόφαση».
Η παραίτηση του κ. Καλαποθαράκου είχε αποτέλεσμα την άμεση διακοπή της συνεδρίασης, καθώς θα έπρεπε να οριστεί ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν νέες δημαιρεσίες για τη θέση του προέδρου, όπως αποφάσισε μετά από σύντομο διάλειμμα η πρόεδρος του Σώματος Ευαγγελία Μπουσίου, προκειμένου να επικαλεστεί τις διατάξεις του Κώδικα για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα, δε, με τα λεγόμενά της, θα έπρεπε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση προκειμένου να επαναληφθούν οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη νέου αντιπρόεδρου.
Στο άκουσμα της απόφασης του δημοτικού συμβούλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα. «Παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας με τη δήλωση Καλαποθαράκου και τώρα θα πρέπει να κοιταζόμαστε… μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι, εφόσον ο κ. Καλαποθαράκος δεν ψήφισε την κ. Μπουσίου, τότε, βάσει της καταμέτρησης των ψήφων στις δεύτερες δημαιρεσίες, την πρόεδρο του Σώματος πρέπει να την ψήφισε κάποιο μέλος της μειοψηφίας!
Η απάντηση του κ. Καλαποθαράκου, πάντως, ήταν ότι «δεν δήλωσα τι ψήφισα, αλλά τι δεν στήριξα». Και ασφαλώς πρόκειται για μια συβιλλική απάντηση, καθώς μπορεί και να ερμηνευτεί ακόμη και ως έμμεση νύξη ότι μπορεί και να ψήφισε την κ. Μπουσίου, έστω κι αν δεν ήταν σύμφωνος με την πρόταση του συνδυασμού του, επειδή υπέκυψε, ίσως, σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το ερωτηματικό σε ποιον ανήκε η κρίσιμη ψήφος που χρειαζόταν για να εκλεγεί στην θέση της προέδρου η κ. Μπουσίου, θα εξακολουθήσει να ταλανίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο στην πλευρά της πλειοψηφίας, όσο και στην μεριά της μειοψηφίας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η παραίτηση του κ. Καλαποθαράκου δεν συνοδεύτηκε και από δήλωση ανεξαρτητοποίησής του από τον συνδυασμό του δημάρχου, όπως, ενδεχομένως, κάποιοι να ανέμεναν μετά από όσα είπε για να δικαιολογήσει την παραίτησή του, ενώ μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ής Ιανουαρίου, ο δήμαρχος μάζεψε τα στελέχη του συνδυασμού του κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εμφανώς σε κλίμα πολιτικής έντασης μετά τα όσα προηγήθηκαν.
Ως εκ τούτου, οι πολιτικές εξελίξεις στον Δήμο Πεντέλης αναμένονται ραγδαίες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.