Απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας, όσους διάβασαν, όσους δεν διάβασαν, αλλά και όσους επιθυμούν να ξαναδιαβάσουν το πρόγραμμα που είχαμε προ έτους θέσει σε δημόσια κρίση, για να θυμίσουμε ότι ένας από τους βασικούς του άξονες ήταν η προάσπιση μιας μεγάλης κληρονομιάς του Δήμου μας. Του φυσικού του περιβάλλοντος. Αυτού φυσικά που έχει απομείνει από ένα γεωγραφικό φυσικό χώρο που έχει μετατραπεί σε ένα προαστιακό Δήμο.
Το χρέος όλων είναι σημαντικό. Η προστασία και ανάδειξη των ρεμάτων ως χώρων ήπιας κυκλοφορίας, η απόκτηση των χώρων ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΙΕΘ, ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ, η ανάπλαση πευκόφυτων πάρκων, η καταπολέμηση της βαμβακίασης, οι δενδροφυτεύσεις, το ξαναζωντάνεμα του αστικού πρασίνου, η γιορτή του πεύκου, η προστασία και φροντίδα για το περιαστικό πράσινο και μια σειρά άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, απαιτούν σήμερα χάραξη ειδικής πολιτικής, ανάδειξης και προστασίας του πράσινου στην περιοχή μας.
Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, του φυσικού κλιματιστικού του Λεκανοπεδίου όλης της Αττικής, τη σκόπιμη, ανεξέλεγκτη και ανεμπόδιστη συνέχιση της καταστροφής της Πεντέλης (ελάχιστη αναδάσωση σε ό,τι άφησαν οι φωτιές, εκχέρσωση δασικών εκτάσεων και μετατροπή τους σε πρώτη φάση σε ελαιόκηπους), η Αττική εκπέμπει SOS. Οι επιστήμονες λένε πλέον ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου οξυγόνου είναι ήδη στα κατώτατα όρια. Και όμως η Πολιτεία είναι απούσα. Πού είναι τα προγράμματα για αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές; Αδιάθετα μένουν τα κοινοτικά κονδύλια. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενοποιήσει όλους τους φόρους της ακίνητης περιουσίας σε ένα φόρο που όπως γίνεται αντιληπτό θα πλήξει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν. Να τα κάνει τι όλα αυτά τα έσοδα από τους φόρους των πολιτών;
Ήρθε λοιπόν η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει τμήμα των εσόδων αυτών να κατανεμηθεί και να δοθεί για την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο. Να δοθεί στους Δήμους.
Εμείς ως Δήμος Μελισσίων ας κάνουμε την αρχή και ας συνεννοηθούμε και με άλλους Δήμους για να συντονίσουμε κοινές ενέργειες.
Προτείνουμε λοιπόν ίδρυση ειδικής υπηρεσίας (Γραφείου) στον Δήμο με ονοματεπώνυμο «Το Πράσινο Γραφείο» και άνοιγμα ειδικού λογαριασμού με ονοματεπώνυμο «Το Πράσινο Ταμείο».
Σκοπός του η προστασία του υπάρχοντος και η δημιουργία νέου πράσινου, αστικού και περιαστικού.
Πόροι του Πράσινου Ταμείου:
1) Ποσοστό από τα υπάρχοντα τέλη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Όχι άλλοι φόροι στον κόσμο, αρκετά ετοιμάζεται να τον χαρατσώσει η κυβέρνηση).
2) Διεκδίκηση δημόσιων πόρων:
Α) Από εθνική χρηματοδότηση, στην ουσία από τους φόρους των πολιτών που πηγαίνουν στο πιθάρι των Δαναΐδων της κεντρικής κυβέρνησης.
Β) Από κοινοτικούς πόρους. Να απαιτήσουμε ως ΤΕΔΚΝΑ ή ως δίκτυο Δήμων, ειδικό μέτρο στα ΠΕΠ Αττικής, σε ό,τι μας αφορά, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και όχι ιδιωτικούς φορείς ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο «Προστασία υπάρχοντος και δημιουργία νέου πράσινου στους χώρους της Αττικής».
Εδώ και τώρα. Δεν πάει άλλο, σε λίγο η Αθήνα θα είναι Ντουμπάι όσον αφορά το κλίμα βεβαίως και όχι το επίπεδο ζωής. Αν περιμένουμε να αναδασώσει την Πεντέλη η κεντρική κυβέρνηση «ζήτω που καήκαμε». (Έχουμε ήδη καεί). Δεν θέλει και δεν μπορεί η κεντρική εξουσία. Είναι μακριά από τον πολίτη. Ήρθε η ώρα της Περιφέρειας και των Δήμων.
3) Πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον, αφήνοντας σκουπίδια και μπάζα στους δρόμους, συνάπτοντας συμφωνίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς δημόσια έγκριση, κόβοντας δένδρα κ.ά.
4) Από εθελοντικές εισφορές. Ήλθε η ώρα του ενεργού πολίτη. Όποιος μπορεί ας δείξει ότι αγαπά το πράσινο. Μην τα περιμένει όλα από το κράτος. Αυτό το απρόσωπο, ανευθυνοϋπεύθυνο σύστημα. Να πάρουμε οι πολίτες τις τύχες της πόλης μας στα χέρια μας. Όσοι και όσο μπορούμε.
Όσοι καταθέτουν έστω και ένα ευρώ για το «Πράσινο Ταμείο» γίνονται αυτοδικαίως μέτοχοι των γενικών συνελεύσεων που θα αποφασίζουν για την τύχη διάθεσης των χρημάτων, με συντονιστή το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αγαπάς το πράσινο. Αγαπάς την πόλη σου. Δείξ' το με τη συμμετοχή σου, την όποια συμμετοχή σου.
5) Σε είδος προσφορές: Φυτά, δένδρα, προσωπική εργασία. Είναι και αυτά κεφάλαιο.
6) Χορηγίες πιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, οργανισμών. Μην τους φοβόμαστε πλέον. Είναι και αυτών χρέος. Αυτοί κατέστρεψαν σε πολλές περιπτώσεις το περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν.
Είναι βαθιά πίστη μου ότι πέραν του αγώνα για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη δημιουργία του περιφερειακού κράτους, του σύγχρονου αμφικτιονικού μοντέλου των Δήμων, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο πολίτης. Να μην τα περιμένει όλα από το κράτος, από τον περιφερειάρχη, από τον δήμαρχο. Να συμμετέχει, να απαιτεί, να αξιολογεί, να ελέγχει, να προτείνει.
Αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας. Ενεργή συμμετοχή και όχι ψήφος κάθε τέσσερα χρόνια.
Για τον Συνδυασμό
Ο Πρόεδρος
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου