Σειρά επαφών ξεκινούν από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2007 τα προεδρεία των Συλλόγων Εργαζομένων των νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σισμανόγλειο» και «Παπαδημητρίου», για να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Υγείας, και τη μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που παρατηρείται και στα τρία νοσοκομεία της πόλης.
Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι
Αύριο στις 8:30 π.μ. συναντώνται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο τα προεδρεία των νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Σισμανογλείου», ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαδημητρίου» θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, στην οποία θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Υγείας και θα λάβουν απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει στο εξής το Σωματείο. Η πρόεδρος των εργαζομένων Μαρία Τελιώνη μιλώντας στην «Α» επιβεβαίωσε ότι έχει τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους των δύο άλλων Σωματείων κ.κ. Γιάννη Τσαμαδιά και Κατερίνα Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι το θέμα κοινής καθόδου σε κινητοποιήσεις θα τεθεί στη γενική συνέλευση.
Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη 1/2/07 και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», στην οποία όπως μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Τσαμαδιάς, αποφασίστηκε να διακοπούν προσωρινά οι καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας που πραγματοποιούνταν από τις 10 έως τις 12:00 π.μ. «Η πλειοψηφία των εργαζομένων, πρόσθεσε, υποστήριξε ότι οι ενέργειές μας πρέπει να επικεντρωθούν πλέον στη δημιουργία μετώπου όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία της πόλης, για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατή η φωνή διαμαρτυρίας και απόγνωσης για την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων».
Ο πρώτος κύκλος των κινητοποιήσεων στο Αμαλία Φλέμινγκ έκλεισε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου με στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Β’ Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρεις (ΔΥΠΕ) Αττικής. Οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή Γ. Σαριδάκη, του επισήμαναν ότι το Αμαλία Φλέμινγκ αν και εφημερεύει κανονικά κάθε τέσσερις μέρες, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, μόνιμα υποχρηματοδοτείται και σκόπιμα υποβαθμίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο εν λόγω νοσοκομείο είναι συνολικά κενές 581 από τις 1.169 οργανικές θέσεις του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού (ποσοστό 49,7%!!!). Ειδικότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι κενές οι 315 οργανικές θέσεις από τις 597!!!
Την προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης έθιξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Τάσος Καρατζής, ζητώντας παράλληλα να γίνει συζήτηση του θέματος. Λόγω των πολλών και σημαντικών θεμάτων που περιελάμβανε η Ημερήσια Διάταξη, αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ίδια συνεδρίαση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μελίσσια-Αναγέννηση» Νίκος Τόλιος ζήτησε από τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο ενημέρωση για το αν ισχύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, περί δημιουργίας πανεπιστημιακής κλινικής στα Μελίσσια. Ο κ. Μ. Γραφάκος επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο. «Νομίζω, είπε, ότι είναι άλλη μία εξαγγελία χωρίς περιεχόμενο σαν αυτές που κατά καιρούς γίνονται για το ΝΙΕΘ. Δεν σας κρύβω πάντως ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσω να το διερευνώ». Ο κ. δήμαρχος τρεις μέρες νωρίτερα, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γυναικών Μελισσίων δήλωσε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στο πλευρό των εργαζομένων των νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Παπαδημητρίου» και ότι κάθε σκέψη απαξίωσής τους θα βρει αντιμέτωπη όλη την τοπική κοινωνία».
Στο χρυσωρυχείο του ΕΣΥ
Εισβολή ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας με στόχο την ανέγερση, αλλά και τη διοίκηση των κρατικών νοσοκομείων, καταγράφεται ολοένα και συχνότερα σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου με την κυβέρνηση να προσβλέπει στο επενδυτικό αυτό ενδιαφέρον, προκειμένου να υλοποιήσει στρατηγικές συμπράξεις για να εκσυγχρονίσει, όπως υποστηρίζεται, το ΕΣΥ με ιδιωτικά κονδύλια.
Ως τώρα, οι μεγάλοι ιατρικοί όμιλοι στόχευαν κυρίως στις επενδύσεις για ιατρική τεχνολογία και έρευνα. Η συγκεκριμένη όμως αγορά πλησιάζει τα όρια του κορεσμού, καθώς οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας έχουν μεν ζήτηση –καθώς απουσιάζουν από το ΕΣΥ– αλλά είναι και πανάκριβες.
Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους από τέτοιες επενδύσεις είναι συγκεκριμένα και πιθανώς όχι αρκετά για τους επιχειρηματίες. Αρκετοί, μάλιστα, προσανατολίζονται και πιέζουν για συνεργασίες με το ΕΣΥ, έτσι ώστε να αναλάβουν το μάνατζμεντ με το αζημίωτο και να μετατρέψουν δημόσια νοσοκομεία σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, έχοντας, όμως, τον έλεγχο τόσο των προμηθειών όσο και της στελέχωσης των νοσοκομείων.
Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται επί χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι ποντάρει και υπολογίζει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες του χώρου της υγείας, αλλά και κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, μένοντας… προσηλωμένη στις περιβόητες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Μέσω αυτών, ιδιώτες αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν μια σειρά από έργα -καθώς και τη συντήρηση και τις μελλοντικές παρεμβάσεις σε αυτά- και το κράτος αποπληρώνει σε ετήσιες δόσεις για 25-30 χρόνια. Αυτό που κάνει τις ΣΔΙΤ τόσο ελκυστικές είναι ότι το ποσό των δόσεων δεν προσμετράται στο δημόσιο έλλειμμα.
Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις για νοσοκομεία στην Ανατολική Αττική (στα Μεσόγεια), στη Θεσσαλονίκη (ένα παιδιατρικό και ένα ογκολογικό), ενώ θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία στην Πρέβεζα, στην Κω και στην Κομοτηνή.
Επιπλέον, οι επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας προσανατολίζονται και σε ιατρικές υπηρεσίες ειδικού τύπου, από τις οποίες «πάσχει» το ΕΣΥ. Ο τομέας της αποκατάστασης αναπήρων είναι ένας από τους πιο «δελεαστικούς», δεδομένης της ανεπάρκειας δημόσιων υπηρεσιών αλλά και του θλιβερού ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας στα τροχαία ατυχήματα.
Η περίθαλψη παιδιών και η αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων θεωρούνται εξίσου πρόσφοροι τομείς για επενδύσεις, ενώ τα μαιευτήρια παραμένουν σταθερή αξία, καθώς αφήνουν περιθώρια κέρδους πάνω από 20% ενώ εμφανίζουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 10%!
Γιγαντώνονται οι ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας
Συνεχής είναι η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της Icap για τις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,7%, τα τελευταία δέκα χρόνια. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν οι γενικές κλινικές, με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,2% και ακολουθούν τα μαιευτήρια (10,9%). Στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων, η μέση ετήσια αύξηση είναι 8,3%. Φέτος τα έσοδα των ιδιωτών αναμένεται να αυξηθούν έως και 14%. Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε ιατρική τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των επενδύσεων των ιδιωτών στοχεύουν στην ιατρική τεχνολογία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ δεν ξεπερνά το 30%. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας έχουν αυξηθεί πάνω από 1.450%! Από τους 323 μαστογράφους που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά, μόνο οι 52 είναι εγκατεστημένοι σε δημόσια νοσοκομεία. Αντίστοιχα, από τους 199 αξονικούς τομογράφους, το ΕΣΥ κατέχει τους 48, ενώ οι ορθοπαντογράφοι –μηχανήματα για πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών- μετριούνται στα δάχτυλα. Μόλις 7 δημόσιοι, από τους 198 σε όλη τη χώρα! Οι γ-κάμερες (για σπινθηρογραφήματα) κατά τα τρία τέταρτα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται δε ότι κάπου εκεί κινείται και η αναλογία μαγνητικών τομογράφων, καθώς και υπερηχοτομογράφων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας.
Η συζήτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις
Αθανάσιος Γιαννόπουλος (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): «Είναι γεγονός ότι το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» επιτελεί μια υψηλή αποστολή στον βορειοανατολικό άξονα του νομού Αττικής από πλευράς εφημερίας. Και βέβαια θα γνωρίζετε, κύριε Λεβέντη, ότι το νοσοκομείο ανήκει στο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Υγείας το έχει εκμισθώσει με 450.000 ευρώ ετησίως. Όλος αυτός ο χώρος καθώς και το κτίσμα είναι του Πανεπιστημίου. Το δε υπόλοιπο νοσοκομειακό συγκρότημα του Μπόμπολα ανήκει στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όσον αφορά στο προσωπικό, λέτε ότι υπάρχει μια κινητοποίηση από πλευράς των εργαζομένων. Είναι γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, καθώς και η κινητικότητα και η μαχητική διάθεση την οποία επιδεικνύουν όλοι οι συνάδελφοι λειτουργοί της υγείας. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα περίπου 2.500 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας. Αυτό το προσωπικό προέρχεται από τους διαγωνισμούς του 2005 και υπόλοιπα του 2004. Είναι ο κυλιόμενος πίνακας. Και επίσης είναι προς τιμήν του ΑΣΕΠ. Οφείλω δημόσια να αναφερθώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού του Νοεμβρίου 2006 που ολοκληρώθηκε ο πίνακας. Μάλιστα –σήμερα είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Βέη– για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΣΕΠ μέσα σε δυόμισι μήνες δίνει αποτελέσματα για έναν διαγωνισμό της τάξεως των 1.950 θέσεων. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ενημερώνω, ότι στο επίπεδο νοσηλευτικής υπηρεσίας υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Φλέμιγκ», σύμφωνα με τους διαγωνισμούς, δύο θέσεις νοσηλευτριών ΠΕ, είκοσι οκτώ νοσηλευτές ΤΕ και δεκαεννέα θέσεις ΔΕ. Στο δε επίπεδο ιατρικής υπηρεσίας υπάρχει ένας αριθμός που ξεπερνάει τις δεκαπέντε θέσεις σε μόνιμη τακτική πλήρωση. Ένας επιμελητής Β’ Καρδιολογίας, Ενδοκρινολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Παθολογοανατομίας, ΩΡΛ, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας και ένας Διευθυντής Ιατρικής Βιοπαθολογίας έχουν ήδη στελεχώσει το νοσοκομείο».
Αθανάσιος Λεβέντης: «Κύριε Υπουργέ, διαπιστώσατε κι εσείς –και το τονίσατε– ότι το νοσοκομείο αυτό προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε μία εκτεταμένη περιοχή, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Δυστυχώς, όμως, αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρει αναλώμασι κυριολεκτικά, με θυσία αυτού του προσωπικού, το οποίο είναι σχεδόν το μισό από αυτό που όφειλε να είναι σύμφωνα με τους προ 20ετίας οργανισμούς. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Τα νούμερα τα ακούσατε. Λείπει περίπου το 40%-45% του νοσηλευτικού προσωπικού και αντίστοιχα των άλλων κλάδων. Απόλυτα δικαιολογημένα κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας. Το να αγωνιστούν με αυτό τον τρόπο, είναι το έσχατο όπλο που έχουν, μήπως και ακουστούν από την πολιτεία. Κύριε Υπουργέ, άκουσα με ενδιαφέρον τα νούμερα, τα οποία παραθέσατε. Από το νοσοκομείο αυτό λείπουν διακόσια τέσσερα άτομα ως νοσηλευτικό προσωπικό. Είπατε τώρα ότι θα προσληφθούν σαράντα εννέα. Οψέποτε προσληφθούν, γιατί κάθε τόσο ακούμε για προσλήψεις, αλλά δεν τις βλέπουμε, δεν φτάνουν στα νοσοκομεία. Δεν ξέρω γιατί. Χαίρομαι που κι εσείς παραδεχθήκατε ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα, γιατί του έχουμε φορτώσει όλες τις αμαρτίες. Δεν υπήρχαν, όμως, οι μηχανισμοί, δεν υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες σε προσωπικό, σε μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό, για να μπορέσει να λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ας προσληφθεί, λοιπόν, αυτό το προσωπικό κι ας πάει άμεσα. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι παρ’ όλα αυτά μένουν άλλοι εκατόν εξήντα πέντε, που πρέπει να συμπληρώσουν τις κενές οργανικές θέσεις με τους αναχρονιστικούς, ξεπερασμένους οργανισμούς του 1986. Δεν αντέχουν άλλο. Αν πάτε εκεί, κύριε Υπουργέ –δεν ξέρω αν πήγατε, θα άξιζε τον κόπο- θα δείτε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση αυτών των εργαζομένων, που κυριολεκτικά γίνονται θυσία για να μπορέσει να σταθεί το σύστημα στα πόδια του, να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ασθενείς που νοσηλεύονται».
Αθανάσιος Γιαννόπουλος: «Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές το Νοσοκομείο Φλέμιγκ, γιατί σας είπα ότι είναι και πανεπιστημιακό. Χαίρομαι, γιατί κι εσείς αναγνωρίζετε –και είμαι υποχρεωμένος δημόσια να αναφερθώ- την εντατικοποίηση της εργασίας όλων των εμπλεκομένων και των λειτουργών της Υγείας του νοσοκομείου. Φαίνεται, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να σας πείσουμε ότι αυτός ο αριθμός του προσωπικού είτε στο επίπεδο της νοσηλευτικής υπηρεσίας είτε στο επίπεδο της ιατρικής υπηρεσίας και της διοικητικής στελεχώνει το νοσοκομείο. Ναι, υπολείπεται το προσωπικό του αριθμού αυτού, που είναι γνωστός, το οποίο θα έπρεπε να είχε το νοσοκομείο σύμφωνα με τον παλιό του οργανισμό. Λειτουργεί όμως -το ξέρετε πολύ καλά- και προσφέρει υπηρεσίες. Στο επίπεδο τώρα των διοικητικών υπηρεσιών, ένας μεγάλος αριθμός και εδώ είναι σε εξέλιξη από παλιούς διαγωνισμούς του 2005. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις κατηγορίες που είναι. Και παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός που υπηρετεί ήδη στο επίπεδο των stages, ολοκληρώνεται με μία διαδικασία ανανέωσης όχι των ιδίων, αλλά του θεσμού των stages με χίλια τριακόσια άτομα. Και βεβαίως έχουμε κι έναν άλλο μεγαλύτερο αριθμό, που θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε σε ποια νοσοκομεία και σε ποιες ΔΥΠΕ θα πάνε, για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, οπότε και εύρυθμα να λειτουργούν. Παράλληλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω, κύριε Λεβέντη, ότι στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» εντός των ημερών θα λειτουργήσει και ο αξονικός τομογράφος. Ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των ιατρών, λόγω του ότι μετέχει στον εφημεριακό κορμό, και ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία για να κάνουν μία αξονική τομογραφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από πλευράς απώλειας χρόνου και εργατοωρών που χάνονταν μέσα στις διακομιδές των περιστατικών».
Η ερώτηση Λεβέντη
«Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ» λόγω μεγάλων ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Βάσει του κανονισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου από τις 145 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 112. Από τις 597 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 293. Από τις 572 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 316. Η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες δεν είναι δυνατή με τόσες ελλείψεις. Η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών, καθώς και η καλυτέρευση των άσχημων σήμερα συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο απαιτούν την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Δεν μπορεί το νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί στηριζόμενο μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό. Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που οδηγούν και σε υποβάθμιση της περίθαλψης, δικαίως έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις. Η πρόσφατη περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε την παραπάνω κατάσταση, που οδηγεί σε απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»;
Γιατί επιτρέπει να συνεχίζεται η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο;