Τους τελευταίους μήνες, αν όχι συνολικά την τελευταία διετία, η συγκεκριμένη γραμμή δείχνει να κινείται εκτός ελέγχου των αρμοδίων και οι οδηγοί κάνουν, κυριολεκτικά, ό,τι θέλουν. Τα λεωφορεία περνούν ό,τι ώρα θέλουν, ενώ δρομολόγια «φαγώνονται» εκτοξεύοντας τον μέσο όρο αναμονής στις στάσεις τη μισή ώρα, σε πολλές περιπτώσεις στα 40 λεπτά, ενώ ενίοτε φτάνει και στη μία ώρα! Η συμπεριφορά δε των οδηγών προς τους διαμαρτυρόμενους επιβάτες χαρακτηρίζεται από προκλητικά αδιάφορη έως αναιδής, ενώ η εύκολη λύση για τους ίδιους είναι η στερεότυπη φράση «τι φταίμε εμείς, είχε κίνηση και αν έχετε παράπονα απευθυνθείτε στην υπηρεσία».
Αναμονή 1 ώρα & λεωφορεία που «εξαφανίζονται»!
Το αποκορύφωμα της τραγικής αυτής κατάστασης μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως στο περιστατικό της περασμένης Τρίτης 31 Οκτωβρίου. Οι επιβάτες που περίμεναν μέσα στο κρύο και τη συνεχή βροχή στις στάσεις προς Μαρούσι ανέμεναν από τις 10:20 έως τις 11:20 (!) το λεωφορείο 410, ενώ έκπληκτοι και οργισμένοι έβλεπαν 4 (!) από αυτά να ανεβαίνουν προς το τέρμα των Μελισσίων από τις 10:50 περίπου και να εξαφανίζονται από τους δρόμους. Όταν δε το λεωφορείο εμφανίστηκε, ο οδηγός πουλούσε «τρέλα», λέγοντας ότι δεν είδε (!) πουθενά αυτά τα 4 λεωφορεία, παρά το γεγονός ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι εξοργισμένοι επιβάτες επιβεβαίωναν ο ένας μετά τον άλλο το γεγονός.
Η «Α» επικοινώνησε άμεσα τηλεφωνικώς με το Τμήμα Παραπόνων του ΟΑΣΑ, κατήγγειλε το γεγονός και ζήτησε από τη συνεργάσιμη υπάλληλο οδηγίες για τη συνέχεια. Εκείνη μας παρέπεμψε στη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης Δικτύου της ΕΘΕΛ και μιλήσαμε με τον κ. Συμεωνίδη, έναν εκ των Προϊσταμένων Κίνησης της εταιρείας, ο οποίος όχι μόνο μας άκουσε με προσοχή, αλλά δήλωσε δυσάρεστα έκπληκτος από το γεγονός των τεσσάρων λεωφορείων που ανέβηκαν προς Μελίσσια και εξαφανίστηκαν. Αφού μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα εξεταστεί, μας παρέπεμψε με τη σειρά του στον διευθυντή ΔΕΔ της εταιρείας Π. Παπαντωνόπουλο, στον οποίο και αποστείλαμε φαξ, εκθέτοντάς του λεπτομερώς όλα τα γεγονότα (σ.σ. σημειώνεται ότι υπεύθυνος για τη χάραξη των δρομολογίων είναι ο ΟΑΣΑ, αλλά η ΕΘΕΛ είναι υπεύθυνη για τη σωστή της λειτουργία).
Αδιόρθωτα χάλια
Όμως, η τραγική κατάσταση του δρομολογίου 410 συνεχίστηκε την ίδια ημέρα, όταν οι επιβαίνοντες στο λεωφορείο που γύρω στις 3 πέρασε από το Μαρούσι, ανέβαιναν προς Μελίσσια βλέποντας μπροστά τους άλλο ένα 410 το οποίο το… «συνόδευε». Κι όλα αυτά σε έναν δρόμο που εκείνη την ώρα δεν είχε κίνηση, καθώς οι οδηγοί, όπως φαίνεται, δεν έπαιρναν τα Ι.Χ. τους λόγω της καταρρακτώδους και συνεχούς βροχής σε εκείνο το χρονικό σημείο.
Την επομένη, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στηθήκαμε στη στάση «Βίγλα» Μελισσίων (για να πάμε Μαρούσι) γύρω στις 8:50 το πρωί, αναμένοντας το λεωφορείο–«φάντασμα». Εκείνο δεν διέψευσε τις προβλέψεις μας: Εμφανίστηκε γύρω στις 9:30 (δηλαδή 40 λεπτά αργότερα) και αφού πρώτα δύο 410 είχαν ανέβει ήδη από τις 9:00 προς το τέρμα Μελισσίων! Η ίδια και απαράλλαχτη κατάσταση. Ένα ενδιάμεσο δρομολόγιο «φαγώθηκε», κι έτσι αντί για διέλευση ανά 20λεπτο, οι επιβάτες περίμεναν απελπισμένοι και με σπασμένα νεύρα τον διπλάσιο χρόνο. Και μιλάμε για μια ώρα αιχμής, με αρκετό κόσμο να περιμένει να κατέβει για τις δουλειές του ή τα ψώνια του προς το κέντρο είτε των Μελισσίων είτε του Αμαρουσίου.
Ο εξαφανισμένος σταθμάρχης
Σύμφωνα με κάποιους, το κακό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν το κουβούκλιο του σταθμάρχη που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα του σταθμού των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι μετακινήθηκε λόγω των έργων Ολυμπιακής ανάπλασης. Γι’ αυτό «έδιωξαν» την αφετηρία από τον σταθμό ή λόγω των εργασιών αντιστήριξης της γέφυρας αργότερα. Αποτέλεσμα; Όπως υποστηρίζουν, το 410 κάνει, πλέον, τον κύκλο διερχόμενο μέσα από το Μαρούσι, αλλά όχι μπροστά και από το κουβούκλιο, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται σωστά η διέλευση.
Υπάρχουν δε καταγγελίες από επιβάτες (που βέβαια, ελέγχονται), σύμφωνα με τις οποίες οι οδηγοί προτιμούν τη ζεστασιά (ή τη δροσιά το καλοκαίρι) των ταβερνών που βρίσκονται δίπλα από το τέρμα Μελισσίων. Με αποτέλεσμα κάποια δρομολόγια να «χάνονται» (σ.σ. οι σχετικές πινακίδες στις στάσεις κάνουν λόγο για συχνότητα διέλευσης 20’, κάτι που ίσχυε μέχρι προ διετίας, όταν – συμπτωματικά; – μετακινήθηκε το κουβούκλιο του σταθμάρχη από τον σταθμό ΗΣΑΠ).
Οι νέοι δήμαρχοι να δώσουν λύση
Τον λόγο έχουν τώρα οι δύο νέοι δήμαρχοι, Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και Μελισσίων Μ. Γραφάκος, οι οποίοι καλούνται να συνεννοηθούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ΟΑΣΑ ή την ΕΘΕΛ, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να λυθεί το πρόβλημα, πετυχαίνοντας εκεί που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι προκάτοχοί τους. Είναι εμφανές ότι η ελλιπής συγκοινωνιακή κάλυψη μεταξύ των δύο όμορων Δήμων έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην αύξηση της χρήσης του Ι.Χ. στους ήδη επιβαρημένους δρόμους της περιοχής όσο και στην ποιότητα ζωής των δημοτών, οι οποίοι ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο, ενέργεια και «χαλούν» την ψυχική τους διάθεση ως έρμαια των διαθέσεων των οδηγών του 410. Τους οποίους, άλλωστε, εκθέτουν ανεπανόρθωτα οι συνάδελφοί τους των γραμμών 446 (Πεντέλη – Μαρούσι) και 405 (Μελίσσια – Μετρό Δουκ. Πλακεντίας), οι οποίοι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δείχνουν διάθεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια υπό τις υπάρχουσες συνθήκες (ας μην ξεχνάμε το τεράστιο κυκλοφοριακό στα Βόρεια Προάστια).
Η «Α» έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν και θα συνεχίσει και στο μέλλον να αναδεικνύει αυτή τη σαθρή κατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι σχετικό μας άρθρο για την κατάσταση των λεωφορείων στα Βόρεια Προάστια κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή επερώτησης από τον βουλευτή Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένο, με τον υπουργό Μεταφορών Μ. Λιάπη να απαντά, προς τιμήν του, άμεσα, δίχως, ωστόσο, να παρατηρείται κάποια αλλαγή προς το καλύτερο έκτοτε. Κάτι, όμως, πρέπει να γίνει…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ