Αισιόδοξος για τη διαφαινόμενη έλευση του Μετρό στα Μελίσσια εμφανίζεται ο δήμαρχος της πόλης Μανώλης Γραφάκος, μετά την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Το τελευταίο αφορά στο στρατηγικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου για τα επόμενα 20 χρόνια, το γραφείο Τύπου του δημάρχου εξέδωσε ανακοίνωση για «καταρχήν δικαίωση της δημοτικής αρχής για την έλευση του Μετρό. Στις επεκτάσεις προβλέπεται και η έλευση του ΜΕΤΡΟ στα Μελίσσια, κάτι το οποίο η δημοτική αρχή του Μανώλη Γραφάκου είχε θέσει εδώ και δύο χρόνια ως στόχο και προωθούσε με μεθοδικές κινήσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις της προς τους αρμόδιους φορείς. Η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να υπάρξει γραμμή ΜΕΤΡΟ που θα συνδέει την πόλη με νέα γραμμή που θα περνά κάτω από τη Λεωφόρο Πεντέλης.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση των επίμονων προσπαθειών της δημοτικής αρχής, που με συστηματικό τρόπο αγωνίζεται για την έλευση του Μετρό στην πόλη, πιστεύοντας ότι θα αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων, επιλύοντας το σημαντικό πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησής τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ καταλυτική αναμένεται να είναι και η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οδών του προαστίου».
Ο επόμενος στόχος από εδώ και μπρος για τον δήμαρχο είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη έλευση του Μετρό στην πόλη, κάτι που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των μετακινήσεων των δημοτών προς και από τα Μελίσσια.
«Το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση του αρμόδιου υπουργείου να έρθει το Μετρό στα Μελίσσια. Βρισκόμαστε πλέον κοντά στην επίτευξη ενός μεγαλεπήβολου στόχου για το μέλλον της πόλης, καθώς είναι σε όλους γνωστά τα πλεονεκτήματα που παρέχει ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μέσο μεταφοράς όπως το Μετρό. Αισθανόμαστε ότι ο αγώνας που καταβάλλουμε από την έναρξη της θητείας μας σχετικά με αυτό το ζήτημα φέρνει αποτέλεσμα και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με αμείωτους ρυθμούς μέχρι την τελική εκπλήρωσή του. Θέλουμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια όλους τους δημότες και φορείς των Μελισσίων και στην κατεύθυνση αυτή είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τους τρόπους που η διεκδίκησή μας θα καταστεί πιο άμεσα πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Μανώλης Γραφάκος.
Για το θέμα προγραμματίζεται εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν επίσημα, από την «Αττικό Μετρό», οι προτάσεις για την επέκταση του μέσου στα Μελίσσια, αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνολικότερα.
Δηλώσεις Γιώργου Σουφλιά
Το σχέδιο νόμου για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, πλαίσιο συνολικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και της Αττικής τα προσεχή 20 έτη, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.
Το νέο Σχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου και υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση στα μέσα Νοεμβρίου.
Όπως τόνισε ο υπουργός, βασικές επιδιώξεις του Νέου Ρυθμιστικού, είναι μεταξύ άλλων η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, η συνετή διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων, η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, καθώς επίσης και η διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.
Πιο συγκεκριμένα, για τα μέσα σταθερής τροχιάς αναφέρονται τα εξής: «Επεκτείνεται το Μετρό ώστε να καλύπτει πλέον το 85% της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου, με ένα δίκτυο 8 γραμμών, συνολικού μήκους 220 χλμ, και 200 σταθμών. Βέβαια, όλες οι γραμμές αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε 20 χρόνια, αλλά το σχέδιο αυτό αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη των αναγκών για Μετρό στο Λεκανοπέδιο. Με τη σταδιακή υλοποίηση των νέων επεκτάσεων και γραμμών το Μετρό θα πηγαίνει από το Κερατσίνι και τον Πειραιά έως την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία (Γ1-ΗΣΑΠ), από το Ζεφύρι και το Περιστέρι έως το Ελληνικό και τη Γλυφάδα (Γ2), από το Αεροδρόμιο και τη Μεσογείων έως το Αιγάλεω και τον Πειραιά (Γ3), από την Πετρούπολη και το Γαλάτσι, μέσω του Πανεπιστημίου, έως το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση (Γ4 – Γραμμή U) όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, από τον Βύρωνα και το Παγκράτι έως τα Πατήσια, τη Ν. Φιλαδέλφεια και τα Άνω Λιόσια (Γ5), από το Χαλάνδρι και του Γκύζη έως την Καλλιθέα και την Πειραϊκή Χερσόνησο (Γ6Α), από το Θησείο και την Πέτρου Ράλλη έως το Κερατσίνι και το Πέραμα (Γ6Β), από το Χαϊδάρι και τη Λ. Καβάλας έως τη Νέα Σμύρνη και τον Άλιμο (Γ7), καθώς και αρκετές από τις περιοχές αυτές θα συνδέονται μεταξύ τους και από τη νέα κυκλική Γραμμή (Γ8)».