«Ανήκουστη αντίδραση»
Καταπέλτης στο λόγο του ήταν ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, τοπογράφος – πολεοδόμος, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας και συνεργάτης του κ. Θ. Βλαστού: «Το Πολυτεχνείο αμισθί στηρίζει τους 7 Δήμους, μιας κι εμείς έχουμε θέσει τις προδιαγραφές. Ο λόγος που το κάνουμε είναι για να δώσουμε την ευκαιρία να φανεί άλλη μια ομάδα πολιτών, οι ποδηλάτες, οι οποίοι έχουν κι αυτοί αναφαίρετο δικαίωμα να κυκλοφορούν. Εδώ και 15 χρόνια παλεύουμε, γράφουμε, κάνουμε μελέτες, χτυπάμε κλειστές πόρτες, για να πάρουμε 2 μέτρα από τα αυτοκίνητα! Και τώρα που επιτέλους φαίνεται τα υπουργεία να ενδιαφέρονται, άκουσον άκουσον, μετά από χιλιάδες πιέσεις, βλέπουμε να αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι συνήθως τόσο κοντά στον κόσμο και στο περιβάλλον… Ο κ. Βλαστός δεν είναι εργολάβος. Είναι μεγάλος δάσκαλος κι ευτυχώς δεν είναι εδώ σήμερα».
Ο κ. Μπακογιάννης έκλεισε την τοποθέτησή του, χειροκροτούμενος από τους ποδηλάτες που είχαν έρθει, λέγοντας ότι το θέμα του ποδηλατοδρόμου είναι καθαρά πολιτικό: «Ν’ αποφασίσουμε αν όλες οι κατηγορίες συμπολιτών μας έχουν δικαίωμα στη μετακίνηση. Σήμερα βάζετε τροχοπέδη και στη δικτύωση των άλλων δήμων».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ασ. Φωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «το μόνο ερώτημα τελικά είναι αν θέλουμε ή όχι τον ποδηλατόδρομο», ενώ από την πλευρά του ο κ. Φ. Χρυσικός επισήμανε ότι «σήμερα συζητάμε για τα δικαιώματα των ποδηλατών. Όχι για τα δικα\ιώματα στο πάρκινγκ. Το θέμα είναι να μειωθούν τα Ι.Χ. Σήμερα βλέπω μια αντίστοιχη εικόνα με αυτή του Συμβουλίου όπου συζητούσαμε για το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ. Όλοι δηλώνουμε ευαίσθητοι, αλλά μακριά από την πόρτα μας».
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβαν κάτοικοι και ποδηλάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκφράσθηκαν υπέρ του έργου. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός ποδηλάτη: «Σήμερα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι με ρώτησαν: παιδί, εσύ από ποιον δήμο είσαι; Δεν είμαι Μελισσιώτης. Πολλά καλοκαίρια που έρχομαι εθελοντικά για πυροφύλαξη στα Μελίσσια ή στην Πεντέλη, δεν με είχε ρωτήσει ποτέ κανείς. Ο ποδηλατόδρομος είναι για όλο τον κόσμο, για όλους τους πεζούς κι όσους δεν θέλουν να ρυπαίνουν». Άλλος ποδηλάτης έθεσε το ερώτημα στους δημοτικούς συμβούλους τι θα κάνουν, όταν μάθουν για τον επόμενο νεκρό ποδηλάτη στους δρόμους της Αθήνας…
«Αλληλοκαρφώματα» συμβούλων
Πολλά ακούστηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση. Συνδέοντας το θέμα με το γενικότερο κυκλοφοριακό, βγήκαν στη φόρα ενδοπαραταξιακές κόντρες και μαχαιρώματα, ακούστηκαν φράσεις για εκβιασμούς, πολιτικούς και ηθικούς. Μεταξύ συζήτησης για το ανάγλυφο της περιοχής, που δεν επιτρέπει στους ποδηλάτες να κινηθούν, ακούγονταν εκφράσεις που δεν καταγράφονται. Το συμπέρασμα της βραδιάς ήταν ότι το έργο δεν ψηφίστηκε. Μέχρι τέλους ο δήμαρχος ζητούσε από τη μειοψηφία να επανακαθορίσει τη στάση της, να ξανασυζητηθεί το θέμα ή έστω να πάρουν απόφαση στα σημεία που συμφωνούν. «Ας χαθούν και θέσεις στάθμευσης. Είναι κοινωνική συνεισφορά προς τους ποδηλάτες. Να πάψουμε να χαϊδεύουμε αυτιά. Αυτή είναι μία κακή απόφαση, που θα στιγματίσει τα Μελίσσια», ήταν μερικές από τις φράσεις του κ. Γραφάκου.
Για την ιστορία, οι δρόμοι από τους οποίους θα περνούσε ο ποδηλατόδρομος είναι οι εξής, όπως τους ανέφερε ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος: Αλεξανδρουπόλεως, Μαραθώνος, Σμύρνης, Ιλιάδος, Νέας Ροδώνης, Καποδιστρίου, Τσιμπρικίδη, Υψηλάντου, πεζόδρομος Παναγούλη, Ηρώου, Πευκοδάσος, ενώ θα υπήρχαν δύο καταλήξεις: προς το Κλειστό, μέσω της Σάμου ή προς Βριλήσσια από τις 5 Καμάρες.