Στη συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου, μέσα σ’ ένα κλίμα που δεν τιμά τους μετέχοντες στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από 6 ώρες με ανταλλαγές ύβρεων, κατηγοριών, καταγγελιών κι εκρήξεων, η μειοψηφία -πλην της ΔΑΣ- καταψήφισε το έργο των ποδηλατοδρόμων.
Ρεπορτάζ: Τάνια Κατσάνη
Εντωμεταξύ, στην αίθουσα του Συμβουλίου όλες αυτές τις ώρες βρίσκονταν, υπομένοντας στωικά, με ελάχιστες παραφωνίες, τουλάχιστον 100 ποδηλάτες.
Κάλεσμα προς τους ποδηλάτες των Βορείων Προαστίων, αλλά κι όλης της Αθήνας, πραγματοποίησαν ποδηλατικοί σύλλογοι αλλά κι ιστοσελίδες, μπλογκ και φόρουμ, να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Το θέμα της συνεδρίασης που έδωσε την αφορμή γι’ αυτή την κινητοποίηση ήταν η καταψήφιση από μερίδα της μειοψηφίας της κατασκευής ποδηλατόδρομου στα Μελίσσια, τμήμα του ευρύτερου σχεδίου που ενώνει «με δύο ρόδες» Δήμους της Βόρειας Αττικής (Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Ψυχικό). Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου όπου το έργο καταψηφίστηκε, καθώς κι αυτής της 25ης Ιουνίου, η οποία δεν είχε απαρτία, καθώς δεν προσήλθαν η μείζων μειοψηφία, η παράταξη «Μελίσσια – Ανάγέννηση» κι η «Δημοτική Κίνηση των 6».
Στη συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου, μέσα σ’ ένα κλίμα που δεν τιμά τους μετέχοντες στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από 6 ώρες με ανταλλαγές ύβρεων, κατηγοριών, καταγγελιών κι εκρήξεων, η μειοψηφία -πλην της ΔΑΣ- καταψήφισε το έργο των ποδηλατοδρόμων. Εντωμεταξύ, στην αίθουσα του Συμβουλίου όλες αυτές τις ώρες βρίσκονταν, υπομένοντας στωικά, με ελάχιστες παραφωνίες, τουλάχιστον 100 ποδηλάτες.
Κάθετα αρνητική η μειοψηφία
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε την καταψήφιση του ποδηλατοδρόμου υποστηρίζοντας ότι το έργο έρχεται πρόχειρα, αλλά κυρίως, δεν έχει πιθανότητα να «προλάβει» τη χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα, εάν ξεκινήσει, την υλοποίησή του θα την πληρώσει ο Δήμος. «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συνολική διευθέτηση του θέματος. Δεν γίνεται να μην έχουν γίνει έργα στάθμευσης, πεζοδιαβάσεων, να έχουμε τόσο μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω των ενεργειών της διοίκησης και να φτιάξουμε έναν ποδηλατόδρομο έτσι. Αυτό το έργο είναι τομή σε μια πόλη. Χρειάζεται μια ισχυρή διοίκηση να το φτιάξει. Είμαστε υπέρ των ποδηλάτων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ που ξεκινά τώρα, να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην πόλη, να σχεδιαστεί ένας ποδηλατόδρομος που πρώτα πρώτα θα είναι ασφαλής για τους ποδηλάτες, όχι όπως αυτός που περνά από κεντρικές αρτηρίες», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος δήλωσε ότι οι αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν έγιναν με ευθύνη της μειοψηφίας. Το ίδιο τόνισε για την καθυστέρηση στη μελέτη για τις πεζοδιαβάσεις: «Εσείς καθυστερήσατε το έργο επί 10 μήνες», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του δημάρχου, που υπενθύμισε στο Σώμα ότι η μελέτη για τον ποδηλατόδρομο είχε συνταχθεί το 2005 από την προηγούμενη διοίκηση, στην οποία μετείχε ο κ. Παπακωνσταντίνου κι είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τρεις μήνες. Τελειώνοντας, τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Μεταφορών ότι, αν κάποιο κομμάτι του έργου δεν τελειώσει, θα ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για τον ποδηλατόδρομο, ο επικεφαλής της παράταξης «Μελίσσια – Αναγέννηση» Νίκος Τόλιος τόνισε ότι αυτή την στιγμή τα Μελίσσια είναι το χειρότερο κυκλοφοριακά προάστιο κι ότι η μελέτη που θέλει να εφαρμόσει ο δήμαρχος «είναι απαγορευτική για τους ποδηλάτες». Πρότεινε μάλιστα να γίνουν μικρά δίκτυα ποδηλατοδρόμων στις γειτονιές.
Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Τάσος Καρατζής εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής ποδηλατοδρόμου, «καθώς το έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και προσφέρει στο περιβάλλον».
Ένταση επικράτησε με την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Μούστρη, από τη «Δημοτική Κίνηση των 6», ο οποίος μίλησε για «πρόχειρη μελέτη», για κατάργηση θέσεων στάθμευσης υπέρ των ποδηλατών, χωρίς πρόβλεψη για πάρκινγκ και για «ποδηλατοδρόμους – καρμανιόλες». Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω και πολλοί από το ακροατήριο παρενέβησαν με φωνές, όταν ο κ. Μούστρης χαρακτήρισε τον επιστημονικό συνεργάτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπεύθυνο για το πρόγραμμα των 7 Δήμων Θάνο Βλαστό «εργολάβο, όχι επιστήμονα, που αντί να διδάσκει, του αναθέτουμε μελέτες 250.000 ευρώ»! Μάλιστα, δήλωσε ότι θα αναφερθεί στον πρύτανη του ΕΜΠ για τις «παρεμβάσεις Βλαστού στα εσωτερικά του Δήμου Μελισσίων». Στο σημείο εκείνο η συνεδρίαση διακόπηκε, με τους παριστάμενους ν’ αναφωνούν «ντροπή!» κι όταν συνεχίστηκε, ο κ. Μούστρης συνέδεσε το έργο με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μελίσσια, οι οποίες έχουν «διαλύσει την πόλη».