Σχεδόν ολική καταστροφή από τις πυρκαγιές, καθώς έχουν γίνει στάχτη πάνω από 313.000 στρέμματα δασικής γης. Τεράστια η καταστροφή και στην Πεντέλη, όπου το μόνο πράσινο που απέμεινε είναι γύρω από τον οικιστικό ιστό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην Κάρυστο, προκειμένου να τιθασεύσουν τα τρία μέτωπα της φωτιάς στις περιοχές Αετός, Θεοσκέπαστη και Μύλοι, στην κορυφογραμμή του όρους Όχη. Επίσης, μικρές εστίες φωτιάς καίνε ακόμη στον Κιθαιρώνα, στην πλευρά του Πόρτο Γερμενού.
Ωστόσο, σ’ επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων στη Βορειοανατολική Αττική, όπου η ζημιά από τις πυρκαγιές ανέρχεται σε πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές.
Μόνο στον Δήμο Πεντέλης χάθηκαν 30.000 στρέμματα του πολύτιμου πρασίνου, δημιουργώντας οργή και θλίψη στους κατοίκους της περιοχής.
Εντωμεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν να δοθεί βάρος στο θέμα της πρόληψης, θέμα που αναδεικνύει μ’ ένταση χρόνια τώρα ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης. Μία από αυτές τις φωνές είναι και του αντινομάρχη Δυτικής Αττικής, Ανδριανού Μιχάλαρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα περιορισμένα κονδύλια που διαθέτει ο τομέας του δασαρχείου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, έκανε λόγο για έλλειψη εθελοντικών ομάδων και στην απουσία εκπαίδευσης των κατοίκων που ζουν κοντά σε δασώδεις περιοχές.
Από σήμερα μπορούν οι πυρόπληκτοι να υποβάλλουν αίτημα αυτοψίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε περίπου δέκα ημέρες θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων στους δήμους των αιτήσεων υπαγωγής των πληγέντων στα μέτρα ενίσχυσης που προβλέπει η νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι και σήμερα Τρίτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός σε Λέσβο, Χίο, Σάμο-Ικαρία, Εύβοια-Σκύρο και την Ανατολική Αττική.