Με εργολαβίες και προϋπολογισµό 45 εκατ. ευρώ. Υπό… εποπτεία οι ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ, ΣΠΑΤ κ.λπ. Πώς κρίνει τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης και ποιες οι βασικές ενστάσεις του επί αυτών.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Ένα φιλόδοξο τετραετές σχέδιο αναδάσωσης των καμένων σε όλη την Ελλάδα -100.000 στρέμματα μόνο στην Αττική- ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προκήρυξης που θα γίνει άμεσα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης. Στόχος του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη δράση στο Πεντελικό στις 21 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, για να μην χαθεί η φετινή φυτευτική περίοδος.
Ο κ. Μωραΐτης απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν συμβάλει πολύ τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, να συνδράμουν στην από κοινού υλοποίηση του «μεγάλου στοιχήματος».
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, τα χρήματα για το έργο έχουν εξασφαλιστεί από πόρους του ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων). Το εν λόγω ταμείο, στο οποίο εισρέουν κάθε χρόνο περίπου 30 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι έχει αυτή τη στιγμή ένα απόθεμα 260 εκατ. ευρώ, από όπου και θα αντληθούν οι πόροι για τις εργολαβίες της αναδάσωσης. Με μια πρώτη εκτίμηση το ποσό που θα δαπανηθεί υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.
Αρμόδιοι από το γραφείο του υφυπουργού, με το οποίο επικοινώνησε η «Α», σημειώνουν ότι στόχος είναι το κόστος να είναι πολύ μικρότερο. Το υπουργείο «ποντάρει», όπως μας εξήγησαν, στις εκπτώσεις που θα πετύχουν στη δημοπράτηση του έργου. Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μια πρόσφατη δημοπράτηση έργου αναδάσωσης στην Ηλεία, η οποία ξεκίνησε από 1 εκατ. ευρώ για να «πέσει» τελικά στις 250.000 ευρώ.
Το έργο που θα αναλάβει ο εργολάβος ή η κοινοπραξία εργολάβων θα περιλαμβάνει, όπως αποσαφηνίστηκε, τη φύτευση των δένδρων, τη συντήρησή τους (πότισμα) και τη φύλαξή τους.
Οι μελέτες για τις αναδασώσεις περίπου στο 80% είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υφυπουργός, και οι περιφερειακές διευθύνσεις θα προχωρήσουν άμεσα στις σχετικές προκηρύξεις.
Στόχος του υπουργείου είναι, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, στις αναδασώσεις που θα γίνουν στο εξής να μη φυτεύουμε μόνο πεύκα, αλλά και κάποια άλλα πλατύφυλλα τα οποία όμως είναι πολύ πιο ευαίσθητα ως προς τη συντήρησή τους.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη διαδικασία της προκήρυξης, ο κ. Μωραΐτης διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο έργο που θα δημοπρατηθεί με τις νόμιμες διαδικασίες, και δεν πιστεύει «ότι θα σπάσει ένα τόσο μεγάλο έργο και με τόσο μεγάλη σημασία».
Να σημειώσουμε πάντως ότι μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου που επικοινώνησε η «Α» με το γραφείο του υφυπουργού δεν είχαν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για το κρίσιμο θέμα της συντήρησης των αναδασωμένων περιοχών -θέμα καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία μιας αναδάσωσης- αλλά ούτε και για το θέμα της φύλαξής τους.
Στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι για το θέμα της φύλαξης εξετάζεται -σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- ακόμα και το ενδεχόμενο αξιοποίησης των αγροφυλάκων.