Πράσινο Ταμείο
Πέραν τούτων το υπουργείο ανακοίνωσε τη σύσταση του λεγόμενου Πράσινου Ταμείου, που συγκαταλέγεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το Πράσινο Ταμείο θα αντικαταστήσει το ΕΤΕΡΠΣ, το οποίο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, λειτουργούσε με πελατειακή λογική. Στο Πράσινο Ταμείο θα ενσωματωθεί από τη μία το ΕΤΕΡΠΣ και από την άλλη ο Ειδικός Φορέας Δασών.
Παράλληλα, θα συσταθεί το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής, ενός οργάνου -πέρα από το ΥΠΕΚΑ, θα μετέχουν και κοινωνικοί φορείς- που θα λειτουργεί στην πραγματικότητα ως εντολέας του Πράσινου Ταμείου, εξειδικεύοντας τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής που θέτει το υπουργείο.
Στις εξαγγελίες βέβαια του υπουργείου καμία ξεχωριστή αναφορά δεν γίνεται στους φορείς όπως ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ, ΣΠΑΤ κ.λπ., που μέχρι σήμερα είχαν την πρωτοβουλία και την αποκλειστική ευθύνη της αναδάσωσης στις περιοχές τους. Από το γραφείο του υφυπουργού Θ. Μωραΐτη βέβαια μας απάντησαν σε σχετικό ερώτημα ότι οι συγκεκριμένοι φορείς δεν εξαιρούνται σε καμία περίπτωση του σχεδίου κι ότι μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους, κάτω από την ομπρέλα βέβαια του υπουργείου που θα προσφέρει στο εξής την αναγκαία τεχνογνωσία.
Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά…
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού) Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, μιλώντας στην «Α», υποστήριξε ότι η εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ για τις αναδασώσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι προγραμματίστηκε μια πρώτη δράση στο Πεντελικό, τόνισε όμως ότι εγείρει ζητήματα.
Το πρώτο αφορά στο ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης το υπουργείο αποφάσισε να διαθέσει σε εργολαβίες ένα μεγάλο κονδύλι ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση, που κατά την άποψη του κ. Στεργίου θα μπορούσε, για την Πεντέλη ειδικά, να γίνει, όπως έχει προτείνει ο ΣΠΑΠ, με τη δημιουργία ενός φορέα δενδροφυτεύσεων -με συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ, της Διεύθυνσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας, του ΣΠΑΠ, των ΜΚΟ – με την αξιοποίηση του εθελοντισμού και με πολύ μικρότερο κόστος. «Το να μοιράζεις λεφτά είναι εύκολο. Να κάνεις δουλειά χωρίς λεφτά είναι το δύσκολο», σημειώνει ο κ. Στεργίου.
Η δεύτερη ένσταση του προέδρου του ΣΠΑΠ συνδέεται με το γεγονός ότι το σχέδιο αναδάσωσης ανακοινώθηκε χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη για το κρίσιμο θέμα της συντήρησης των αναδασωμένων. «Το θέμα του νερού για το πότισμα των δέντρων είναι βασικό. Χωρίς πολιτική νερού -γεωτρήσεις, συγκέντρωση υδάτων- δενδροφύτευση δεν υφίσταται. Ο Δήμος Πεντέλης για τη συντήρηση των αναδασωμένων χρειάζεται 700.000 λίτρα νερά σε ημερήσια βάση. Του χρόνου θα χρειαζόμαστε 2 εκατ. λίτρα. Τι θα κάνουμε αν στερέψει το πηγάδι που μας τροφοδοτεί μέχρι τώρα» αναρωτιέται ο κ. Στεργίου.
Σημαντικό επίσης για τον κ. Στεργίου είναι στις μελέτες αναδάσωσης που θα εκπονηθούν να ληφθεί υπ’ όψη η αρχιτεκτονική του δάσους, βάσει της οποία θα φυτευτούν οι καμένες περιοχές.
Συμπερασματικά, κρίνει ότι των εξαγγελιών του υπουρ-γείου θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαβούλευση με φορείς όπως ο ΣΠΑΠ, που διαθέτουν σημαντική εμπειρία στο μεγάλο αυτό θέμα του πρασινίσματος των καμένων.