Για την ώρα, η εγκατάστασή του στο χώρο των σχολείων δεν επιτρέπεται από το νόμο, μιας και θεωρείται πρόσωπο ξένο, κάτι σαν εξωσχολικός ας πούμε.
«Το ζητούμενο όμως είναι το πρόσωπο αυτό να βρίσκεται μέσα στο σχολείο, να κινείται εκεί, να διαθέτει μέσα στο σχολικό κτίριο έναν ξεχωριστό καλαίσθητο χώρο. Να βλέπουν το πρόσωπό του οι δάσκαλοι αλλά και τα παιδιά. Να μην είναι η ψυχολόγος ένα απλό φυλλάδιο του Δήμου», λέει χαμογελώντας η κ. Τζιμογιάννη.
Περαιτέρω θεωρεί ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση ενός πιο οργανωμένου και διευρυμένου φορέα με τη συμμετοχή παιδοψυχιάτρου και κοινωνικού λειτουργού, πέραν του ψυχολόγου.
Στο σημείο αυτό τονίζει την καταλυτική σημασία της ψυχοεκπαίδευσης των γονιών στην πρόληψη δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να ανακύψουν στα χρόνια της εφηβείας. «Γιατί η πρόληψη θέλει κόπο αλλά αξίζει…», συμπληρώνει η κ. Ντίνα Τζιμογιάννη, κλείνοντας την κουβέντα μας.
Η τελευταία αναφορά της μας οδηγεί στη σκέψη ότι η οργάνωση της ψυχοκοινωνικής στήριξης στα σχολεία στη βάση της πρόληψης και με τις παραμέτρους που έθεσε, συνιστά ένα πολύ ενδιαφέρον στοίχημα για το νέο καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης, που θα προκύψει από τη συνένωση της Νέας Πεντέλης με τους δήμους της Πεντέλης και των Μελισσίων.
Βιωµατικό σεµινάριο για την πρόληψη της βίας
Πέραν της ψυχοεκπαίδευσης των γονιών μέσα από ατομικές συνεδρίες, η υπεύθυνη του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του σχολικού πληθυσμού της Νέας Πεντέλης Ντίνα Τζιμογιάννη είναι επιφορτισμένη και με τη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων, όπως αυτό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, για την πρόληψη της βίας και την προστασία των μικρών παιδιών.
Για το σεμινάριο αυτό μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό και το χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, όπως εξηγεί, είναι βιωματικό και άρα διαδραστικό.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι διαφοροποιείται έναντι άλλων, γιατί δουλεύει όπως εξηγεί «αναπτυξιακά», με υλικό και βιωματική δουλειά δηλαδή στοχευμένη για κάθε ξεχωριστό στάδιο ανάπτυξης των παιδιών.
Το σεμινάριο για την πρόληψη της βίας και την προστασία των μικρών παιδιών ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου, με την πραγματοποίηση 8 συνεδριών, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία.
Πρόκειται για ένα σεμινάριο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), το οποίο πραγματοποιούν έμπειροι και εξειδικευμένοι ψυχολόγοι εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ και στο οποίο συμμετέχουν εννέα άτομα, κυρίως εκπαιδευτικοί, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Πεντέλης.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι είναι ο δεύτερος αντίστοιχος κύκλος ψυχοεκπαίδευσης που γίνεται στην πόλη και υλοποιείται με την οικονομική στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Νέας Πεντέλης (ΔΗΚΕΝΕΠ).
Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε πέρυσι με τη συμμετοχή 10 γονιών.
Κατερίνα Καρύγιαννη