«Αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους» χαρακτηρίζει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης τις δηλώσεις του ΥΠΕΝ για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ «με πρόφαση την λειψυδρία», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «προφανώς αντίκεινται και στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών αλλά και περιουσιακών τους δικαιωμάτων».
Ειδικότερα με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης, το οποίο συνεδρίασε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων (δημάρχων , προέδρων και στελεχών ) των ΔΕΥΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Κορινθίας και της Φθιώτιδας αναφέρει τα εξής:
– «Διαπιστώνει ότι για άλλη μια φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την πρόφαση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στην ΕΔΕΥΑ, κανένα σχέδιο Νόμου, όπως είχε δεσμευθεί, προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που προφανώς αντίκεινται και στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών αλλά και περιουσιακών τους δικαιωμάτων».
– «Εκφράζει για άλλη μια φορά την πάγια θέση του , ότι ο φυσικός πόρος εξαντλείται από την απουσία πολιτικής βούλησης ελέγχου του αρδευτικού νερού , η κατανάλωση του οποίου αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής κατανάλωσης του φυσικού πόρου».
– «Λυπάται που για άλλη μια φορά παραγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ΔΕΥΑ στη διαχείριση του φυσικού πόρου και την προστασία του περιβάλλοντος και εμφανίζεται η προφανώς έωλη νομικά αναγκαστική συνένωσή τους, ως το αντίβαρο του προβλήματος της λειψυδρίας!».
– «Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την μη τήρηση από την ίδια την κυβέρνηση του Ν. 5037/2023 που ψήφισε και με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος μεταξύ των οποίων και οι ΔΕΥΑ στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) , η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των ΔΕΥΑ».
– «Επίσης διαπιστώνει, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αντιλαμβάνεται , ότι η επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε χωρικές ενότητες Δήμων και ΔΕΥΑ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, είναι ευθέως αντισυνταγματική και συνεπώς παράνομη, αλλά και ατελέσφορη».
– «Εκφράζει για άλλη μια φορά τη λύπη του, διότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κλείνουν τα μάτια τους στο πραγματικό ζήτημα της υπερτιμολόγησης της ενέργειας, αφού οι ΔΕΥΑ κατατάσσονται στους οικιακούς καταναλωτές με αποτέλεσμα σήμερα το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ από 19% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους να έχει φθάσει αλλά και να υπερβαίνει το 40% σε αρκετές περιπτώσεις».
– «Καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παραδώσει το σχέδιο νόμου της αποκαλούμενης από το ίδιο Μεταρρύθμισης στην ΚΕΔΕ και στην ΕΔΕΥΑ, ώστε να τοποθετηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ευθύνη που τη διακρίνει, στον προτεινόμενο νομοσχέδιο. Μέχρι τότε το υπουργείο οφείλει να ρυθμίσει το κόστος της ενέργειας, αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών των ΔΕΥΑ που οφείλονται στην υπερτιμολόγηση της ενέργειας που καταναλώνουν οι ΔΕΥΑ».
– «Δηλώνει για άλλη μια φορά, ότι η ΕΔΕΥΑ έχει τη διάθεση να συνεργασθεί και με το Υπουργείο και με την ΡΑΑΕΥ για την ορθότερη και δικαιότερη επίλυση των πραγματικών προβλημάτων και ζητημάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού. Εξάλλου, δεν πρέπει να παροράται, ότι η σημερινή θέση του Υπουργείου για τις αλλαγές στη δομή των ΔΕΥΑ είναι τελείως διαφορετική από την αρχική που είχε παρουσιασθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2023 και θα μπορούσε να ήταν η βέλτιστη, αν πραγματικά το υπουργείο λάμβανε υπόψη του τις διαυγέστατες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με αγωνία και γνώση παραθέτει».