Η ενασχόλησή του με τη μουσική ήταν κάτι το αναμενόμενο, μιας και το μουσικό κλειδί που απεικονίζεται πάνω στο πεντάγραμμο μοιάζει με το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της προσωπικής του ολοκλήρωσης. Ο νεαρός τραγουδιστής μιλάει για τα τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάνο Ελευθερίου, τους δυο σημαντικούς ανθρώπους που του εμπιστεύτηκαν τις δημιουργίες τους, εξηγεί γιατί είναι αντίθετος με τη λογική των τηλεοπτικών talent shows και αναλύει το σκεπτικό της πρότασης την οποία κατέθεσε στην ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, πολύ πριν γίνει γνωστό ότι τελικά ο φετινός διαγωνισμός ακυρώνεται λόγω κορωνοϊού.
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης
Πώς πέρασε για σένα το διάστημα που ήσουν αναγκαστικά ανενεργός επαγγελματικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Πέρασε αρκετά δημιουργικά ο χρόνος μου. Με μαγειρική, με σύνθεση νέων τραγουδιών, με άθληση, καθώς και με μετακόμιση και διακόσμηση του νέου μου σπιτιού.
Η μουσική πώς μπήκε στη ζωή σου;
Προερχόμενος από μουσική οικογένεια, μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο από μουσική. Από τεσσάρων ετών άρχισα να παίζω στο πιάνο και να τραγουδάω. Έτσι οι γονείς μου από πέντε ετών με έστειλαν στο Ωδείο
όπου σταδιακά ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο κλασικό πιάνο, πήρα πτυχία Ανωτάτων Θεωρητικών της Μουσικής (Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας) και στο τέλος σπούδασα Μουσική και στο ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδο στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου και πήρα το πτυχίο μου με integrated master.
Τι μουσικά ακούσματα είχες τότε;
Τα πρώτα μουσικά ακούσματα ήταν αναγκαστικά αυτά που άκουγε ο πατέρας μου, δηλαδή έντεχνα και κλασικά λαïκά τραγούδια. Στα χρόνια του Γυμνασίου άρχισα να ακούω ροκ και τα αγαπημένα
μου συγκροτήματα ήταν οι Queen και οι Scorpions. Στη συνέχεια, στα χρόνια του Λυκείου, άρχισα να ακούω από hard rock και metal έως και jazz, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθήνας άκουγα αναγκαστικά πολλή κλασική μουσική. Τελειώνοντας το μουσικό πανεπιστήμιο έμαθα να μην απορρίπτω κανένα είδος μουσικής.
Ποιοι άνθρωποι σε βοήθησαν στη μέχρι τώρα πορεία σου και τους οφείλεις ένα «ευχαριστώ»;
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους σπουδαίους δημιουργούς που μου εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους για τη δισκογραφία μου. Όμως, ειδικά τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάνο Ελευθερίου τους έχω σε ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου, καθώς μου εμπιστεύτηκαν από έναν ολόκληρο δίσκο ο καθένας τους.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σου με τον Μίμη Πλέσσα;
Το 2016 ο κορυφαίος αυτός συνθέτης μού εμπιστεύτηκε καινούργιες συνθέσεις του για τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο με τίτλο «Διάφανος σταυρός» που τελικά έγινε πλατινένιος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις ερμηνείες πιάνου, καθώς και τις περισσότερες ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο ίδιος ο Μίμης Πλέσσας. Στίχους υπέγραφαν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Σταύρος Σταύρου και Κώστας Παπαπέτρου, ενώ δύο ντουέτα μοιράστηκαν μαζί μου η Δέσποινα Ολυμπίου και η Ραλλία Χρηστίδου. Ο Μίμης Πλέσσας, επίσης, μου έχει κάνει την τιμή να γράψει μουσική σε κάποια τραγούδια και στον τρίτο επερχόμενο προσωπικό μου δίσκο, με τα τελευταία τραγούδια του κορυφαίου στιχουργού – ποιητή Μάνου Ελευθερίου.
Η επαφή με τον Μάνο Ελευθερίου, πώς έγινε;
Μας έφερε σε επαφή ο πατέρας μου ο οποίος είχε συνεργαστεί δισκογραφικά παλιότερα μαζί του. Ο Μάνος ήταν άνθρωπος που πάντα βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες, όπως και ο Μίμης Πλέσσας. Το 2017, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, μου είχε εμπιστευθεί τα καινούρια του τραγούδια. Το πρώτο από αυτά με τίτλο «Έρωτες που έγιναν θηρία» σε μουσική του Χρύσανθου Μουζακίτη κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2017, ενώ το δεύτερο με τίτλο «Με κιμωλία έγραψα» σε μουσική επίσης του Χρύσανθου Μουζακίτη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του επόμενου έτους και έμελλε να είναι το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε εν ζωή ο Μάνος Ελευθερίου.
Έκτοτε κυκλοφόρησα τρία ακόμα νέα τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Το «Φαροφύλακες» σε μουσική Χρύσανθου Μουζακίτη, το «Πεσμένος ακροβάτης» σε μουσική του κορυφαίου συνθέτη Μίμη Πλέσσα και πρόσφατα το «Μυστική φωτιά» σε μουσική δική μου. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη μουσική παραγωγή διεθνών προδιαγραφών καθώς μόνο για το ηχητικό αποτέλεσμα συνέβαλε μια ομάδα 32 ατόμων και ηχογραφήθηκαν 30 φυσικά όργανα.
Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά;
Αφού πρώτα κυκλοφορήσει ψηφιακά μέσα στο καλοκαίρι το 6ο τραγούδι της εν λόγω δισκογραφικής δουλειάς (σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους – ποίηση του Μάνου Ελευθερίου) με τίτλο «Το χρώμα της σκουριάς», σε επόμενη φάση, Θεού θέλοντος και… καιρού επιτρέποντος, θα κυκλοφορήσει σύντομα και ο ολοκληρωμένος δίσκος.
Εκτός από τον επερχόμενο δίσκο με τον Μάνο Ελευθερίου, ποια άλλα δισκογραφικά σχέδια έχεις;
Ήδη έχουν αρχίσει και ηχογραφούνται τρία τραγούδια που θα ενταχθούν στον 4ο προσωπικό μου δίσκο. Το πρώτο είναι ένα τραγούδι δικής μου σύνθεσης στο οποίο θα συμπράξω με τη συμφωνική ορχήστρα Sinfonietta Hellenica υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Γαλάνη και ενορχήστρωση του διεθνώς βραβευμένου συνθέτη Μιράν Τσαλικιάν, το δεύτερο είναι ένα swing τραγούδι σε σύνθεση του Νίκου Καπλάνη και στίχους της Μαρίας Κολιού και το τρίτο τραγούδι είναι μια καινούργια σύνθεση του σπουδαίου καταξιωμένου συνθέτη Λίνου Κόκοτου σε στίχους του Σπύρου Ζαχαράτου.
Ποια είναι η γνώμη σου για τα τηλεοπτικά talent shows;
Δεν μου αρέσει που έχουν στηθεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να προβάλλονται περισσότερο οι κριτές δίχως να εστιάζουν στους διαγωνιζόμενους. Επίσης δεν μου αρέσει που σε ορισμένα talent shows κατά καιρούς έχουν βάλει για κριτές ανθρώπους οι οποίοι είναι άσχετοι με το αντικείμενο της μουσικής και του τραγουδιού.
Αν ξεκίναγες σήμερα την καριέρα σου θα δήλωνες συμμετοχή σε κάποιο;
Δεν νομίζω ότι θα δήλωνα συμμετοχή, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν γίνει τόσα πολλά που με τα χρόνια ξέφτισαν και πλέον ο κόσμος δεν καταφέρνει να συγκρατήσει ούτε καν τον νικητή, πόσο μάλλον τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.
Πριν γίνει γνωστό ότι η φετινή διοργάνωση δεν πρόκειται να διεξαχθεί λόγω κορωνοϊού, είχες γνωστοποιήσει την επιθυμία σου να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στη φετινή Eurovision. Μάλιστα, κατέθεσες και γραπτώς το αίτημά στο τμήμα διεθνών σχέσεων της ΕΡΤ αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής Έργου Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ποιο ήταν το σκεπτικό της πρότασής σου;
Στις 21 Δεκεμβρίου 2019 γνωστοποίησα στην ΕΡΤ την επιθυμία μου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη φετινή Eurovision και στις 10 Ιανουαρίου 2020 κατέθεσα το τραγούδι μου αλλά και το αναλυτικό concept της πρότασής μου, ύστερα από επικοινωνία που είχε μαζί μου το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ.
Ήταν ένα τραγούδι σε στίχους ελληνικούς του κορυφαίου στιχουργού – ποιητή Μάνου Ελευθερίου και μουσική δική μου. Το αρχικό demo που έστειλα είχε ενορχηστρωθεί με ελληνικά παραδοσιακά όργανα όπως σαντούρι, κλαρίνο, φλογέρα – σουράβλι, όμως στην τελική του μορφή είχα την «Ολύμπια» επιθυμία και ιδέα να υπάρξουν στην ενορχήστρωση αλλά και επί σκηνής αρχαία ελληνικά όργανα όπως η αρχαία ελληνική λύρα, η φόρμιγξ, η βάρβιτος, ο αυλός ή ο δίαυλος κ.ά. είτε συνδυασμός παραδοσιακών και αρχαίων ελληνικών οργάνων που ήταν και το πιθανότερο.
Πιστεύω ακράδαντα ότι με αυτά τα όργανα επί σκηνής και με μια ανάλογη όμορφη ενδυμασία που να έχει αρχαιοελληνικές επιρροές, θα κάναμε τεράστια εντύπωση και θα ξεχωρίζαμε. Αυτό θέλει άλλωστε η Eurovision. Κάτι που θα κάνει τη διαφορά οπτικά αλλά και ακουστικά από τα υπόλοιπα κοινότυπα τραγούδια.
Είσαι fan του θεσμού;
Δεν θα έλεγα ότι είμαι fan συγκεκριμένα της Eurovision αλλά fan της μουσικής. Οτιδήποτε έχει να κάνει με μουσική, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον η Eurovision που είναι ο μεγαλύτερος και δημοφιλέστερος μουσικός διαγωνισμός όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του πλανήτη και τον οποίο παρακολουθούν 200-300 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Μελλοντικά σχέδια και… όνειρα
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε επίπεδο εμφανίσεων;
Στις 30 Ιουλίου θα τραγουδήσουμε μαζί με την Ελένη Δήμου σε σύμπραξη με το μουσικό σύνολο του Δήμου Αθηναίων «Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής» στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού με ελεύθερη είσοδο. Στις 11 Σεπτεμβρίου τραγουδάμε μαζί με τη Δέσποινα Ολυμπίου σε σύμπραξη με το μουσικό σύνολο του Δήμου Αθηναίων «Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής» στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, σύντομα αναμένεται να συνεχίσω και τις μουσικές εμφανίσεις μου στο Regency Casino Mont Parnes στο οποίο βρισκόμουν πριν την παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τέλος, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας ένα μεγάλο επαγγελματικό αλλά και προσωπικό σου όνειρο.
Παρόλο που έχω τραγουδήσει σε σπουδαία θέατρα θα ήθελα κάποια στιγμή να τραγουδήσω και στο Ηρώδειο. Επίσης, θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να γράψω μουσική για κινηματογράφο. Είναι μια πτυχή του εαυτού μου που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος καθώς από μικρή ηλικία ονειρευόμουν να γίνω συνθέτης ορχηστρικής μουσικής.