Ξεκίνησε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με 61 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ που προέρχονται από 38 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.
Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν ταινίες από την Γερμανία, την Νορβηγία, Μπουρκίνα Φάσο, την Αίγυπτο, την Γκάνα, την Φινλανδία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Σουηδία, την Λιθουανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ιορδανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κούβα, το Μεξικό, την Ιρλανδία, την Τουρκία, την Δανία, την Ελβετία, την Ρωσία, το Ιράκ, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Βουλγαρία, την Κροατία, την Μολδαβία, το Κατάρ, την Ινδία, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν.
Οι προβολές του διαγωνιστικού προγράμματος του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στο θέατρο Απόλλων.
Ήδη προβλήθηκαν οι ταινίες «Το ξανθό παιδί και το άσπρο πρόβατο»-Γαλλία, «Το κεχριμπαρένιο φυλαχτό»-Αυστραλία, «Ο μυρμηγκοήρωας»-Δανία, «Ο πρασινοδόντης»-Ρωσία, «Χρόνια Πολλά» Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία και «Άγγιγμα Φωτός»-Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ.
Παράλληλα ξεκίνησε και το πρόγραμμα προβολών του Ελληνικού Τμήματος της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio και ήδη έχουν προβληθεί ταινίες όπως οι οι ταινίες «Παίξε με μένα κι όχι με τον Η/Υ»- 13οΔημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, «Εδώ θα μείνω»-1ο Δημοτικό Σχολείου Μαρκόπουλου, «Άρτος Ημών»-2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, «Όλοι κοιτάμε τον ίδιο ουρανό, βλέπουμε όμως τα ίδια σύννεφα;»- 5o Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, «Μια παράξενη ιστορία»-Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, «Συμβιώνοντας στο σχολείο»-Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής Ν.Ροδόπης, «Λουλούδια Σπασμένα’-Δημοτικού Σχολείου Αρμένων, «Το μέλλον το γράφουμε εμείς»-Διαπολιτισμικό Δημ. Σχολ. Ιάσμου Ν.Ροδόπης, «Επιστροφή» Εκπαιδευτήρια Δούκα, «Τηλεχειριστήριο»Εκπαιδευτήρια Δούκα, «I am what I am»1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού Θεσσαλονίκης.
Αν και η ποσότητα δεν παίζει ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία, στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ουσιαστική. Με την ανυπαρξία κεντρικού προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα σχολεία και μηδενική ενίσχυση, η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου σε σχολικό περιβάλλον απαιτεί σθένος κι αποτελεί άθλο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ταυτόχρονα είναι πηγή αισιοδοξίας και απόδειξη ότι τα νέα παιδιά δεν το βάζουν κάτω!