Τη θεατρική παράσταση «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» παρουσιάζουν οι Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, καταξιωμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες σε Γαλλία και Γερμανία, που την τελευταία εικοσαετία ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας δίπλα στο νεκροκρέβατο του συζύγου της Αγαμέμνονα με πρωταγωνίστρια την Ευαγγελία Βαλσαμά. Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας, «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» είναι ένα από τα εννέα κείμενα της συλλογής του βιβλίου της Christine Brückner «Αν είχες μιλήσει Δεισδαιμόνα: Ανείπωτα λόγια, πικραμένων γυναικών».
Να σημειώσουμε ότι οι σκηνοθέτες της θεατρικής παράστασης έχουν ανεβάσει στη χώρα μας 22 θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ άλλων και την «Αποκάλυψη» το 2011-2012, όπου δραματοποίησαν το ιερό κείμενο της Αποκάλυψης του Αποστόλου Ιωάννη του Θεολόγου και ανέβασαν παραστάσεις στο αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα από το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο.
Η θεατρική παράσταση ανεβαίνει στο Μουσικό Εργαστήρι «Μουσική και Μουσικοί», έναν εναλλακτικό χώρο, στην οδό Κολωνού 12-14 (Κολωνός), στον 4ο όροφο, στις 7, 8, 9 Μαρτίου στις 21:00.
Υποδεχτήκαμε τους σκηνοθέτες και την πρωταγωνίστρια στα γραφεία της εφημερίδας και συνομιλήσαμε μαζί τους.
Πείτε μας λίγα λόγια για το θεατρικό έργο.
Till Sterzenbach: Το βιβλίο της Christine Brückner «Αν είχες μιλήσει Δεισδαιμόνα: Ανείπωτα λόγια, πικραμένων γυναικών» περιλαμβάνει εννέα μονολόγους. Ένας εξ αυτών είναι ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας. Πρόκειται στην ουσία για όλα όσα θα ήθελε να του πει η Κλυταιμνήστρα αφού δολοφόνησε τον σύζυγό της. «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;», ρωτά η Κλυταιμνήστρα δίπλα στο νεκροκρέβατο του συζύγου της, του βασιλιά των Μυκηνών. Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας διαρκεί περίπου μία ώρα. Είναι μία ψυχική έκρηξη. Μία λεκτική έκρηξη που φέρνει στο φως όλα όσα θα ήθελε να του έχει αναφέρει στην κοινή τους ζωή. Είναι η πρώτη φορά στην ουσία που η Κλυταιμνήστρα, ανοίγει τη ψυχή της και μιλά στον βασιλιά των Μυκηνών, λέγοντάς του όλα όσα επί σειρά ετών εκείνος δεν ήθελε ή δεν μπορούσε ή δεν ήταν ποτέ εκεί για να ακούσει, ή δεν ενδιαφερόταν να ακούσει. Δεν ενδιαφερόταν για τα προβλήματα, τις εσωτερικές αναζητήσεις, την ομορφιά της ψυχής και όλα όσα έκρυβε μέσα στη ψυχή της η Κλυταιμνήστρα.