Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα πανόραμα σημαντικών σκηνοθετών μεταξύ των χωρών με ανεπτυγμένη κινηματογραφία, ευρωπαϊκών, αμερικάνικων και ασιατικών. Περιέχει κείμενα για το ευρωπαϊκό σινεμά ανά χώρα παραγωγής: από τη Γερμανία (Φριτς Λανγκ, Ζίμπερμπεργκ, Χάνεκε), τη Γαλλία (Φρανζί, Ριβέτ, Κρις Μαρκέρ, Μπενουά Ζακό, Ασαγιάς, Α. Κεσίς), την Ισπανία (Μπουνιουέλ, Ρουίζ και Πάμπλο Λαραΐν), την Ιταλία (Αντονιόνι, Ταβιάνι, Μπελόκιο και Μορέτι), τη Δανία (του Φον Τρίερ και της Ελ-Τούκι) και της ανατολικής Ευρώπης (Γιάντσο, Ζανούσι, Ταρκόφσκι, Μουντρουτσό).
Ακολουθεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό σινεμά, με τους Αγγελόπουλο, Τσιώλη και Γαβρά, και μια ενότητα για τους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες, Λάνθιμο, Οικονομίδη, Γιάνναρη, Γραμματικό, Μπουλμέτη, Κούτρα, Αθανίτη, Μαλέα, Χούρσογλου, Γκορίτσα, Τσίτο, Φραντζή, Τσαγγάρη, Κορνήλιο, Αγγ. Αντωνίου, Τζουμέρκα, κ.ά.
Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα για το αμερικανικό και το αγγλικό σινεμά (Χίτσκοκ, Πρέμινγκερ, Κιούμπρικ, Ντε Πάλμα, Ίστγουντ, Μάλικ, Ντ. Λιντς, Κοέν, Σπάικ Λι, Λινκλέιτερ, Ταραντίνο, Φίντσερ, Μπάρι Τζένκινς, Εγκογιάν, κ.ά.), καθώς και το Βρετανικό (Νόλαν, Μπούρμαν, Μάικ Λι και Μέντες).
Το βιβλίο κλείνει με τον κινηματογράφο της ανατολικής Ασίας, τον ιαπωνικό και τον κινεζικό (Ζία Ζανγκέ και Χου Μπο).
Ο Θόδωρος Σούμας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα πέντε βιβλία για τον κινηματογράφο (εκδ. Αιγόκερως), μια συλλογή διηγημάτων (εκδ. Απόπειρα) και πιο πρόσφατα τη νουβέλα «Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή» (εκδ. Βακχικόν). Επίσης, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κινηματογραφικών άρθρων σε περιοδικά και sites, κυρίως κινηματογραφικά.
Απόσπασμα από το βιβλίο, για το φιλμ «1917» του Σαμ Μέντες: «(…) Η ιδιαιτερότητα του επικού και ταυτοχρόνως ποιητικού 1917 έγκειται κυρίως στη σκηνοθετική φόρμα του, στα εκπληκτικά, μακριά σε διάρκεια, μονοπλάνα με την κάμερα κινούμενη, στο steadicam, σε διάφορες, ιδιόμορφες και δύσκολες χρήσεις του· σε συνδυασμό με την εκπληκτική φωτογραφία του βραβευμένου Ρότζερ Ντίκινς, η οποία από ένα σημείο κι έπειτα παίρνει διαστάσεις εκπληκτικού έργου, με παράξενα χρώματα και εικόνες, ημερήσιες ή νυχτερινές, εντυπωσιακές και εφιαλτικές. Γυρισμένες σε σπουδαία σκηνικά, επιμελώς φτιαγμένα κι οικοδομημένα, με εικαστικές παραμέτρους, που άλλοτε υπενθυμίζουν την κατασκευή τους (τα γερμανικά χαρακώματα με τα επιμελώς τοποθετημένα σακιά, μπορεί να μοιάζουν με εγκαταστάσεις του Κουνέλη) και άλλοτε μας δυναμιτίζουν το μυαλό με φανταστικές, αποκαλυπτικές εικόνες (στην έρημη, σκοτεινή και πορτοκαλιά νεκρόπολη, εικόνες που λες και προέρχονται από την κόλαση του Δάντη). Μας θαμπώνουν όμως και τα εξωτερικά τοπία κι η φωτογράφισή τους, καθώς και η δράση ή οι ανεξάντλητες πορείες μέσα στην αναταραχή και το κομφούζιο του πολέμου. Παρακολουθούμε τον τρομακτικό αγώνα δρόμου των δυο νεαρών στρατιωτών με την ψυχή στο στόμα, σε παράξενα χαρακώματα, άλλοτε καφετιά και άλλοτε κάτασπρα, σε λαγούμια, μέσα στις λάσπες ή ανάμεσα στους αρουραίους, σε πεδία της μάχης σπαρμένα με σαπισμένα ή αιματοβαμμένα πτώματα, σε φωτεινά χωράφια ή ερείπια χωριών κι αγροκτημάτων, σε υπόγειες παγίδες, σε σκοτάδια, σε δάση και ποταμούς. Τα μεγάλα μονοπλάνα (πλαν-σεκάνς) κρύβουν τρομερή ακρίβεια και επιδεξιότητα, με στιβαρό ρυθμό (που θα ήταν θετικό να υπήρχε στον Αγγελόπουλο, ο οποίος δείχνει να υπάρχει κάπου στην κινηματογράφηση του Μέντες, όπως και ο Σπίλμπεργκ του Στρατιώτη Ράιαν και οι επιφανείς Άγγλοι σκηνοθέτες, Ντέιβιντ Λιν και Ατένμπορο, του πολεμικού είδους(…)»
Εκδόσεις Αιγόκερως
Συγγραφέας: Θόδωρος Σούμας
Σελίδες: 352
Τιμή: 19,08 ευρώ