«Αρμονία δεν σημαίνει μόνο Μουσική, αυτό θα το διαπιστώσετε στα σχήματα κάθε γεωμετρικής κατασκευής, μέσα σε αυτό το βιβλίο. Κάθε ένα είναι μια οπτική παρουσίαση της πνευματικής Μουσικής του Πυθαγόρα, μια δημιουργική σκυταλοδρομία σε ένα καινούργιο αλφάβητο νου και ψυχής», μας είπε ο Μαρουσιώτης Πάνος Σταθάτος αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο «Η μουσική του Πυθαγόρα» (εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία).
«Αρκετά χρόνια πριν από τους πολέμους του Κόλπου και του Ιράκ, μια ομάδα αμερικανών αρχιτεκτόνων, μαθηματικών και αρχαιολόγων επισκέφθηκαν το μοναδικό Μουσείο Αρχαιολογίας και την περίφημη Εθνική Βιβλιοθήκη της Βαγδάτης, όπου έμειναν κατάπληκτοι από τους άγνωστους στον κόσμο πάπυρους και περγαμηνές. Ιδιαίτερα δε της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας (δηλαδή ό,τι σώθηκε από την πυρκαγιά) μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα, από σοφούς δασκάλους και γνώστες της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Με ειδική άδεια από την τότε κυβέρνηση του Ιράκ, φωτογράφησαν τις μεταφρασμένες στα αραβικά αρχαίες ελληνικές περγαμηνές που περιέχουν μόνον τα κείμενα, γιατί οι Άραβες μεταφραστές δήλωσαν τότε: «Όποιος θέλει την απάντηση και λύση στη Γεωμετρία να ψάξει καλά και θα τη βρει στις νύξεις των Αλεξανδρινών».
Ύστερα από ξενύχτια, μελέτη αρχαίων βιβλίων και γεωμετρικών σχεδίων, τα βράδια και Σαββατοκύριακα (γιατί την ημέρα ο κάθε ένας εργαζόταν στον κλάδο του), κατορθώσαμε να σχηματίσουμε τα Γεωμετρικά Σχήματα στις προτεινόμενες κατασκευές. Έχουμε ήδη στείλει τα νομικά χαρτιά και σχέδια στη Μαθηματική Εταιρεία Ηνωμένων Πολιτειών περιμένοντας, εκτός της κατοχύρωσης, και την αναμενόμενη επιστημονική αναγνώριση.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία θα μπορέσει να κάνει το ίδιο; Θα έχουν τη διαίσθηση και κατανόηση να αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία αυτής της Ανακαλύψεως; Των απλών αυτών κατασκευών που παρέμειναν άγνωστα για 2500 και πλέον χρόνια; Μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά; Ας ελπίσουμε».
Ο Πάνος Σταθάτος, γέννημα του Αμαρουσίου, από το 1962 στις ΗΠΑ, εργάστηκε στο Chrysler Center και στο Rockefeller Center ως αρχιτέκτων, ενώ τα βράδια παρακολουθούσε πανεπιστημιακές σπουδές. Αργότερα ειδικεύτηκε στην Ιστορία της Τέχνης, έκανε μεταπτυχιακές στο New York University όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης και σε εργαστήρια ζωγραφικής.
Άλλα έργα του είναι «The visual History of Architecture» (1985), «Το φως του Μαραθώνα» (1996) και «Ο Μαραθωνοδρόμος» (2004).