Τον γνωρίσαμε ως δημοσιογράφο. Τον ξανασυναντήσαμε ως εκδότη στους «Προσωπικούς Παραδείσους» του. Τώρα, ανακαλύπτουμε και τον παραμυθά που κρύβει μέσα του. Ο λόγος για τον Νάσο Αθανασίου, ο οποίος μπορεί να «γύρισε την πλάτη» στην τηλεοπτική δημοσιογραφία, όπως αυτή ασκείται σήμερα, αλλά παραμένει με την πένα και την κάμερα ανά χείρας.
Ο Νάσος Αθανασίου, σε τούτη την πρόσφατη εκδοτική του προσπάθεια, αφήνει τον κόσμο των μεγάλων κι αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με τα παιδιά. Τα παιδιά «που βρίσκονται στο έλεος διαφημιστών και προπαγανδιστών». Τα «Τρία Ονειρικά Παραμύθια» παρουσιάσθηκαν την Τετάρτη 22 Απριλίου 2009, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», στην «Τεχνόπολις», στο Γκάζι. Η εκδήλωση συνοδεύθηκε από τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Εικονογραφώντας παραμυθόνειρα», των Κωνσταντίνου Σταμάτη και του Αργύρη Μαρνέρου, οι οποίοι εικονογράφησαν και τα βιβλία του Νάσου Αθανασίου. Οργανωτές της παρουσίασης ήταν η «Τεχνόπολις», το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα και οι εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες».
Ωστόσο, όσοι βρέθηκαν στο Γκάζι, το βράδυ της 22ας Απριλίου, δεν ταξίδεψαν μόνο με τα παραμύθια του Νάσου, αλλά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του ίδιου, «Μια μέρα με τον Κώστα Βάρναλη», που περιλαμβάνει συνομιλία του Νάσου Αθανασίου με τον Γιάννη Ρίτσο και προβλήθηκε για πρώτη φορά. Μία συγκλονιστική τηλεοπτική παραγωγή, που συνοδεύθηκε με τα συγκινητικά σχόλια του συγγραφέα, ποιητή, κινηματογραφιστή και δημοσιογράφου, Μήτσου Κασόλα.
…Παραμύθι ν’ αρχινίσει
«Τα παραμύθια του Νάσου Αθανασίου», όπως αναφέρει ο εκδότης των «Σύγχρονων Οριζόντων», στο προλογικό του σημείωμα, «δεν διαφημίζουν τα φονικά όπλα, ούτε τις κούκλες που τυραννούν με την ομορφιά τους. Είναι γραμμένα να τ’ ακολουθήσει συζήτηση με τους γονείς και τους δασκάλους και όχι για να κοιμίζουν με τα γλυκά όνειρα του εγωισμού».
Η πρώτη ιστορία, της… παραμυθένιας κασετίνας, «Το στραβό έλατο», διαβάζεται με αφορμή το θαύμα των Χριστουγέννων. Η δεύτερη, «Το δένδρο που έγινε άγγελος», με αφορμή το Πάσχα και το μάζεμα της ελιάς. Τέλος, η τρίτη ιστορία, «Τρίων ο Πέστροφας», αναφέρεται στις συγκρούσεις των μικρών με τα μεγάλα έθνη και τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον.
Εμείς να του ευχηθούμε να έχει πάντα τη δύναμη για να μας ξαφνιάζει με τη νεότητα του πνεύματός του.
Καλή συνέχεια, δάσκαλε.
Θάνος Σταθόπουλος