Το «ταμείο» του πρώτου χρόνου στην αντιδημαρχία Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Αθλητισμού στον Δήμο Χαλανδρίου αλλά και στη θέση του αιρετού έκανε, μέσω της Αμαρυσίας, ο Χάρης Μαυρουδής. Ο ίδιος δήλωσε «περήφανος» που η πρωτοβουλία του για διερμηνεία σε νοηματική γλώσσα, την οποία παρέχουν ήδη τα ΚΕΠ της πόλης, «υιοθετήθηκε» από την κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί στις υπηρεσίες όλης της χώρας, ενώ παρότι ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε αθλητικές ιδέες που σχεδίαζε, προανήγγειλε νέες υποδομές και προγράμματα, ώστε, ως διοίκηση, «να επιτελέσουμε το κοινωνικό έργο που εμπεριέχει ο αθλητισμός».
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Αρχικά, σε ό,τι αφορά τα ΚΕΠ, ο κ. Μαυρουδής σημείωσε ότι «ως Δήμος έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα βιντεοκλήσεων μέσω του mykeplive, που παρέχει στους πολίτες σχεδόν όλα τα αιτήματα εξ αποστάσεως». Το στέλεχος της δημοτικής Αρχής είπε ότι «χάρη στην ανταπόκριση του προσωπικού ξεκίνησε η υπηρεσία νοηματικής γλώσσας», με τη «διερμηνεία να εφαρμόζεται οριζόντια σε όλη τη χώρα με αφορμή την πρωτόλεια ιδέα που είχαμε στον Δήμο Χαλανδρίου και νιώθω περήφανος που αυτό ξεκίνησε από μια δική μου πρωτοβουλία πέρσι». «Ακόμα κι αν αύριο πάψω να είμαι αντιδήμαρχος, έχω ήδη βάλει ένα θετικό λιθαράκι. Είναι σημαντικό να είσαι μπροστάρης σε κινήσεις που βελτιώνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως «χωρίς καμία ιδεοληψία, αν και θεωρώ αποτυχημένες τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης σε Παιδεία, Πολιτισμό, Οικονομία και Τουρισμό, αξίζουν στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης συγχαρητήρια για τα βήματα που έχουν γίνει». Ο αντιδήμαρχος αναγνώρισε ότι «υπάρχει “ηλεκτρονική ανασφάλεια” μαζί με “ψηφιακό αναλφαβητισμό” σε σημαντική μερίδα της κοινωνίας» και άρα «δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα γίνει δεκτή αυτή η ριζική αλλαγή». Πάντως, «την περίοδο της πανδημίας» υπογράμμισε, «ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες, αλλά υπήρχαν ελλείψεις προσωπικού», ενώ ανακοίνωσε ότι «ανοίγουμε τέταρτο ΚΕΠ στο Πάτημα εντός του 2020».
«Κρατήσαμε ζωντανό τον Αθλητισμό»
Ως προς το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, ο κ. Μαυρουδής δήλωσε ότι «είναι μια άχαρη περίοδος, δε μπορούμε να υλοποιήσουμε όσα γεγονότα είχαμε σχεδιάσει, με πρωτοβουλίες που προγραμματίζαμε για να φέρουμε παιδιά και ενήλικες κοντά στον αθλητισμό (μαθητικά τουρνουά, αγώνες ιδιοκτητών κατοικιδίων, ποδηλατοπορείες, βραβεύσεις σωματείων, δράσεις skatepark και yoga)». «Έχουμε μπει σε μια διαδικασία να τηρούμε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα κι είμαστε απ’ τους ελάχιστους δήμους που προσέχουμε και μάλιστα, εμείς σταματήσαμε κάθε αθλητική δραστηριότητα πριν το ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος.
«Προσπαθούμε», συνέχισε, «να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες, με το υποστελεχωμένο μας προσωπικό λόγω αυτής της εγκληματικής πολιτικής των μνημονίων τα τελευταία δέκα χρόνια όπου δεν επιτρέπεται να προσλάβεις εργαζομένους. Με δεδομένη την έλλειψη δημοτικής αστυνόμευσης, καλούμαστε ως δήμος να αντιμετωπίσουμε και τη συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας που αρνούνται να φορέσουν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες». Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σωματεία επίσης δεν ακολουθούν πολλές φορές τα πρωτόκολλα και πρέπει να γίνει μια συζήτηση μαζί τους. Δεν είμαι διατεθειμένος, για να γίνομαι αρεστός, να αφήσω τα πράγματα να εξοκείλουν. Αν δεν μπορέσουν οι ομάδες να πειθαρχήσουν, θα κλείνουμε τους αθλητικούς χώρους ή θα αποβάλλουμε όσους δεν τηρούν το πλαίσιο, ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες».
Διευκρίνισε πως διαφωνεί «με την άποψη της κεντρικής κυβέρνησης ότι είναι πανάκεια η ατομική ευθύνη απέναντι στις ελλείψεις του κράτους. Η πολιτεία μετακυλίει συνέχεια βάρη στους δήμους χωρίς να περιορίζονται τα ανελαστικά μας έξοδα -μισθοδοσία, συντήρηση χώρων». Όπως είπε το στέλεχος της δημοτικής Αρχής, «μείναμε χωρίς πόρους γιατί σταματήσαμε να χρεώνουμε τους πολίτες για αθλητικές υπηρεσίες που δε λάμβαναν», ωστόσο, «μειώσαμε κατά 50% τα τέλη των σωματείων για την ενοικίαση των χώρων υποστηρίζοντάς τα σε μια δύσκολη συγκυρία, ενώ έχουμε κρατήσει πολύ χαμηλά τις τιμές για τους δημότες και δε θα βρει κανείς πιο φτηνά προγράμματα στην Αττική». Πάντως «τα χρήματα που λάβαμε ως έκτακτη επιχορήγηση δε φτάνουν ούτε το 1/4 των μη προγραμματισμένων δαπανών -όπως το τουρνικέ που θα μπει στο αθλητικό κέντρο “Νίκος Πέρκιζας”», πρόσθεσε.
«Νέος χώρος – στολίδι στο Πάτημα»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μαυρουδής τόνισε ότι από την αρχή της καραντίνας ο Δήμος πρωτοστάτησε στα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ «το επόμενο διάστημα περιμένουμε προσωπικό μέσω των Προγραμμάτων ‘’Άθληση για Όλους’’ (ΠΑγΟ) για να ξεκινήσουμε νέα προγράμματα (πινγκ πονγκ, πολεμικές τέχνες), μαζί με τα άλλα που ήδη ‘’τρέχουν’’».
«Κοιτάμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, κατεβάζοντας το ποσοστό αναπηρίας για τις απαλλαγές πληρωμών», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος προσθέτοντας ότι «στα δύο κολυμβητήρια υπάρχουν γερανοί για ΑμεΑ και ειδικά αμαξίδια ώστε να μετακινούνται». «Υπάρχει μια ευαισθησία στον Δήμο για τα άτομα με αναπηρία, προσπαθούμε να επιτελέσουμε το κοινωνικό έργο που εμπεριέχει ο αθλητισμός», υποστήριξε.
Με βάση τον ίδιο, «μέσα στο 2021 θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα γεωθερμίας στο “Νίκος Πέρκιζας” που θα εξοικονομήσει χρήματα και θα αφήσει ένα θετικό οικολογικό αποτύπωμα. Επισκευάζουμε την πισίνα όπου υπήρχε διαρροή νερού λόγω κακοτεχνιών πριν από το 2014.», ενώ ανακοίνωσε ότι «σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος ένας νέος χώρος για τένις στο Πάτημα, που θα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την Αττική». «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους στην άθληση που σήκωσαν όλη αυτήν την περίοδο ένα μεγάλο βάρος, που δεν τους αναλογεί, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου», συμπλήρωσε το στέλεχος της δημοτικής Αρχής.
«Μονιμότητα με όρους στο Δημόσιο»
Ο κ. Μαυρουδής δήλωσε, εξάλλου, στην Αμαρυσία ότι αυτόν τον ένα χρόνο που είναι σε θέση ευθύνης έγινε σοφότερος. «Θεωρούσα πως οι λύσεις είναι όλες έτοιμες κι εύκολες, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε», τόνισε ο αντιδήμαρχος, καταθέτοντας μία πρόταση: «Ξέρω ότι δεν είναι υλοποιήσιμο αυτό, αλλά μακάρι να ήταν υποχρεωτικό όλοι οι πολίτες να περνούν για ένα διάστημα από θέση ευθύνης, τουλάχιστον στην αυτοδιοίκηση». «Το δυστύχημα είναι πως υπάρχουν αρκετοί εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων δεν θυμάμαι το πρόσωπο διότι δεν έρχονται σε σχεδόν καμία συνεδρίαση, απαξιώνοντας την ψήφο των δημοτών», σημείωσε ο ίδιος.
Το στέλεχος της δημοτικής Αρχής είπε επίσης ότι «ενώ ως πολίτης ήμουν απόλυτος πως χρειάζεται να υπάρχει μονιμότητα στο δημόσιο, αυτή τη στιγμή η άποψη μου έχει εν μέρει αλλάξει. Πρέπει να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με δικλείδες ασφαλείας ότι το προσωπικό θα κάνει τη δουλειά που του αναθέτεις και δε θα βρει διάφορα προσχήματα ή ψεύδη να την αποφεύγει». «Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, είναι συνεπείς, φιλότιμοι και χάρη σε αυτούς στέκει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πόδια της», κατέληξε.
Δείτε επίσης: Χ. Μαυρουδής: Η «κινηματογραφική» του ενέδρα σε σπείρα τηλεφωνικής απάτης